Fransa’da 2022'de sinir disi edilen Rus ajanlarin "kaynakla etkilesimdeyken" suçüstü yakalandigi ortaya çiktiMehmet Alaca

Fransa’da 2022'de sinir disi edilen Rus ajanlarin "kaynakla etkilesimdeyken" suçüstü yakalandigi ortaya çiktiMehmet Alaca

LE PECQ (AA) - Fransa'da Rus istihbaratinin gizli operasyon düzenlediginin tespit edilmesinin ardindan Nisan 2022'de "istenmeyen kisi" ilan edilen 6 Rus ajaninin, ülke topraklarinda bir "kaynakla etkilesim" halindeyken suçüstü yakalandigi tespit edildi.

Fransa Iç Istihbarat Birimi (DGSI) Direktörü Nicolas Lerner’in subatta ülkedeki siyasi partileri, liderleri ve kanaat önderlerini etkilemeye yönelik yabanci istihbarat servislerinin girisimlerini arastiran kapali parlamento sorusturmasinda yaptigi konusma, parlamentonun alt kanadi Ulusal Meclisin internet sitesinde yeni yayinladi.

Lerner, Rusya'nin Ukrayna'yi isgalinin ardindan Fransa tarafindan çökertilen Rus casus sebekesi hakkinda yeni ayrintilar verdi.

Söz konusu sebekenin 6 ajaninin "ülke topraklarinda bir kaynakla etkilesim halindeyken yakalandiklarini" ve sinir disi edildiklerini aktaran Lerner, operasyonu "DGSI tarafindan son yillarda gerçeklestirilen en önemli karsi istihbarat operasyonlarindan biri" olarak nitelendirdi.

Lerner, Rusya'nin "diplomat" adi altinda istihbarat görevlilerini kullanip, uzun süredir Fransa'daki en büyük casusluk operasyonunu yürüttügünü söyleyerek Çin'in de "diplomatik kilif altinda Rusya'ninkinden çok daha az gelismis agi" oldugunu kaydetti.

- Ajanlar, Nisan 2022'de "istenmeyen kisi" ilan edilmisti

Rus istihbaratinin, Fransa'da gizli operasyon düzenlediginin tespitinin ardindan Nisan 2022'de diplomatik koruma altinda ve faaliyetleri Fransa'nin çikarlarina aykiri oldugu belirtilen 6 Rus ajani, "istenmeyen kisi" ilan edilmisti.

O dönemde Rusya'nin "gizli operasyonunun" uzun süren bir DGSI sorusturmasiyla açiga çikarildigi açiklanmis olsa da ajanlarin faaliyetlerinde, Fransa'daki bir "kaynakla" iletisim halinde olduklari belirtilmemisti.

Fransa, Nisan 2022'de ülkede görev yapan 35 Rus diplomati sinir disi etme karari almisti.