Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden "çocuklarda alerjik astim" uyarisi Tolga Yanik- Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. M. Erkan Altuncu: - "Çesitli tedavi yöntemleri arasindan çocuga uygun yöntem belirlenerek tedaviye baslanir. Alerjenden uzak durmak mümkünse semptomlari ortadan kaldirmaya yardimci olabilir"

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden "çocuklarda alerjik astim" uyarisi Tolga Yanik- Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. M. Erkan Altuncu:
- "Çesitli tedavi yöntemleri arasindan çocuga uygun yöntem belirlenerek tedaviye baslanir. Alerjenden uzak durmak mümkünse semptomlari ortadan kaldirmaya yardimci olabilir"

ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. M. Erkan Altuncu, çocuk hekimleri veya çocuk alerji uzmanlarinin deri testleri ya da kan testleriyle alerjik astim teshisini kolay bir sekilde yapabildigini belirtti.

Hastaneden yapilan açiklamaya göre, sonbahar ve ilkbahar mevsimi dogadaki birçok degisimin yaninda bazi riskleri de beraberinde getiriyor. Alerjik bünyesi olan çocuklar için bahar, zor bir mevsim haline dönüsebiliyor. Bununla birlikte alerji ve astim rahatsizligi olan çocuklarda da artis olabiliyor.

Alerji ve astim arasinda yakin bir baglanti bulunuyor. Alerjisi olan çocuklarin astimi olmayabilir veya astimi olan bu çocuklarin alerjisi olmayabilir. Fakat polen, toz, evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler bazi çocuklarda astim semptomlarini ve astim ataklarini tetikleyebiliyor. Böyle bir durum alerjik astim olarak adlandiriliyor.

Alerjik astim belirtileri genellikle alerjik olmayan semptomlar ile ayni. En yaygin alerjik astim belirtileri arasinda, özellikle geceleri, egzersiz sirasinda ya da gülerken olan öksürük, hirilti, nefes darligi, hizli nefes alma, gögüste daralma gibi durumlar yer aliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Uzm. Dr. Altuncu, çocuklarda alerjik astimi tetikleyen belli basli yaygin bulunan alerjenler oldugunu belirterek, "Polen, agaçlardan, otlardan ve yabani otlardan gelen polenler yaygin bir alerjendir. Havadaki bu parçaciklar genellikle yilin belli mevsimlerinde an üst seviyeye ulasir fakat tüm yil boyunca evinizde ve hava kanallarinda olabilirler. Hayvan tüyü, Evcil hayvan idrari, diskisi, tükürügü ya da tüylerinde bulunan deri pullari diger alerjendir. Hayvanla temas edilmedigi durumlarda da hayvanla temas eden kisiler alerjeni bulundugu çevreye tasiyabilir." ifadesini kullandi.

Nemin oldugu her yerde küf ve mantar olusumu görülebilecegini anlatan Altuncu, sunlari kaydetti:

"Dis mekanlarda oldugu gibi iç mekanlarda da küf-mantar kolay bir sekilde ürer ve yapisinda bulunan sporlar ile havaya karisir. Toz akarlari (mite), insan derisi döküntüsü ile beslenen mitelar gözle görülemeyecek kadar küçük yapidadir. Yastiklarda, yataklarda, halilarda, örtülerde, kiyafetlerde, kumaslarda ve benzeri bir çok yerde bulunur. Hamamböcekleri dünyanin en tropikal bölgesinde de en soguk bölgesinde de yasayabilirler. Bu böceklerin diskilari, tükürükleri alerjendir ve her yerde bulunur.

Bazi tahris edici maddeler alerjik astima sebep olmasa da astim krizini tetikleyebilir. Bu maddeler, tütün dumani, hava kirliligi, soguk hava, güçlü kimyasal kokular, parfümler ya da diger kokulu ürünler olarak öne çikmaktadir. Alerjik astim, viral solunum yolu enfeksiyonlari, egzersiz, havada bulunan tahris edici maddeler, stres, kullanilan ilaçlar, bazi gida katki maddeleri ve alerjik olmayan astima neden olan faktörlere göre yogunlasabilir. Semptomlara neyin sebep olduguna bakilmaksizin çocuk hekimleri alerjik astimi teshis etmek ve tetikleyici faktörlerin alerjilerden kaynaklanip kaynaklanmadigini belirlemek ve tedavi için uygun plani saglamak için gerekli donanima sahiptir. Çocuk hekimi tani konulmasi için gerekli testleri yaparak alerjik astimin olup olmadigini kolay bir sekilde belirleyebilir."

Altuncu, çocuk hekimleri veya çocuk alerji uzmanlarinin deri testleri ya da kan testleriyle alerjik astim teshisini kolay bir sekilde yapabildigini aktararak, "Alerjik astimi tetikleyen alerjenleri tespit ederek ortaya çikarabilir. Bununla birlikte, 5 yas üstü çocuklara solunum fonksiyon testi (SFT) yapilabilmektedir. Çesitli tedavi yöntemleri arasindan çocuga uygun yöntem belirlenerek tedaviye baslanir. Alerjenden uzak durmak, mümkün ise semptomlari ortadan kaldirmaya yardimci olabilir. Ayrica altta yatan alerji tespit edildikten sonra bagisikligi güçlendirecek ve alerjen ile reaksiyonu azaltacak immünoterapi tedavisi de yapilabilir." degerlendirmesinde bulundu.