ABD Temsilciler Meclisi'nden "borç limiti" tasarisina onayDilara Zengin Okay,Sevgi Ceren Gökkoyun- Tasari, bazi federal harcamalarin 2 yil boyunca sinirlanmasini ve borç limitinin 2025'e kadar askiya alinmasini öngörüyor- Federal hükümetin temerrüde düsmesini önleyecek tasarinin bir sonraki duragi ABD Senatosu olacak
WASHINGTON (AA) - ABD Temsilciler Meclisi, borç limitinin artirilarak ülkenin temerrüde düsmesini önleyecek yasa tasarisini onayladi.
Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasinda uzun süren müzakerelerin ardindan üzerinde anlasmaya varilan tasari, Temsilciler Meclisi'nde 117'ye karsi 314 oyla kabul edildi.
ABD Baskani Joe Biden, söz konusu tasarinin Temsilciler Meclisi'nden geçmesinin ardindan yaptigi yazili açiklamada, "Bu gece Temsilciler Meclisi, ilk temerrüdü önlemek ve ülkemizin zor kazanilmis ve tarihi ekonomik toparlanmasini korumak için kritik bir adim atti." degerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu bütçe anlasmasinin iki partinin de destegini alan bir uzlasma oldugunu belirten Biden, müzakerelerde her iki tarafin da her istedigini alamadigini kaydetti.
Biden, "Senato'yu mümkün olan en kisa sürede tasariyi geçirmeye davet ediyorum ki ben de imzalayabileyim ve ülkemiz dünyanin en güçlü ekonomisini insa etmeye devam edebilsin." ifadelerini kullandi.
- Tasarinin bir sonraki duragi ABD Senatosu
Borç limitinin 1 Ocak 2025'e kadar askiya alinmasini öngören tasarinin bir sonraki duragi ABD Senatosu olacak.
Tasari, Senato'dan da geçmesi halinde yasalasmasi için Baskan Biden'in imzasina sunulacak.
Böylece, borç limitinin artirilmasiyla federal hükümetin nakit sikintisi çekmesinin ve temerrüde düsmesinin önüne geçilecek.
- 10 yil içinde 1,5 trilyon dolarlik tasarruf saglayabilir
Borç limitinin askiya alinmasinin yani sira bazi federal programlara yönelik harcamalarda kesintiye gidilmesini de öngören tasari ile gida yardim programlari dahil bazi devlet yardimindan faydalananlara yeni çalisma gereksinimleri getirilmesi planlaniyor.
Tasariyla, Kovid-19 salgini sirasinda saglanan ancak kullanilmayan yardim paralarinin geri alinmasi öngörülüyor.
Ayrica tasariyla bazi enerji projeleri için izin sürecinin de hizlandirilmasi hedefleniyor.
ABD Kongresi Bütçe Ofisi'nin (CBO) tasarisinin federal borç ve bütçe açigi üzerindeki etkisine iliskin yayimladigi degerlendirmeye göre, yasanin çikmasi ve üst sinira tabi ödeneklerin planlandigi gibi uygulanmasi halinde gelecek 10 yilda bütçe açiginin yaklasik 1,5 trilyon dolar azalmasi bekleniyor.
- Borç limitinin 5 Haziran'a kadar artirilmasi gerekiyor
ABD, 19 Ocak'ta 31,4 trilyon dolarlik borç limitine ulasmis, ABD Hazinesi limiti asmamak ve olasi bir temerrüdü önlemek için olaganüstü önlemler almaya baslamisti.
Hazine Bakanligi, söz konusu olaganüstü önlemlerin haziran basinda tükenebilecegi uyarisinda bulunmustu.
ABD Hazine Bakani Janet Yellen, borç limitine iliskin ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy'ye gönderdigi son mektupta, mevcut verilere dayanarak Kongrenin borç limitini, 5 Haziran'a kadar yükseltmemesi veya askiya almamasi durumunda Hazine'nin yükümlülüklerini yerine getirmek için kaynaklarinin yetersiz kalacaginin tahmin edildigini bildirmisti.
ABD Hazinesi'nin nakit seviyesi, borç limiti müzakereleri devam ederken 25 Mayis itibariyla 38,8 milyar dolarla 2017'den bu yana en düsük seviyeye gerilemisti.