Libya'da Seçim Yasalarini Belirleme Komitesi: Onaylanan seçim kanunu, gelecek seçimlerde uygulanacakMuetaz Wannes,Zeynep Hilal Karyagdi Duran

Libya'da Seçim Yasalarini Belirleme Komitesi: Onaylanan seçim kanunu, gelecek seçimlerde uygulanacakMuetaz Wannes,Zeynep Hilal Karyagdi Duran

TRABLUS (AA) - Libya'da Seçim Yasalarini Belirleme (6+6) Komitesi, Fas'taki toplantilarda onaylanan seçim kanununun gelecek seçimlerde uygulanacagini bildirdi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi temsilcilerinden olusan 6+6 Komitesi, Fas'in kuzeybatisindaki Buznika sehrinde düzenlenen toplantilar sonrasi yazili açiklama yayimladi.

Seçim kanunu taslaginin üyelerce oy birligiyle onaylandigi belirtilen açiklamada, gelecek seçimlerin bu kanuna uygun olarak gerçeklestirilecegi belirtildi.

Komite'nin Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. maddede degisiklik için çalismalar yaptigi, bu kapsamda varilan sonucun nihai oldugu ve herhangi bir degisiklik yapilmaksizin Temsilciler Meclisi için baglayici oldugu vurgulandi.

Söz konusu kanunun, çesitli vizyonlari kapsadigi, Libya'da çatisan tüm taraflarin korkularini göz önünde bulundurdugu kaydedildi.

Kanunlarin üzerinde tam uzlasi saglanarak, esnek bir sekilde formüle edildigi, metnin yalniz bir tarafin isteklerini karsilamayacagi ifade edildi.

Millet Meclisi seçim kanununun ise ülkede partilerin siyasi hayata dönmesini saglayacagi vurgulanan açiklamada, bu kanunun seçimlerde esitligi korudugu, kadin ve erkekler arasinda adayligi muhafaza ederken ayrica kadinlara rekabet için özel sandalye tahsis edilmesini içerdigi kaydedildi.

Millet Meclisi seçim kanununun, tüm sehir ve köylerde siyasi çalismalarin genisletilmesi prensibine dayandigi aktarilan açiklamada, tüm kanunlarin seçim komisyonuyla süregelen istisareler ve Birlesmis Milletler'den (BM) bir uzmanin katilimiyla hazirlandigi aktarildi.

- Ne olmustu?

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisinin altisar üyesinden olusan Seçim Yasalarini Belirleme Komitesi, ülkede seçimlerin anayasal dayanagi olarak kabul edilen Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. maddede degisiklik yapmak üzere Fas'in kuzeybatisindaki Buznika kentinde bir süredir toplantilar düzenliyordu.

Komite üyelerinin Libya'da seçimlerin yapilmasinin önünü açan yasalari 3 Haziran'da oy çokluguyla kabul ettigi açiklanmisti.

Buna karsin Devlet Yüksek Konseyinin 61 üyesinden 54'ü ile bazi Temsilciler Meclisi milletvekillerinin yani sira ülkenin en güçlü muhalefet partilerinden Adalet ve Insa Partisi ile diger bazi partiler, ayri ayri yaptiklari açiklamalarda Fas'taki toplantidan çikan sonuçlari kabul etmediklerini duyurmustu.

Taslagin, komite üyeleri tarafindan imzalanmasina ragmen henüz Libya Temsilciler Meclisi Baskani Akile Salih ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Baskani Halid el-Misri imzalari atmazken, bu kamuoyunda taslagi onaylamadiklari seklinde yorumlanmisti.