Kuzey Marmara Otoyolu'nu 864 milyon araç kullandiHülya Ömür Uylas- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu:- "Kuzey Marmara Otoyolu ile yilda 5,4 milyar lira tasarruf sagladik. Karbon emisyonunu da 425 bin ton azalttik"

Kuzey Marmara Otoyolu'nu 864 milyon araç kullandiHülya Ömür Uylas- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu:- "Kuzey Marmara Otoyolu ile yilda 5,4 milyar lira tasarruf sagladik. Karbon emisyonunu da 425 bin ton azalttik"

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Marmara Bölgesi'nin yük ve transit trafigini sehir disina alan Kuzey Marmara Otoyolu'nu açildigi günden bu yana 864 milyon aracin kullandigini bildirdi.

Karaismailoglu, yaptigi yazili açiklamada, 398 kilometre uzunlugundaki Kuzey Marmara Otoyolu'nun Istanbul'un batisindaki Kinali'dan basladigini ve Sakarya Akyazi'ya uzandigini belirterek, "Otoyol ile Istanbul'un sehir içindeki ve mevcut Bogaz köprülerindeki trafik yogunlugu azaldi. Araçlarin sehir içi trafigine girmeden, yüksek standartli, kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir yolla transit geçisini sagladi. Istanbul, Kocaeli ve Sakarya illerindeki sanayi bölgelerinin çevresinden geçen otoyol ile sanayi bölgelerinin otoyola dogrudan erisimlerini temin etti." ifadelerini kullandi.

Proje kapsaminda ilk Odayeri-Pasaköy kesiminin 26 Agustos 2016'da açildigini animsatan Karaismailoglu, bu tarihten itibaren otoyolu toplam 864 milyon aracin kullandigini bildirdi. Karaismailoglu, bu projeyle yilda 5,4 milyar lira tasarruf saglandigini, karbon emisyonunun da 425 bin ton azaldigini belirtti. Otoyolun, Istanbul-Izmir Otoyolu ve TEM Otoyolu'na birkaç noktadan entegre oldugunu, ilerleyen zamanlarda Kinali-Tekirdag-Çanakkale-Savastepe Otoyolu'na da baglanacagini ifade eden Karaismailoglu, ekonomik aktivitenin en yogun oldugu Marmara Bölgesi'nin etrafinda yüksek standartli bir otoyol agi kuracaklarini vurguladi.

Bakan Karaismailoglu, projenin, bünyesinde dünyanin en önemli mühendislik yapilarindan olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de barindirdigina isaret ederek, köprünün 59 metrelik genisligiyle dünyanin en genis tabliyesine sahip oldugunu bildirdi. Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Yavuz Sultan Selim Köprüsü, üzerinden hizli tren ve yük trenlerinin geçmesine imkan verecek sekilde tasarlandi. Kuleleri 322 metre yükseklige ulasan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1408 metre ana açiklik uzunluguna sahip. Köprünün toplam boyu kenar açikliklariyla birlikte 2 bin 164 metreye ulasiyor."