Küresel piyasalar yogun veri takvimi öncesi karisik seyrediyorMurat Aslan

Küresel piyasalar yogun veri takvimi öncesi karisik seyrediyorMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) para politikasina iliskin belirsizlikler fiyatlamalari zorlastirirken, bugün gözler yogun makroekonomik veri takvimine çevrildi.

ABD'deki borç limiti krizine iliskin gelismeler ve Fed'in atacagi adimlara iliskin soru isaretleri yatirimcilari temkinli olmaya yönlendiriyor.

Borç limitinin 2025'e kadar askiya alinmasini ve federal harcamalarin 2 yil boyunca sinirlanmasini öngören tasari dün ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanirken, tasarinin pazartesiye kadar Senato'dan geçmesi gerekiyor. Tasarinin bugün Demokratlarin kontrolündeki Senatodan geçebilecegi belirtiliyor.

Öte yandan, ülkede açiklanan makroekonomik verilere göre is gücü piyasasi sicak kalmaya devam ederken, JOLTS Açik Is Sayisi, nisanda 10 milyon 103 bin ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçeklesti.

Buna karsin, Fed'in "Bej Kitap" raporunda ülkede ekonomik faaliyetin nisan ayi ve mayis basinda "çok az" degisim gösterdigi, gelecekteki büyüme beklentilerinin ise biraz kötülestigi bildirildi.

Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de takip edilirken, Philadelphia Fed Baskani Patrick Harker, Fed'in yaklasan haziran toplantisinda faiz artirimina gitmemesi gerektigini belirtti. Faiz artiriminda bir toplantinin atlanabilecegini düsündügünü aktaran Harker, gelecek verilerin fikrini degistirebilecegini kaydetti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson da Fed'in bir toplantida faiz oranini sabit tutma kararinin para politikasi sikilasmasini sonlandirdigi anlamina gelmemesi gerektigini belirtti.

Söz konusu gelismelerin ardindan para piyasalarindaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantida 25 baz puan faiz artiracagina iliskin beklentiler yüzde 38'e gerilerken, nihai faiz oraninin yüzde 85 ihtimalle yüzde 5,25-5,50 seviyesinde olacagi öngörülüyor.

Analistler, özellikle cuma günkü tarim disi istihdam verisinin fiyatlamalar üzerinde etkili olmasinin beklendigini kaydederek, Fed yetkililerinin açiklamalarinin da yakindan takip edildigini ifade etti.

Bu ayki toplantida faiz artirimina gidilecegine yönelik fiyatlamalarin gerilemesiyle altinin ons fiyati destek bularak yükselis egilimini üçüncü güne tasirken, Brent petrolün varil fiyati da son iki günde yüzde 6'dan fazla deger kaybetmesinin ardindan yeni günde yüzde 1 yükselisle 73 dolara çikti.

Dün New York borsasinda S&P 500 endeksi 0,61, Nasdaq endeksi yüzde 0,63 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,41 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karisik seyirle basladi.

Avrupa'da dün satis agirlikli bir seyir öne çikarken, bugün gözler Avro Bölgesi'nde açiklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Dün açiklanan verilere göre, Almanya’da nisanda yüzde 7,2 olan yillik enflasyon, mayista yüzde 6,1’ye inerek beklentilerden fazla geriledi.

Benzer sekilde Fransa'da da enflasyon, enerji, gida ve hizmet fiyatlarinda artislarin azalmasi dolayisiyla 1 yilin en düsük seviyesi olan yüzde 5,1'e indi.

Söz konusu gelismelere karsin Avrupa Merkez Bankasi (ECB) üyeleri "sahin" açiklamalarina devam ederken, ECB üyesi Olli Rehn ECB'nin çekirdek enflasyonda istenilen yavaslama gerçeklesmeden bankanin faiz indirimini düsünmeyecegini ifade etti.

Öte yandan, uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Standard & Poor's'un bugün Fransa'nin ülke notunu gözden geçirmesi beklenirken, olasi bir not düsüsün olabilecegi belirtiliyor.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,54, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,01 ve Italya'da MIB 30 endeksi 1,97 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de satis agirlikli bir seyirle basladi.

Asya piyasalarinda Güney Kore hariç alis agirlikli bir seyir öne çikarken, ABD'de borç limiti krizinin zamaninda çözülebilecegine yönelik iyimserlik ve Çin'de açiklanan veriler söz konusu seyri destekliyor.

Çin'de bugün açiklanan verilere göre, Caixin imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,9'a çikarak genislemeye isaret ederken, Japonya'da imalat sanayi PMI 50,6'ya indi.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,3, ve Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,8 yükselirken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 geriledi.

Yurt içinde dün satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 1,30 altinda 4.886,91 puandan tamamladi.

Dolar/TL, dün yüzde 1,6 artisla 20,7995'ten kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 20,7750 seviyesinden islem görüyor.

Analistler, bugün dünya genelinde imalat sanayi PMI ve ABD'de ADP özel sektör istihdam verileri basta olmak üzere yogun veri gündeminin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 5.000 ve 5.200 seviyelerinin direnç, 4.800 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, nisan ayi imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, mayis ayi imalat sanayi PMI

12.00 Avro Bölgesi, mayis ayi TÜFE

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayi issizlik orani

14.00 Türkiye, TCMB Para Politikasi Kurulu toplanti özeti

14.30 Avro Bölgesi, ECB Para Politikasi Kurulu toplanti tutanaklari

15.15 ABD, mayis ayi ADP özel sektör istihdami

15.30 ABD, haftalik issizlik maasi basvurulari

17.00 ABD, mayis ayi ISM imalat sanayi PMI