FDA, bebeklerde RSV'yi önlemek için gelistirilen asiya onay verdiAyse Irem Tiryaki

FDA, bebeklerde RSV'yi önlemek için gelistirilen asiya onay verdiAyse Irem Tiryaki

ANKARA (AA) - ABD Gida ve Ilaç Dairesi (FDA), bebeklerde sik görülen bir virüs türü olan Respiratuvar Sinsityal Virüs'e (RSV) karsi üretilen bir asiyi onayladi.

The Hill'in haberine göre, RSV'ye karsi Pfizer tarafindan gelistirilen ve "Abrysvo" adi verilen tek dozluk asi FDA onayi aldi.

Akcigerlerde ve solunum yollarinda enfeksiyonlara yol açan, bulasici bir virüs olarak bilinen RSV'den korunmak için asinin hamilelere 32 ile 36 hafta arasinda yapilmasi onaylandi.

Yetiskinlerde RSV'nin önlenmesi için halihazirda onay aldigi belirtilen söz konusu asinin, bebeklerde kullanilmak üzere onay alan ilk RSV asisi oldugu kaydedildi.

FDA'nin yaptigi açiklamada, bir klinik arastirmada "Abrysvo"nun, alt solunum yolu hastaliklari riskini dogumdan sonraki 90 günde yaklasik yüzde 82, dogumdan sonraki 180 günde ise yüzde 70 civarinda azalttigi kaydedildi.

FDA Biyolojik Degerlendirme ve Arastirma Merkezi Direktörü Peter Marks, yaptigi yazili açiklamada, RSV'nin bebeklerde ve çocuklarda siklikla hastaliga yol açtigina isaret ederek, "Bu onay, bebeklerin hayatini tehlikeye sokabilecek hastaliktan korunmalari için saglik çalisanlari ve hamilelere bir seçenek sunmaktadir." açiklamasinda bulundu.

- RSV nedir?

RSV, tüm yas gruplarinda akcigerlerde ve solunum yollarinda enfeksiyonlara yol açan, bulasici bir virüs olarak biliniyor.

Bazi kisiler iki haftada iyilesirken ileri yastaki kisilerde veya akciger, kalp, seker hastaligi bulunanlarda ciddi durumlara yol açabiliyor.