Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden "deprem sonrasi böbrek yetmezligi" degerlendirmesiFatma Eda Topcu- Medical Point Gaziantep Hastanesi Nefroloji Uzmani Dr. Mehmet Büyükbakkal: - "Depremler ayni zamanda böbrek afetleridir, saglik açisindan fiziksel yaralanmalardan sonra en çok böbrekler etkilenir, çok sayida böbrek yetmezligi tablosu gelisir"

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden "deprem sonrasi böbrek yetmezligi" degerlendirmesiFatma Eda Topcu- Medical Point Gaziantep Hastanesi Nefroloji Uzmani Dr. Mehmet Büyükbakkal:
- "Depremler ayni zamanda böbrek afetleridir, saglik açisindan fiziksel yaralanmalardan sonra en çok böbrekler etkilenir, çok sayida böbrek yetmezligi tablosu gelisir"

ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Nefroloji Uzmani Dr. Mehmet Büyükbakkal, "Depremler ayni zamanda böbrek afetleridir, saglik açisindan fiziksel yaralanmalardan sonra en çok böbrekler etkilenir, çok sayida böbrek yetmezligi tablosu gelisir." ifadelerini kullandi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapilan açiklamaya göre, 9 Mart Dünya Böbrek Günü için hastane lobisinde stant kuruldu.

Bu çerçevede Bashekim Prof. Dr. Ekber Sahin öncülügünde, Nefroloji Uzmani Dr. Mehmet Büyükbakkal tarafindan kronik böbrek yetmezligine iliskin bilgi verildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Büyükbakkal, 9 Mart Dünya Böbrek Günü'nün bu yilki temasinin "Herkes için böbrek sagligi" olarak belirlendigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Gaziantep ve çevre illerde görülen deprem felaketi nedeniyle enkaz altinda yasama tutunan vatandaslarda en sik görülen sikayetlerin basinda böbrek yetmezligi bulunuyor. Depremler ayni zamanda böbrek afetleridir. Saglik açisindan fiziksel yaralanmalardan sonra en çok böbrekler etkilenir. Çok sayida böbrek yetmezligi tablosu gelisir.

Son dönemde yasadigimiz Kovid-19 salgini ve sonrasindaki büyük deprem felaketi kronik hastaliklari olan hastalari (kardiyovasküler hastaliklari, diyabeti, kanseri, hipertansiyonu, kronik akciger hastaliklarini ve kronik böbrek hastaliklari) etkilemekte ve sonuçlari kötülestirmektedir. Bu duruma dikkat çekmek ve politika yapicilarin farkinda olmalarini saglamak, bu konuda desteklerini artirmak amaciyla bu yil ki slogan 'Beklenmedik durumlara hazirlikli olun, savunmasizlari destekleyin!.' olmustur."

Böbreklere daha iyi bakmak için yapilmasi gerekenlere iliskin de bilgi veren Büyükbakkal, "Formda kalin, aktif olun, saglikli diyetle beslen, kan sekerinizi kontrol edin, kan basincinizi kontrol edin, uygun sivi alimi yapin, sigara içmeyin, reçetesiz antiinflamatuar/agri kesici haplari düzenli olarak almayin, diyabet, hipertansiyon, obezite ve ailede böbrek hastaligi gibi yüksek risk faktörlerinden bir veya daha fazlasina sahipseniz böbrek fonksiyonunuzu kontrol ettirin." önerilerinde bulundu.