Avustralyali eski asker, Afganistan'da isledigi savas suçu nedeniyle yargilanacakYavuz Aydin

Avustralyali eski asker, Afganistan'da isledigi savas suçu nedeniyle yargilanacakYavuz Aydin

CANBERRA (AA) - Avustralya Özel Hava Alayinin (SAS) eski askeri Oliver Schulz, Afganistan'da isledigi cinayet nedeniyle savas suçuyla yargilanacak.

Avustralya Federal Polisi (AFP), Afganistan'da üç yil önce islendigi iddia edilen bir cinayet sorusturmasinin ardindan, savas suçu süphelisi 19 SAS askeri arasindan ilk suçlamayi Schulz'a yöneltti.

AFP tarafindan yapilan açiklamada, 41 yasindaki Schulz'un ülkenin Yeni Güney Galler eyaletinde savas suçu iddiasiyla tutuklandigini duyurdu.

Açiklamada, "Oliver Schulz, Afganistan görevi esnasinda bir Afgan'i öldürdügü iddiasiyla yargilanacak." ifadesine yer verildi.

Eski askerin, gelecek günlerde Sydney'de mahkemeye çikarilacagi, ilk durusmada, kefaletle serbest birakilip birakilmayacagina karar verilecegi belirtildi.

ABC televizyonu yayininda, 2012'de Schulz oldugu iddia edilen bir askerin baslik kamerasindan, Afganistan'in Uruzgan bölgesindeki bir bugday tarlasinda, bir Afgan erkege ates edildigine dair görüntüler yer aldi.

Schulz'un suçlu bulunmasi halinde müebbet hapisle cezalandirilacagi belirtiliyor.

Afganistan'da 2005-2016 yillarinda görev yapan SAS ve diger komando alaylari personelinin isledigi suçlarin sorusturmasi AFP ve Özel Sorusturma Bürosu tarafindan yürütülüyor.

- Brereton raporunda askerlerin isledigi savas suçlari yer almisti

Avustralya Savunma Kuvvetleri (ADF) Genel Müfettisi Paul Brereton’un 4 yillik sorusturmanin ardindan hazirladigi raporda, Avustralya askerlerinin Afganistan’da 39 sivil ve tutukluyu yasa disi sekilde öldürdüklerine dair “inandirici bilgilerin” olduguna isaret edilmisti.

Rapor, Avustralya Genelkurmay Baskani Angus Campbell tarafindan 2020'de kamuoyuna açiklanmisti.

Sorusturmayi yürüten müfettisler, raporu Avustralyali askerlerin 2005-2016 dönemindeki davranislarina iliskin 423 tanikla görüsüp 20 binden fazla belgeyi ve yaklasik 25 bin görüntüyü inceleyerek hazirlamisti.

Raporda, 36 olayla ilgili cezai sorusturma yürütülmesi için konunun AFP'ye sevki tavsiye edilmisti.

- Campbell, Afganistan halkindan özür dilemisti

Raporun, bazi Avustralya askerlerinin "savasçi kültürünün utanç verici kaydini" ortaya çikardigini söyleyen Campbell, "Afganistan halkindan ADF adina, Avustralya askerlerinin herhangi bir suçu için içtenlikle ve kayitsiz sartsiz özür dilerim." demisti.

Avustralya’nin, ABD ve diger müttefikleriyle devam eden barisi koruma çabalarinin bir parçasi olarak Afganistan'da yaklasik 400 askeri bulunuyordu.

Afganistan'da 20 yil askeri birlik bulunduran ve 2021'de bu ülkeden çekilen Avustralya'nin 39 binden fazla askeri burada görev yapmis, 41 askeri ölmüstü.