EY’den, Azure OpenAI teknolojisi kapsaminda ChatGPT destekli bordro yönetimi çözümüMehmet Kadir Kilinç- EY Türkiye Danismanlik Hizmetleri Bölüm Baskani ve Sirket Ortagi Gökhan Gümüslü: - "EY, bordro verilerinin ve uluslararasi düzenlemelerin artan karmasikligiyla basa çikilabilmesine yardimci olmak ve buna çözümler gelistirmek adina Microsoft ile birlikte çalismaya devam edecek"
ISTANBUL (AA) - Ernst & Young (EY) ve Microsoft, Azure OpenAI teknolojisi kapsaminda ChatGPT'yi kullanarak karmasik sorulara yanit getirebilen bir bordro sohbet botunu ölçeklendirmek üzere is birligine gitti.
Sirketten yapilan açiklamaya göre Uluslararasi danismanlik sirketi EY, vergi ve hukuk alanlarinda en gelismis Azure OpenAI teknolojilerini kullanmaya yönelik olan Microsoft ile ortak taahhütleri dogrultusunda, stratejik is birliginin duyurusunu yapti. Is birligi kapsaminda EY, akilli bordro sohbet botunu (EY Intelligent Payroll Chatbot), Next Gen Bordro platformunun bir parçasi olarak gelistirecek.
Müsteriler, Microsoft Cloud ve Azure OpenAI hizmetini kullanarak, EY bordro çözümlerinin kolektif zekâsi ile gelistirilen maas bordro sistemlerini modernize edebilecek ve böylece çalisan memnuniyetini artirabilecek. Ayrica müsteriler, bu sayede bordro yönetimine iliskin kontrol, denetim ve is akisi süreçlerini otomatik hale getirebilecek ve gelecegin is gücünü gelistirmek için stratejik iç görülerden yararlanabilecek.
Üretken yapay zekâ (Generative AI) sohbet botunun hem çalisan memnuniyetine hem de ilk temasta çözüme (FCR= first contact resolution) yönelik temel performans göstergelerini, yüzde 50'den fazla gelistirmesi bekleniyor. Baslangiçta, yüzde 93 kadar ilk seferde dogru yanit oranina ulasan ‘kavram kaniti’ (POC) bulgulari da bu beklentiyi destekliyor.
Günümüzde birçok isletme, dil, saat dilimleri, bordro konularinin karmasikligi ve sorulari çözmek için ihtiyaç duyulan veri hacmi gibi nedenlerle, birinci kademe (tier-1) çalisan sorularini etkili biçimde yanitlamakta zorlaniyor. Geleneksel çagri merkezleri, basit sohbet botlari, çeviri hatlari (language lines) ve çalisanlara özel bilgilendirme portalleri, bordroya iliskin sorularla ilgili yüksek çagri hacminin maliyeti de dahil olmak üzere getirilen yükü azaltmada ve çalisan deneyimini iyilestirmede istenen basariya ulasamadi.
Bu noktada, EY "bireyin maas bordrosunun anatomisini" anlamak ve yasal uyumluluk ile ilgili unsurlari sirket politikalariyla iliskilendirmek için Azure OpenAI hizmeti üzerinde ChatGPT'yi kullanarak bir genis dil modeli (LLM=large language model) ve üretken yapay zekâ sohbet botu olusturdu. Tüm bu çalismalarla, detayli sorulari yanitlamak ve çalisanlar için en üst seviyede kisisellestirilmis açiklamalar üretmek amaçlandi.
EY Akilli Bordro Sohbet Botu, 159'dan fazla ülkede ve 49 farkli dilde yerellestirilmis olarak, çalisanlara uyumlu maas bordrolari, vergi dokümanlari ve iç görüler sunan EY’in çalisan deneyimi mobil ve web uygulamalari arasina ekleniyor.
Açiklamada görüslerine yer verilen EY Türkiye Danismanlik Hizmetleri Bölüm Baskani ve Sirket Ortagi Gökhan Gümüslü, EY'in tüm paydaslari için daha iyi sonuçlar üretme hedefi dogrultusunda pazar lideri hizmetler gelistirme odakli çalismalarini sürdügünü belirterek, sunlari kaydetti:
"EY, bu dogrultuda, sohbet yetenegi çok daha güçlü ve çok büyük hacimlerdeki içerigi daha hizli ayristirma becerisine sahip ileri teknolojiler ve üretken yapay zekâ teknolojisiyle müsteri deneyimini iyilestirmek üzere çalisiyor. EY Intelligent Payroll Chatbot’un, EY’in Next Gen Payroll platformuna eklenmesi de bu kapsamda en önemli çiktilar arasinda yer aliyor. Microsoft'un öncü teknolojisini, EY'in uzmanligi ve yapay zekâ alanindaki ilkelerini, Azure OpenAI'in yeteneklerini ve Azure veri teknolojilerini bir araya getiren bu is birligi sayesinde sirketler, yapay zekâ destekli yeni bordro uygulamalarindan faydalanabilecek. EY, bordro verilerinin ve uluslararasi düzenlemelerin artan karmasikligiyla basa çikilabilmesine yardimci olmak ve buna çözümler gelistirmek adina Microsoft ile birlikte çalismaya devam edecek."