Katar'in Lübnan'daki cumhurbaskanligi krizinde Genelkurmay Baskani'ni destekledigi iddiasiIdiris Okuduci

Katar'in Lübnan'daki cumhurbaskanligi krizinde Genelkurmay Baskani'ni destekledigi iddiasiIdiris Okuduci

BEYRUT (AA) - Lübnan'da Hizbullah'a yakin gazete, Katar'in, cumhurbaskanligi krizinde Genelkurmay Baskani Joseph Avn'in adayligini uygun gördügünü iddia etti.

Katar Disisleri Bakanligindan Sorumlu Devlet Bakani Muhammed bin Abdulaziz el-Halifi, 3-4 Nisan'da yaklasik 5 aydir yeni cumhurbaskanini seçemeyen Lübnan'i ziyaret etti.

Halifi, baskent Beyrut'taki temaslari kapsaminda Lübnan Basbakani Necib Mikati, Meclis Baskani Nebih Berri, Lübnan Müftüsü Seyh Abdullatif Deryan, Genelkurmay Baskani Joseph Avn, Dürzi Ilerlemeci Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat, Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca, Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi Partisi Cibran Basil ve Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye ile bir araya geldi.

Görüsmelere iliskin yayimlanan resmi açiklamalarda Halife, Lübnan'daki cumhurbaskanligi kriziyle ilgili herhangi bir adayin adini anmadi.

Ancak Hizbullah'a yakinligiyla bilinen Al Akhbar gazetesi, Halifi'nin Beyrut'ta hükümet yetkilileri ve siyasi parti liderleriyle görüsmelerinde Genelkurmay Baskani Avn'in ismini cumhurbaskanligi için gündeme getirdigini öne sürdü.

Görüsmelerin detayindan haberdar olan ancak ismi açiklanmayan bir kaynagin ifadesine göre, Halife, "Avn'in Lübnan için uygun cumhurbaskani olduguna inandiklarini" söyledi.

- Paris'ten Franciyye sartli destek iddiasi

Lübnan'da cumhurbaskani adaylarindan biri de Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye.

Ülkedeki 2 Sii parti, Hizbullah ve Emel Hareketi, 6 Mart'ta cumhurbaskanligi yarisinda destekledikleri adayin Franciyye oldugunu duyurmustu.

Sii partilerin destegini alan Franciyye, 1-2 Nisan'da Paris'te Fransa Cumhurbaskani Emmannuel Macron'un Kuzey Afrika ve Orta Dogu Danismani Patrick Dorell ile görüstü.

Arap ve Lübnan basininda yer alan haberlerde, Fransiz yetkilinin görüsmede Franciyye'nin adayligini desteklemek için bazi taahhütler istedigi ileri sürüldü.

Sarkulevsat gazetesi, Dorell'in Franciyye'den cumhurbaskani seçilmesi halinde Lübnan'in eski Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nevaf Selam'in basbakanliga getirilmesi için özellikle Hizbullah'in tam destek saglamasini talep ettigini yazdi. ???????

- Lübnan'daki cumhurbaskani krizi

Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren 13. Cumhurbaskani Misel Avn'in yerine yeni bir isim seçilmesi için Mecliste bugüne kadar yapilan 11 oylamadan sonuç alinamadi.

Basta Hristiyan partiler olmak üzere her partinin kendi adayini öne sürmesi nedeniyle ülkedeki siyasi taraflar arasindaki çekisme devam ediyor.

Ekonomik krizle bogusan Lübnan'da yeni cumhurbaskani seçilemedigi için yeni hükümet de teskil edilemiyor. Bu nedenle geçici hükümet istisnai durumlar disinda toplanamiyor ve ülkenin sorunlarini çözebilmek için herhangi bir karar alamiyor.

Lübnan Anayasasi'na göre cumhurbaskani Maruni Hristiyan, basbakan Sünni ve meclis baskani ise Siilerden seçiliyor.