Türkiye ile Türkmenistan arasinda egitim alaninda isbirligi gelistiriliyorMerdan Velhanov

Türkiye ile Türkmenistan arasinda egitim alaninda isbirligi gelistiriliyorMerdan Velhanov

ASKABAT (AA) - Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskan Yardimcisi Sayit Yusuf, baskent Askabat’ta Türkmenistan Egitim Bakani Gurbangül Atayeva ile son derece faydali bir görüsme gerçeklestirdiklerini söyledi

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan’a gelen Yusuf, gazetecilere açiklamalarda bulundu.

Yusuf, Türkmenistan Egitim Bakani Gurbangul Atayeva ile görüstügünü ve bu görüsmenin son derece faydali oldugunu, iki ülke arasinda egitim alaninda yeni bir açilim yapacaklarini ifade etti.

Türkiye Burslari hakkinda bilgi veren Yusuf, "Türkiye burslari, Türkiye’nin uluslararasi markalarindan biri. Yurtdisi Türkler ve Akraba Toplulugu Baskanligi tarafindan yönetiliyor ve dünyanin dört bir yanindan basarili ögrenciler seçilerek Türkiye’nin bütün sehirlerindeki önemli üniversitelere yerlestiriliyor." dedi.

Yusuf, Türkiye ve Türkmenistan arasinda iliskilerin ileri seviyede olmasina ragmen salginin getirdigi olumsuz atmosfer dolayisiyla egitim alanindaki iliskilerde bir duraklama yasandigini kaydederek, “Biz Türkiye-Türkmenistan iliskilerindeki bu duraklamayi ortadan kaldirmak, çok daha ileri seviyelerde egitim ve ögretim alaninda isbirligine dönüstürerek çok sayida basarili Türkmen gençlerine ulasarak bizim sisteme dahil etmek ve Türkiye’de burslandirmak ve okutmak istiyoruz.” diye konustu.

Türkiye’de 12 binden fazla aktif Türkmen ögrencinin egitim gördügünü belirten Yusuf, “Türkmenistan nüfusu ile mukayese edildiginde bu çok yüksek bir rakam. Türkmenistan’da yurt disina giden ögrencilerin tercih ettigi ülkeler bakimindan da Türkiye 2. sirada bulunuyor." ifadelerini kullandi.

Yusuf, Türkmen gençlerinin egitim için Türkiye’yi tercih ettigini ancak Türkiye Burslari'na basvuru ve ilginin az olmasi nedeniyle harekete geçtiklerini dile getirerek, “O bakimdam Egitim Bakanligindan okullarda, liselerde ve üniversitelerde gerek bizim dogrudan gelip tanitim yapmamizi gerekse duyurularla bu sistemimizi tanitmasni istedik ve Türkmen gençlerine duyurmak için isbirligi yapacagiz. Seçimi de dogrudan yapacagiz, gelip burada mülakatlarimizi da yapacagiz." diye konustu.

Türkiye Burslari"nin çok kapsamli bir burslandirma sistemi oldugunu ifade eden Yusuf, “Türkiye Burslari markasi dünyanin en büyük, gelismis ve kapsamli burslandirma sistemidir. Burs degil burslar paketinin gençlere sunuldugu bir sistem olarak bakildigi zaman karsilik beklenmeyen dünyanin en gelismis burslandirma sistemidir. “ dedi.

Yusuf, Türkmenistan Kültür Bakani Atageldi Samuradov ile de bir araya geldiklerini ve iki ülke arasinda kültürel anlamda isbirligini gelistirecek çalismalar yapacaklarini aktardi.