Macron, Avrupa'nin Tayvan konusunda ABD'nin pesinden gitmesinden yana degilAlaattin Dogru

Macron, Avrupa'nin Tayvan konusunda ABD'nin pesinden gitmesinden yana degilAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, stratejik özerkligin saglanmasi için Avrupa'nin, ABD'ye olan bagimliligini azaltmasi ve Çin ile Tayvan hakkinda olasi bir çatismaya dahil olmaktan kaçinmasi gerektigini belirtti.

Macron, Çin ziyareti dönüsünde uçakta, ziyaretine iliskin ABD menseli Politico ve Fransiz Les Echos'a röportaj verdi.

Politico'nun haberine göre, Fransa liderligindeki Avrupa'nin "üçüncü bir süper güç" haline gelmesi için "stratejik özerklik" konusuna deginen Macron, Avrupa'nin ABD'ye olan bagimliligini azaltmasi gerektigini söyledi.

Macron, Avrupa'nin silahlanma ve enerji konusunda ABD'ye bagimliligini artirdigina dikkati çekerek, kitanin simdi kendi savunma endüstrisinin yükseltmeye odaklanmasi gerektigini vurguladi.

Macron, Pekin ve Moskova'nin yaptigi gibi Avrupa'nin da "ABD dolarinin dokunulmazligi" konusunda bagimliligini azaltmasi gerektiginin altini çizerek, "Iki süper güç arasindaki gerginlik kizisirsa, stratejik özerkligimizi finanse edecek zamanimiz ve kaynaklarimiz olmayacak ve manda altina girmis olacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Avrupa için en büyük risk, baskasinin krizine bulasmak"

Macron, Avrupa için en büyük riskin kitanin olmayan, Avrupa'nin stratejik özerkligini insa etmeyi engelleyecek krizlere bulasmak olacagina dikkati çekerek, sunlari söyledi:

"Amerikan politikasini, bir tür panik refleksiyle takip etmeye baslamamiz paradoks olur. Biz Avrupalilara sorulan soru sudur; 'Tayvan konusunu hizlica gündeme getirmenin bize bir faydasi olacak mi?' Hayir. Biz Avrupalilar için bu konuda birilerinin takipçisi olmak, Amerika'nin ritmine veya Çin'in asiri tepkisine göre hareket etmek gerektigini düsünmek en kötüsü olacaktir."

Avrupa'nin tarihteki yerini almasi için bunun gerekliligine isaret eden Macron, Çin ile Tayvan arasinda olasi bir çatismaya dahil olmaktan kaçinmasi gerektigini belirtti.

- Elysee Sarayi Macron'un Çin'den ayrildiktan sonra tatbikatin yapilmasindan memnun

Politico'nun haberinde, Si Cinping ve Çin Komunist Partisi'nin Macron’un stratejik özerklik konseptini hevesle benimsedikleri ve Çinli yetkililerin, Avrupa ülkeleriyle iliskilerinde sürekli buna atifta bulunduguna isaret edilerek, "Parti liderleri ve Çinli teorisyenlerin, Batinin düsüste ve Çin’in yükseliste olduguna, transatlantik iliskileri zayiflatmanin bu egilimi hizlandiracagina ikna olmus durumda olduklari" kaydedildi.

Macron'un, Paris'e dönmesinden saatler sonra Çin'in kendi topragi olarak gördügü Tayvan çevresinde genis askeri tatbikat baslattigi animsatilan haberde, Fransiz Cumhurbaskani'nin çevresinin, Macron'un Çin'den ayrildiktan sonra tatbikatin yapilmasini memnuiyet verici olarak karsiladigi aktarildi.

Haberde, Macron'un, Si ile Tayvan konusunu "yogun sekilde" tartistigi ve iki liderin, ABD ve hatta Avrupa Birligi'nin (AB) tutumundan daha uzlasmaci bir yaklasim benimsedigi belirtildi.

- Macron, Si ile bas basayken daha uzlasmaci

Fransiz Cumhurbaskani'na ziyaretin bir bölümünde eslik eden Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'in Pekin'de toplanti sirasinda Si'ye, "Tayvan'daki istikrar büyük önem tasiyor. Statükonun degismesine yol açacak güç kullanma tehdidi kabul edilemez." dedigi, Çin Devlet Baskani'nin da buna "Pekin'e Tayvan üzerinden baski kurmayi düsünen her kim olursa kendini kandirir." seklinde karsilik verdigi belirtildi.

Haberde, bu konuda Si ile ayni fikirde oldugu aktarilan Macron'un, "Avrupalilar daha Ukrayna'daki krizi çözemiyor. Tayvan hakkinda 'Dikkat edin hata yaparsaniz orada olacagiz.' desek inandirici olur mu? Gerginligi gerçekten artirmak istiyorsaniz, bunu yapmanin en iyi yolu budur." ifadelerini kullandigi belirtildi.

Macron'un, Si ile von der Leyen'in olmadigi bas basa 4 saatten fazla süren görüsme gerçeklestirdigi bildirilen haberde, Fransa Cumhurbaskani'nin ses tonunun Avrupa Komisyonu Baskani ile gazetecilerin yanindaykenki halinden farkli olarak "daha düsük ve uzlasmaci bir tonda" konustuguna isaret edildi.

Haberde, sürekli Avrupa'nin stratejik bagimsizligindan dem vuran Macron'un, Ikinci Dünya Savasi'ndan bu yana kitaya güvenlik garantisi veren ABD'nin, Avrupa'yi askeri yardimina büyük ölçüde bagli hale getirmesi konusunu es geçtiginin alti çizildi.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ve Avrupa Birligi'nin tek nükleer gücü olan Fransa'nin, Ukrayna'ya da en az destek veren ülkeler arasinda oldugu vurgulandi.

- Cumhurbaskanligi, Macron'un bazi ifadelerini haberden çikardi

Politico, Fransa'da ve diger birçok Avrupa ülkesinde siklikla oldugu gibi, Fransiz Cumhurbaskanliginin (Elysee Sarayi), Macron'un röportaj vermesinin ön kosulu olarak haber yayimlanmadan kendisine ait kisimlarin kontrol ve tashih etme sartini dayattigini açikladi.

Bu kosulun Politico'nun editoryal politikasina aykiri olmasina ragmen Macron'dan röportaj alinmasi için kabul edildigi belirtilerek, "Fransiz Cumhurbaskani'nin Tayvan ve Avrupa'nin stratejik özerkligi hakkinda daha da açik konustugu röportajin bazi bölümleri, Elysee Sarayi tarafindan kesildi." ifadesi kullanildi.