Eksun Gida halka arz oluyorGökhan Yildiz- 15-17 Mart'ta Yapi Kredi Yatirim liderliginde yapilacak talep toplama 48,90 TL fiyatla gerçeklesecek - Elde edilecek gelirin önemli bir bölümü yenilenebilir enerji santrali yatirimi için kullanilacak

Eksun Gida halka arz oluyorGökhan Yildiz- 15-17 Mart'ta Yapi Kredi Yatirim liderliginde yapilacak talep toplama 48,90 TL fiyatla gerçeklesecek
- Elde edilecek gelirin önemli bir bölümü yenilenebilir enerji santrali yatirimi için kullanilacak

ISTANBUL (AA) - Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK), Sinangil markali ürünleri bünyesinde barindiran ve glütensiz ürünler dahil 200'ü askin un çesidine sahip Eksun Gida’nin halka arzina onay verdi.

Eksun Gida ve Yapi Kredi Yatirim'dan yapilan açiklamaya göre, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kurulusu (ISO 500) listesinde üretimden satislara göre 324. sirada yer alan ve bünyesinde Sinangil Un ve Gluten Yok markalarini barindiran Eksun Gida Tarim Sanayi ve Ticaret AS (Eksun Gida), Borsa Istanbul AS'de islem görmek için gün sayiyor.

Nielsen Perakende Arastirma Raporu'na göre Eylül 2022 itibariyla toplam perakende un pazarinda yüzde 9,7 hasilat payina sahip olan Eksun Gida, zincir marketler hariç tutuldugunda, toplam cirosu ile pazar lideri konumunda ve yillik 600 bin ton üretim kapasitesine sahip.

Yapi Kredi Yatirim'in konsorsiyum liderliginde yürütülecek halka arzin tamami sermaye artirimi yöntemi ile olacak. Halka arzda Eksun Gida'nin 49 milyon 957 bin 498 TL olan çikarilmis sermayesi 70 milyon TL'ye artirilacak.

Yapi Kredi Yatirim liderliginde olusturulan konsorsiyum tarafindan 15-16-17 Mart'ta 48,90 TL fiyattan talep toplanacak. Halka arz büyüklügünün 980 milyon TL olmasi bekleniyor. Halka arz sonrasi Eksun Gida'nin yüzde 28,63'ü BIST Yildiz Pazar'da islem görmeye baslayacak.

Halka arzda satisa sunulacak paylarin yüzde 57'si yurt içi bireysel yatirimcilara, yüzde 35'i yurt içi kurumsal yatirimcilara, yüzde 5'i yurt disi kurumsal yatirimcilara, yüzde 3'ü ise sirket çalisanlarina ayrildi.

Eksun Gida, halka arz gelirinin önemli bir bölümünü dogrudan yatirimlari için kullanacak. Sirket, elde edecegi kaynagin önemli bir kismini Tekirdag ve Konya'da kurulu un üretim tesislerinde elektrik ihtiyacinin karsilanmasi için yapilacak 28 megavatlik yenilenebilir enerji santrali ile un silosu, tesis, makine yatirimlari için kullanmayi hedefliyor. Halka arz gelirinin geri kalani ise finansal borçlarin ödenmesi için ve isletme sermayesi olarak degerlendirilecek.

- "Halka arz süreci ile birlikte kurumsallik standartlarimizi daha da iyilestirmeyi hedefliyoruz"

Açiklamada görüslerine yer verilen Eksun Gida Genel Müdürü Ahmet Demir, Eksun Gida’nin hem teknolojik hem de kurumsal açidan olgunlasma sürecini tamamlamasinin ardindan halka açilmak için adim attiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Sirketimizde son 5 yilda teknolojik ve kurumsal dönüsüm kapsaminda 47 milyon 214 bin TL'lik yatirimi hayata geçirdik. Bu yatirimlarin ardindan ülkemiz ekonomisine katma deger saglayacagina inandigimiz halka arz süreci için gerekli adimlari attik. Yarim asri devirmis Sinangil Un markamizin yaninda glütensiz mamuller pazarinin önemli bir oyuncusu olan Gluten Yok markamiz ile sahip oldugumuz kurumsal yapimizi halka arz süreci ile yatirimcilarla bulusturmayi hedefliyoruz. Bugüne kadar hedefledigimiz tüm basarilari gerçeklestirmis köklü bir sirket olarak halka arz süreci ile birlikte kurumsallik standartlarimizi daha da iyilestirmeyi hedefliyoruz."

Eksun Gida'nin Ocak-Eylül 2022'de toplam cirosunun bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 187 artisla 2,8 milyar TL'nin üzerine çiktigini bildiren Demir, "Eksun Gida'nin net kari 2022'nin 9. ay itibariyla 202 milyon TL'ye ulasti. 2021 yilinin ilk 9 ayinda yüzde 9,2 olan FAVÖK marjimiz ise geçen yilin ayni döneminde yüzde 15,5'e yükseldi." ifadelerini kullandi.

Demir, 1996 yilindan bu yana ikisi Tekirdag'da, biri Konya’da olmak üzere yaklasik 96 bin metrekare açik ve kapali alana sahip 3 ayri fabrikada un üretimi gerçeklestirdiklerini kaydetti.

Latin Amerika, Afrika ve Orta Dogu ülkeleri basta olmak üzere 30'dan fazla ülkeye farkli ürün kategorilerinde un ihracati gerçeklestirdiklerini de belirten Demir, "Bünyemizde barindirdigimiz Sinangil markali unlar dahil 200'ü askin ürün çesidine sahibiz. 2020 yilinda Sanayi ve Teknoloji Bakanligindan onay alinarak kurulan AR-GE merkezimizde glütensiz un, glütensiz ekmek, unlu mamuller, yeni un çesitlendirmeleri ve bugday paçallarinin en uygun karisimlariyla yüksek kalitede unlarin elde edilmesi gibi projeler yürütüyor, böylece hizla degisen tüketici aliskanliklarina da zaman geçirmeden ayak uyduruyoruz." ifadelerini kullandi.