Israil "güvenli" dedigi Gazze'nin güneyindeki sivillerden bölgeyi terk etmelerini istediZein Khalil,Iyad Nabolsi,Mehmet Nuri Uçar

Israil "güvenli" dedigi Gazze'nin güneyindeki sivillerden bölgeyi terk etmelerini istediZein Khalil,Iyad Nabolsi,Mehmet Nuri Uçar

KUDÜS (AA) - Israil ordusu, Filistinli sivilleri Gazze Seridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan bazi bölgelerden göç etmeye zorluyor.

Israil ordusunun Gazze Seridi'ne yönelik saldirilarinda can kayiplari artarken, Israil daha önce "güvenli yer oldugunu" iddia ettigi bölgelerden de sivilleri göçe zorlamaya devam ediyor.

Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan Arapça yaptigi açiklamada, "sözde" güvenli olarak duyurduklari Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan El-Mahatta, El-Ketibe, Hamed, Es-Satr, Beni Süheyl ve Man bölgelerinde yasayan Filistinli sivillerden evlerini terk etmelerini istedi.

Adraee paylasiminda, Israil saldirilarinin yeni asamasina hazirlik olarak Gazze Seridi'nin "bloklara" bölünüp "tahliye bölgeleri" seklinde adlandirildigi yerlerin bir haritasini yayimladi.

Israil ordusu, son 24 saatte abluka altindaki Gazze Seridi'nde onlarca yeri hedef almis, saldirilarda çok sayida ölü ve yarali oldugu bildirilmisti.

- Israil'in Gazze'yi isgalinde son durum

Hamas'in silahli kanadi Izzeddin el-Kassam Tugaylari, 7 Ekim sabahi, Israil'in "Filistinlilere ve basta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal degerlerine yönelik sürekli ihlallerine karsilik verme" gerekçesiyle kapsamli saldiri düzenlerken Israil ordusu da Gazze Seridi'ne yogun hava bombardimani baslatti.

Israil’de 7 Ekim’deki saldirilarda 310'dan fazlasi asker olmak üzere 1200 Israillinin öldügü, 5 bin 132 kisinin yaralandigi duyuruldu. Israil ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatismalarda 72, Lübnan sinirinda da 6 Israil askeri öldürüldü.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Seridi’nde Israil saldirilarinda öldürülen Filistinlilerin sayisi 6 bin 150'den fazlasi çocuk ve 4 binden fazlasi kadin olmak üzere 15 bin 207’ye yükseldi.

Isgal altindaki Bati Seria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana Israil güçleri ve Yahudi yerlesimcilerin saldirilarinda 254 Filistinli hayatini kaybetti.

Israil ordusu, Gazze'de on binlerce yarali ile sivilin sigindigi onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleskelerini ya da ana binalarini vurdu. Isgal sirasinda bazi hastaneleri basti. Saldirilarda yüzlerce kisi öldü ve yaralandi.

Israil ordusunun 8 Ekim'den bu yana Lübnan’in güneyine yönelik saldirilarinda 22 sivil hayatini kaybederken, Hizbullah ile sinirda girdigi çatismalarda ise 89 Hizbullah mensubu öldü.

- Hamas ile Israil arasindaki esir takasi mutabakati

Israil ile Hamas arasindaki çatismalara 4 gün "insani ara" verilmesine iliskin uzlasma, 24 Kasim Cuma günü saat 07.00'de (TSI 08.00) uygulamaya girmis ve daha sonra 3 gün daha uzatilmisti.

Israil ile Hamas arasinda varilan esir takasi mutabakati çerçevesinde Gazze Seridi'nden 81 Israilli esir, Israil hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest birakildi.

Israil ordusu, 1 Aralik'ta "insani ara"nin bitmesinin hemen ardindan Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarina yeniden basladi.