Lübnan'da Dürzi Ilerlemeci Sosyalist Partisi, cumhurbaskani seçiminde Azuri'yi destekleyecekIdiris Okuduci

Lübnan'da Dürzi Ilerlemeci Sosyalist Partisi, cumhurbaskani seçiminde Azuri'yi destekleyecekIdiris Okuduci

BEYRUT (AA) - Lübnan'daki Dürzi Ilerlemeci Sosyalist Partisi, Mecliste haftaya yapilacak cumhurbaskani seçiminde eski Maliye Bakani Cihad Azuri'yi destekleyeceklerini duyurdu.

Lübnan resmi ajansi NNA'nin haberine göre, Ilerlemeci Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat ve üst düzey parti yetkilileri cumhurbaskani seçimi için istisare toplantisi düzenledi.

Toplanti sonrasi partiden yapilan açiklamada, seçim maratonunda Azuri'nin ismini gündeme getirip potansiyel adaylar arasina koyan ilk liderin Canbolat oldugu ifade edildi.

Açiklamada, Mecliste 14 Haziran'da düzenlenecek 12. oturumda Ilerlemeci Sosyalist Partisi'nin Azuri'yi destekleyecegi belirtildi.

Lübnan'da bir dönem Maliye Bakanligini üstlenen Azuri, su an Uluslararasi Para Fonu (IMF) Orta Dogu ve Orta Asya Direktörü olarak görev yapiyor.

- Lübnan'daki cumhurbaskani seçimi

Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren Cumhurbaskani Misel Avn’in yerine gelecek ismi seçmek için Mecliste son olarak 19 Ocak'ta 11. oturum düzenlenmis ancak hiçbir aday yeterli oyu alamamisti.

Meclis Baskani Nebih Berri, geçen günlerde, cumhurbaskani seçimi için yeni oturumun 5 ay aradan sonra 14 Haziran'da yapilacagini açiklamisti.

Lübnan'daki Hizbullah ve Emel Hareketi, cumhurbaskani adayliginda Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye'yi destekliyor.

Muhalif bagimsiz milletvekilleri ve Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi Partisi ise Azuri'yi destekleyeceklerini duyurmustu.

Meclisteki 12. oturumda yarisin, isimleri ilk kez oylamaya sunulacak Franciyye ile Azuri arasinda geçmesi bekleniyor.

Anayasaya göre Lübnan'da cumhurbaskani Maruni Hristiyan, basbakan Sünni, meclis baskani ise Siilerden seçiliyor.