DSÖ, sel felaketinin yasandigi Libya'da bir salgin tespit edilmedigini açikladiMuhammet Ikbal Arslan

DSÖ, sel felaketinin yasandigi Libya'da bir salgin tespit edilmedigini açikladiMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), sel felaketinin yasandigi Libya'da bir salgin tespit edilmedigini bildirdi.

DSÖ Libya Temsilcisi Ahmed Zouiten, çevrim içi katildigi BM Cenevre Ofisi'nin haftalik basin toplantisinda, selin vurdugu Libya'daki son duruma iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Özellikle Derne kentinde felaketin sebep oldugu manzara karsisinda çok etkilendigini söyleyen Zouiten, binlerce kisinin sevdiklerini ve evlerini kaybettigini belirtti.

Zouiten, "Insanlarin yasadigi zihinsel travmasinin boyutu tarif edilemez. DSÖ, kolera kitleri de dahil acil durum ilaçlarini dagitti ve saglik hizmetlerine erisimin saglanmasi için yerel yetkililerle birlikte çalisiyor. Ulasilmasi zor bazi bölgeler için mobil klinikleri kullanacagiz." dedi.

Olasi bir salgina karsi hazirlik ve denetimlerin sürdügüne isaret eden Zouiten, Derne'de yüzlerce ishal vakasinin rapor edildigini ancak bunun büyük bir sehir için sira disi bir durum olmadigini dile getirdi.

Zouiten, sel felaketinin yasandigi Libya'da herhangi bir salginin tespit edilmedigini dogruladi.

- Libya'daki sel felaketi

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nin dogusunu vuran "Daniel" firtinasi, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmustu.

Ulusal Birlik Hükümeti Basbakani Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmis, Libya Baskanlik Konseyi de kardes ülkelere ve uluslararasi kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardim çagrisinda bulunmustu.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic, 19 Eylül'de Libya'daki selde 3 bin 998 kisinin yasamini yitirdigini, 8 ila 9 bin kisinin hala kayip oldugunu söylemisti.