Nijerya'da difteri salgininda vaka sayisi 7 bine yaklastiAdam Abu-bashal

Nijerya'da difteri salgininda vaka sayisi 7 bine yaklastiAdam Abu-bashal

ABUJA (AA) - Bati Afrika ülkelerinden Nijerya'da difteri salgininda vaka sayisinin 7 bine yaklastigini bildirildi.

Sinir Tanimayan Doktorlar (MSF) örgütünden yapilan açiklamada, Nijerya'nin Bauchi, Borno ve Kano eyaletlerinde 6 bin 838 difteri salgini vakasinin tespit edildigi belirtildi.

Nijerya'da sadece agustosta yaklasik 4 bin vaka kaydedildigi bilgisine yer verilen açiklamada, ülke genelinde baska süpheli vakalarin da gözetim altinda oldugu ifade edildi.

MSF Acil Durum Projesi Doktoru Hashim Omar, MSF'nin Kano eyaletindeki iki difteri tedavi merkezinde 700'den fazla difteri süphesi tasiyan kisiyi muayene ettigini ve haftalik ortalama 280'den fazla hastayi kabul ettigini belirtti.

Omar, kadinlar ve bes yas alti çocuklarin hastaliga karsi en savunmasiz grup oldugunu ve en yüksek vaka sayisinin Kano eyaletinde tespit edildigini söyledi.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Nijerya'da artan difteri vakalari nedeniyle ülkede ikinci difteri dalgasi oldugunu dogrulamisti.

Kuspalazi olarak da bilinen difteri, "corynebacterium diphtheriae" adli mikroorganizmanin bogaz, burun, göz ve deriye yerlesmesiyle ortaya çikiyor. Bulasici olan hastalik, ölüme yol açabiliyor.