Kuzey Makedonya’daki Otomobil ve Etno Müzesi ziyaretçilerini zamanda yolculuga çikariyorDzihat Aliju- Manastir sehrindeki "Filip" isimli müzenin sahibi Boris Tanevski: - "Ilk önce silah topluyordum, ardindan bir motor aldim. Motor aldigimda bisiklet dükkani açtim. Motoru dükkanimda sergilemeye basladim" - "O dönem araba da toplamaya basladim, motor da. Simdi 11 araba, bir minibüs ve yaklasik 35 motora ulastik"

Kuzey Makedonya’daki Otomobil ve Etno Müzesi ziyaretçilerini zamanda yolculuga çikariyorDzihat Aliju- Manastir sehrindeki "Filip" isimli müzenin sahibi Boris Tanevski:
- "Ilk önce silah topluyordum, ardindan bir motor aldim. Motor aldigimda bisiklet dükkani açtim. Motoru dükkanimda sergilemeye basladim"
- "O dönem araba da toplamaya basladim, motor da. Simdi 11 araba, bir minibüs ve yaklasik 35 motora ulastik"

MANASTIR (AA) - Kuzey Makedonya’nin güneyindeki Manastir sehrinin yakinlarinda bulunan Otomobil ve Etno Müzesi "Filip", ziyaretçilerini zamanda yolculuga çikariyor.

Manastir'in merkezine yaklasik 10 kilometre uzakliktaki Krklino köyünde yer alan müzede sergilenen klasik otomobil, motor, bisiklet ve çesitli araç gereçler, turistler ve yerli halkin ilgisini çekiyor.

Müzede sergilenen araçlarin arasinda 1953 model Simca Ariane’nin yani sira Opel Rekord, Ford Taunus, Plymouth Valiant ve Moskviç gibi klasik otomobiller yer aliyor.

Otomobillerin yaninda nostaljik motor ve bisikletler de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Araçlarin bulundugu alanin üst katinda farkli bölümlere ayirilmis Türk, Yahudi ve köy odasi da bulunuyor. Odalarda bu kültürlere ait farkli türde esya ve giysiler ziyaretçileri karsiliyor.

Müzenin sahibi Boris Tanevski, AA muhabirine, koleksiyon merakini ve topladigi araç ve esyayi anlatti.

Birinci Dünya Savasi'nda köylerinin yakininda cephe hattinin oldugunu ve bu yüzden bölgede çok fazla silaha rastlandigini anlatan Tanevski, 10 yasindan itibaren bölgede buldugu silahlari toplayip tamirini yaptigini söyledi.

Tamir yapip kurcalamayi sevdigini, böylece 1991 yilindan itibaren aktif sekilde koleksiyon serüveninin basladigini kaydeden Tanevski, "Ilk önce silah topluyordum, ardindan bir motor aldim. Motor aldigimda bisiklet dükkani açtim. Motoru dükkanimda sergilemeye basladim. Müsteriler geldikçe diger köylerdeki motorlardan bahsediyorlardi. Bir düzine motor topladim. Ardindan bir araba alma istegi dogdu." dedi.

- En eski otomobil: 1953 model Simca Ariane

Aldigi ilk otomobilin en çok sevdigi 1953 model Simca Ariane oldugunu belirten Tanevski, "O dönem araba da toplamaya basladim, motor da. Simdi 11 araba, bir minibüs ve yaklasik 35 motora ulastik." diye konustu.

Simca model otomobili 500 Alman markina aldigini ve 9 bin 500 mark harcayarak bugünkü haline getirdigini anlatan Tanevski, otomobilleri restore etmeyi "ölü bir insani diriltmek gibi" diye nitelendirdi.

Neredeyse tüm otomobillerinin az veya çok restore edildigini dile getiren Tanevski, Kovid-19 öncesi dügün, mezuniyet ve sünnet gibi merasimler için araçlari kiraladigini ancak son dönemde durgunluk oldugunu söyledi.

- Atatürk anisi

Müzede araçlarin yani sira farkli ev esyasi, giyim ve enstrüman gibi ögelerin sergilendigi bir alan oldugunu anlatan Tanevski, Mustafa Kemal Atatürk’ün Manastir’da egitim aldigini ve bu yüzden alanin bir kismini Türk odasi olarak tahsis ettigini söyledi.

Tanevski, Türk odasinda bulunan eski model "Singer" marka dikis makinesine iliskin anisini paylasarak, "Burada, Kemal Atatürk’le ilgili sergiledigimiz bir alet var, o da Singer marka dikis makinesi. Bunu aldigim evden anlattiklarina göre, bu Singer makine ile Atatürk’e elbise dikilmis ve iste bu makineyi de burada sergiliyoruz." ifadelerini kullandi.

Atatürk’ün büyük bir lider oldugunu dile getiren Tanevski, "Sadece Manastir’da bulunmasindan degil Mustafa Kemal Atatürk'ü devasa, büyük Türkiye’yi birlestiren ve böyle bir devlet yapmasindan dolayi büyük adam, çok akilli bir adam olarak görüyorum." dedi.

Manastir’da birkaç Türk filminin de çekildigini anlatan Tanevski, bu yil müzeyi en fazla Türk ve Hollandali turistlerin gezdigini sözlerine ekledi.