Cumhurbaskani Erdogan, depremden etkilenen Hatay'da konustu: (2)Ahmet Sertan Usul,Orhan Onur Gemici,Sefa Sahin- "Su ana kadar deprem bölgesinde 426 bin çadir kurduk, 2 ay içinde 100 bin konteyneri de faaliyete geçirmeyi planliyoruz" - "Tek bir vatandasimin bile deprem yüzünden dogdugu, büyüdügü, yasadigi sehrini terk etmesine gönlümüz razi degil. Ne yapacaksak burada yapacagiz, neyi basaracaksak burada basaracagiz" - "(Hatay'da) Ambalajli içme suyunun tedarik ve dagitiminda sorun olmamakla birli

Cumhurbaskani Erdogan, depremden etkilenen Hatay'da konustu: (2)Ahmet Sertan Usul,Orhan Onur Gemici,Sefa Sahin- "Su ana kadar deprem bölgesinde 426 bin çadir kurduk, 2 ay içinde 100 bin konteyneri de faaliyete geçirmeyi planliyoruz"
- "Tek bir vatandasimin bile deprem yüzünden dogdugu, büyüdügü, yasadigi sehrini terk etmesine gönlümüz razi degil. Ne yapacaksak burada yapacagiz, neyi basaracaksak burada basaracagiz"
- "(Hatay'da) Ambalajli içme suyunun tedarik ve dagitiminda sorun olmamakla birli

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, su ana kadar deprem bölgesinde 426 bin çadir kurduklarini, 2 ay içinde 100 bin konteyneri de faaliyete geçirmeyi planladiklarini bildirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli ile incelemelerde bulunmak üzere, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Hatay'in Kirikhan ilçesine geldi.

Kirikhan Stadyumu yanindaki çadir kenti ziyaret eden Erdogan, burada yaptigi konusmada, daha önceki afetlerde sehirleri adeta sifirdan insa ettikleri gibi bu depremlerin ardindan da hiç kimseyi magdur etmeyeceklerini vurguladi.

Erdogan, hak sahibi herkesin, zemin arti 3 veya 4 kati geçmeyen binalarda, 3 oda 1 salondan olusan evlerde güvenli, huzurlu, müreffeh sekilde hayatini sürdürmesini saglayana kadar mücadeleyi devam ettireceklerini belirtti.

Yeni konutlarin teslimine kadar geçici barinma merkezlerine ihtiyaç oldugunu bildiklerini kaydeden Erdogan, "Ilk anda mecburen çadir kentlerle attigimiz adimlari, insallah simdi konteyner kentlerle devam ettiriyoruz. Su ana kadar deprem bölgesinde 426 bin çadir kurduk, 2 ay içinde 100 bin konteyneri de faaliyete geçirmeyi planliyoruz. Simdiden neredeyse her gün 1000 konteynerin kurulumunu tamamlayip yasamaya hazir hale getirecek kapasiteye ulastik." bilgisini verdi.

- "Hatay'da 30 bin konteyneri depremzedelerimizin hizmetine sunuyoruz"

Erdogan, Katar'dan gelen yüksek standartli konteynerlerde de önceligi Hatay'a verdiklerini dile getirerek, "Sadece Hatay'da 30 bin konteyneri depremzedelerimizin hizmetine sunuyoruz. Yine Hatay'da Türk Silahli Kuvvetlerimizin iki gemisini hastane olarak degerlendiriyor, Enerji Bakanligimizin temin ettigi gemileri de barinma amaçli olarak kullaniyoruz. Ambalajli içme suyunun tedarik ve dagitiminda sorun olmamakla birlikte kullanma suyundaki sikintinin henüz tamamen çözülemedigini biliyoruz. Yeni kuyularin devreye alinmasi ve aritma tesislerinin aktif hale gelmesiyle insallah bu mesele de kati olarak çözülecektir." diye konustu.

- "10'ar bin liralik ödemeler tamamlanmak üzeredir"

Seyyar tuvalet ve dus sistemlerinin yayginlastirilmasiyla bu konudaki ihtiyacin da karsilanmaya baslandigini aktaran Erdogan, "Merkezde ve ilçelerimizde kurulmaya baslanan 2 bin 640 geçici is yeriyle esnafimizin faaliyetlerini yürütebilmesini temin ediyoruz. Depremde her seviyede zarar gören hanelerimize yapilan 10'ar bin liralik ödemeler tamamlanmak üzeredir. Hayatini kaybedenlerin yakinlarina 100'er bin lira ödeniyor. Sartlari karsilayan haneler için 15'er bin lira tasinma, 3 ila 5 bin lira arasinda kira destekleri de baslamistir." ifadelerini kullandi.

- "Böyle bir iftira içerisine girilir mi"

Erdogan, çiftçilere, destekleme ödemelerinin pesin yapilmasindan, hayvan ve yem hibesine kadar pek çok kalemde destek verdiklerini belirterek, söyle konustu:

"Ama aksam yalan, sabah yalan... Maalesef bu ana muhalefetin basindaki zat, çiftçilerimize destek verilmediginden bahsediyor, yem verilmediginden bahsediyor. Isi gücü yalan, baska sermayesi yok. Böylesine büyük bir afette, biz can derdindeyiz, o ise yalan derdinde. Insan iradesini asan hususlarin olmamasi, kimi aksakliklarin yasanmamasi mümkün degildir ama böyle büyük bir felaketi yasiyoruz, böyle büyük bir felaketi yasadigimiz dönemde aksam yalan, sabah yalan, böyle bir iftira içerisine girilir mi? Düsünebiliyor musunuz, sahsimin buraya gelmedigini söyleyecek kadar yalanci. Sen buralara ne zaman geldin? 3 kez kendim geldim, arkadaslarimla beraber buralarda oldum. Tüm heyetim, bakanlarim daha aninda, ilk gün kendilerini buralara gönderdim. Milletimizin de sahit oldugu gibi her türlü gayreti göstermemize ragmen eger sikintilar yasadiysaniz, bize düsen sizlerden helallik istemektir."

- "Beraber yeni bir gelecegi insa edecegiz"

Hayatini kaybedenlerin acilarinin, hayat boyu yüreklerini yakmayi sürdürecegini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Geride kalanlarin hayatlarini eviyle, esyasiyla, isiyle, sagligiyla, egitimiyle yeniden düzene koymak için mücadele ediyoruz. Bunun için sizlerden sehrinize ve hayatiniza sahip çikmanizi istiyorum. Tek bir vatandasimin bile deprem yüzünden dogdugu, büyüdügü, yasadigi sehrini terk etmesine gönlümüz razi degil. Ne yapacaksak burada yapacagiz, neyi basaracaksak burada basaracagiz. Insallah bu mücadeleyi beraber yürütecek, beraber yeni bir gelecegi insa edecegiz."

Cumhurbaskani Erdogan, "Yeni bir Kirikhan kurmaya var miyiz?" diye sormasinin ardindan kalabaligin "Evet" yanitini vermesi üzerine, "85 milyon olarak sirt sirta vererek asrin felaketinin üstesinden, asrin dayanismasiyla gelecegiz. Rabb'im ülkemizi daha büyük felaketlerden korusun." dedi.

- Bahçeli ve Soylu da hitap etti

Içisleri Bakani Süleyman Soylu depremin karsi karsiya biraktigi sorunlari asabilmek için mücadele ettiklerini belirterek, "Allah bir daha böyle bir afetle hiçbirimizi karsi karsiya birakmasin." ifadesini kullandi.

Konusmasinin ardindan Soylu, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli'yi kürsüye davet etti.

Bahçeli, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremin acisinin büyük ve yikimlarinin çok derin oldugunu ifade ederek, depremin ilk gününden beri her türlü tedbirin alindigini ve depremzedelerin gelecege umutla bakabilmesi için çalisildigini söyledi.

Güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti devleti oldugunu vurgulayan Bahçeli, "Siyasi yönden kararli, sorunlari çözmede kabiliyetli, arkadaslariyla hizmet yarisinda birbiriyle yarisan bir yönetimimiz var. Ama onun yaninda her seyden daha derini, sizin gibi aziz milletimizin güzide evlatlarinin bu felaketi asma konusunda ortaya koymus oldugunuz irade takdire sayandir." diye konustu.

Bahçeli, depremde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Acilarimizi paylasiyorum. Milletimizin basi sag olsun. Biliniz ki çok kisa süre içerisinde Kirikhan ayaga kalkacak, hayat normallesecek, insanlar yine mutlu olacak." dedi.

- Notlar

Konusmalarin ardindan Cumhurbaskani Erdogan ve Bahçeli ile beraberindekiler, stadin yaninda kurulan çadir kentte barinan vatandaslari ziyaret etti.

Programa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Saglik Bakani Fahrettin Koca, Hatay Valisi Rahmi Dogan, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun ve bazi milletvekilleri de katildi.

(Bitti)