Nijer'de Deneyap Teknoloji Atölyeleri kurulacakZeynep Duyar- Projenin Nijer'in ardindan gelismekte olan 9 ülkede daha uygulamaya alinmasi planlaniyor
ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanligi öncülügünde hayata geçirilen ve 81 ilde faaliyet gösteren Deneyap Teknoloji Atölyeleri, sinirlari asarak Afrika ülkesi Nijer'e de kurulacak.
Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, Deneyap Teknoloji Atölyeleri Türkiye'nin 81 ilinde, 100 atölyede, yaklasik 3 bin egitmen ile 15 bin 383 ögrenciye uygulaniyor.
Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunun alt kurulusu olan BM Teknoloji Bankasi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ev sahipligini yaptigi tek BM kurulusu olma statüsünü tasiyor. BM Teknoloji Bankasi, Deneyap Teknoloji Atölyelerini en iyi örnek kabul ederek "Technology Makers Lab Projesi"ni baslatti.
Söz konusu projenin ilk uygulama ülkesi olarak Nijer seçildi. Projenin ana paydasi da Nijer Cumhurbaskanligi oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, TÜBITAK, Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Türkiye Teknoloji Takimi (T3) isbirliginde BM Teknoloji Bankasi, Nijer'de Deneyap Teknoloji Atölyeleri kuruyor.
TIKA tarafindan atölyeler donatilirken TÜBITAK, egitim müfredatlari ve egitimlerde kullanilacak ekipmanlari sagladi. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi da projenin en önemli yapi taslarindan olan egitmenlerin lojistik, konaklama ve egitmen egitimleri gibi ihtiyaçlarini karsiladi.
Nijer Hükümetince seçilen egitmenlere, "DeneyapTeknoloji Atölyesi Oryantasyon Programi" uygulandi.
Egitmenlere, "Tasarim ve Üretim", "Robotik ve Kodlama", "Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji", "Elektronik Programlama ve Nesnelerin Interneti", "Yazilim Teknolojileri", "Ileri Robotik" ve "Siber Güvenlik" egitimleri verildi.
Proje, egitimlerin tamamlanmasinin ardindan Nijer'de baslayacak. Projenin Nijer'in ardindan gelismekte olan 9 ülkede daha uygulamaya alinmasi planlaniyor.
Türkiye, projeyle, en az gelismis ülkelerin insani kalkinmasina ve teknoloji ekosistemlerinin gelisimine katki saglamayi hedefliyor.