Erzurum'da "Türkiye'nin Zirvesinde Iklim Degisikligi Çalistayi" düzenlendi Muhammet Mutaf- Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen: - "Iklim öyle degisti ki normalde 30-40 yil önce buralarda 1-2 metre kar varken, bu yil 'neredeyse kar yüzü görmedik' desem dogru olur. Bunun için de tedbirleri almamiz ve uygulamaya koymamiz lazim" - Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sinag: - "Türkiye olarak ülkemizde çok ciddi kaynaklarimiz var. Yenilenebilir enerji, rüzg

Erzurum'da "Türkiye'nin Zirvesinde Iklim Degisikligi Çalistayi" düzenlendi Muhammet Mutaf- Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen:
- "Iklim öyle degisti ki normalde 30-40 yil önce buralarda 1-2 metre kar varken, bu yil 'neredeyse kar yüzü görmedik' desem dogru olur. Bunun için de tedbirleri almamiz ve uygulamaya koymamiz lazim"
- Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sinag:
- "Türkiye olarak ülkemizde çok ciddi kaynaklarimiz var. Yenilenebilir enerji, rüzg

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Büyüksehir Belediyesi tarafindan "Türkiye'nin Zirvesinde Iklim Degisikligi Çalistayi" düzenlendi.

Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Palandöken Dagi'ndaki bir otelde "Iklim Degisikligiyle Mücadelede Kararliyiz" sloganiyla düzenlenen çalistayda, afetlere karsi önlem almanin öneminden bahsetti.

Türkiye'nin son yilda birçok alanda degisimin, dönüsümün, gelisimin ve yeniligin merkezi olmayi basarmis ender ülkelerden biri oldugunu ifade eden Sekmen, söyle konustu:

"Son 200 yilda insanin dogayla barisikligi sona erdi. Basta, bugün her ne kadar 'biz çevreciyiz ve duyarliyiz' deseler de, Batili ülkeler maalesef her tarafi perisan ettiler. Hatta ürettigi bazi ürünleri basta zirai ilaçlar ve kimyevi ürünler olmak üzere bize gönderdiler. Sanayide ve diger alanlarda da önemli atilimlar yaptilar ve bugün bize dayatir hale geldiler. Biz tabi önce ülke olarak çevremizi kirleten, dünyamiza zarar veren, iklim degisimine neden olan sebepleri ortadan kaldirmak zorundayiz."

Kurakliga deginen Sekmen, "Iklim öyle degisti ki normalde 30-40 yil önce buralarda 1-2 metre kar varken, bu yil 'neredeyse kar yüzü görmedik' desem dogru olur. Bunun için de tedbirleri almamiz ve uygulamaya koymamiz lazim." diye konustu.

- "Enerji bas edilemez bir olay olmus durumda"

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sinag ise sera gazlarinin önemine degindi.

Önümüzdeki 50 yilda dünyanin karsi karsiya oldugu 10 temel sorunun enerji, su, gida, çevre, yoksulluk, terörizm, salgin hastaliklar, egitim, demokrasi ve nüfus artisi oldugunu belirten Sinag, sunlari kaydetti:

"Türkiye olarak ülkemizde çok ciddi kaynaklarimiz var. Yenilenebilir enerji, rüzgar ile maalesef çok geç tanistik. Biz hala kömüre, dogal gaza ve petrole bagimliyiz. Bugün Almanya bile tekrar kömüre ve kapattigi nükleer santrallere dönme noktasinda karar asamasinda. O nedenle bu bilince sahip olup yapilmasi gerekenleri öne almak, bize zaman kazandiracak. Su anda Avrupa biraz daha mecburen geçmise dönmek zorunda. Çünkü enerji bas edilemez bir olay olmus durumda. Dünyada Iran, Rusya ve Hindistan fosil yakitlarin kisitlanmasina karsi çiktilar. Çünkü bunlar petrol ihraç eden en büyük 3 ülke. Iklim degisikliginde karsimiza 5 baslik çikiyor. Enerji, ulasim, atik yönetimi, tarim ve endüstriyel süreçler. Bizim bunlara yönelik atacagimiz adimlar aslinda dünyada bizi ülke olarak öne çikaracak."

Çalistaya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynali, Yakutiye Belediye Baskani Mahmut Uçar, akademisyenler ve kurum personeli katildi.