Çin, Iran ve Rusya ortakliginda 5 gün sürecek deniz tatbikati devam ediyorYavuz Aydin

Çin, Iran ve Rusya ortakliginda 5 gün sürecek deniz tatbikati devam ediyorYavuz Aydin

PEKIN (AA) - Çin, Iran ve Rusya arasinda Umman Körfezi'nde baslayan ve 5 gün sürmesi planlanan ortak deniz tatbikati devam ediyor.

Çin Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada, tatbikatin, üç ülkenin deniz kuvvetlerinin fiili isbirligini güçlendirecegi ve "bölgesel barisa ve istikrara pozitif enerji katacagi" kaydedildi.

Açiklamada tatbikatin, Hint Okyanusu'nun Basra Körfezi'ne baglandigi, Iran, Pakistan, Umman ve Birlesik Arap Emirlikleri'nin (BAE) kiyi seritlerinin yer aldigi bölgede yapildigi belirtildi.

Üç ülkenin ortakliginda yürütülen "Güvenlik Kemeri-2023" deniz kuvvetleri tatbikatina isimleri belirtilmeyen baska ülkelerin de istirak ettigi kaydedilen açiklamada, bugün baslayan ve 5 gün sürecek tatbikatta arama kurtarma faaliyetleriyle muharebe disi görevlerin icra edilecegi ifade edildi.

- ABD, tatbikatin endise verici olmadigini söyledi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, Çin ve Rusya'nin ilk defa ortak tatbikat yapmadiklarini ve bunun kendileri açisindan endise verici olmadigini belirterek, ABD'nin de diger ülkelerle ortak tatbikatlar icra ettigini ifade etti.

Tatbikati yakindan izlediklerini vurgulayan Kirby, "Tabii ki tatbikati izleyip, tatbikatin ulusal güvenlik ve çikarlarimiza, bölgedeki müttefik ve ortaklarimiza yönelik tehdide yol açip açmadigini takip edecegiz." ifadelerini kullandi.

Iran, Rusya ve Çin donanmalari, Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nun kuzeyinde Aralik 2019'da "Deniz Emniyet Kemeri" adi verilen dört günlük ortak askeri tatbikat yapmisti.

Ayni sekilde Ocak 2022'de, Iran, Rusya ve Çin donanmalarinin katildigi "2022 Deniz Güvenlik Kemeri" adi verilen tatbikat icra edilmisti.