Ticaret Bakanligi otomotiv piyasasi denetimlerine iliskin rakamlari paylastiHülya Ömür Uylas- "6 ay 6 bin kilometre" satis kisitlamasina uymayanlara toplam 35,1 milyon lira, stokçulukla fiyat yükseltenlere 8 milyon 292 bin 360 lira idari para cezasi uygulandi- Liste fiyatinin üzerinde elden ödeme talep ettigi ve müsterileri aksesuar almaya zorladigi belirlenen yetkili bayilere de 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezasi kesildi
ANKARA (AA) - Ticaret Bakanligi, otomotiv piyasasinda arz ve talep dengesizligine yönelik yaptigi denetimler sonucunda, "6 ay 6 bin kilometre" satis kisitlamasina uymayan yetkili bayi ve galerilere toplam 35,1 milyon lira, stokçuluk yapanlara 8 milyon 292 bin lira, liste fiyatinin üzerinde elden ödeme talep eden yetkili bayilere de 17 milyon 834 bin lira idari para cezasi uygulandigini açikladi.
Bakanliktan yapilan açiklamada, Kovid-19 salgininin etkisiyle otomotiv sektöründe üretim, tedarik ve lojistik alanlarinda küresel çapta yasanan sorunlarin Türkiye'nin otomotiv sektörünü de etkiledigi hatirlatildi.
Otomotiv sektöründeki arz ve talep dengesizligini firsat bilerek stokçuluk veya spekülatif fiyat artisi yapmaya çalisanlarin ortaya çiktigina dikkat çekilen açiklamada, Bakanlik olarak firsatçilara yönelik gerekli tedbirlerin alinmasi amaciyla azami özen ve hassasiyetle çalismalarin sürdürüldügü vurgulandi.
Ilk olarak otomotiv piyasasinda ortaya çikan asiri ve adil olmayan fiyat artislarinin ve stokçulugun önüne geçilmesi amaciyla kamuoyunda 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesi olarak bilinen pazarlama ve satis kisitlamasina iliskin düzenleme yapildigi, bu kapsamda Bakanlik tarafindan gerçeklestirilen denetimler neticesinde, bugüne kadar otomobil yetkili bayi ve oto galerilere toplam 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezasi uygulandigi bildirildi.
Stokçuluk faaliyetlerine karsi gerçeklestirilen denetimler sonucunda da Haksiz Fiyat Degerlendirme Kurulu tarafindan otomotiv bayilerine bugüne kadar toplam 8 milyon 292 bin 360 lira tutarinda idari para cezasi uygulandigi ifade edildi.
Öte yandan 6 Mayis 2023'te "Ikinci El Motorlu Kara Tasitlarinin Ticareti Hakkinda Yönetmelik"te degisiklik yapildigi animsatilarak, bu degisiklikle, otomobil bayilerinin, tüketicinin ilk tescil motorlu kara tasitina ulasmasini zorlastirici faaliyetlerde bulunmasinin önüne geçilmesinin hedeflendigine isaret edildi.
Bu kapsamda mayis ayi içinde Bakanlik tarafindan yapilan denetimler sonucunda Ankara’da bir yetkili bayinin tasitin liste fiyatinin üzerinde elden ödeme talep ettigi, Bursa ve Adana’da yetkili bayilerin iki ayri subesinin müsterileri aksesuar almaya zorladiginin tespit edildigi belirtildi.
Bu bayilere toplam 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezasi uygulandigi aktarilan açiklamada, söz konusu yetkili bayilerin ikinci el motorlu kara tasiti ticareti yetki belgeleri iptal edilerek, bu isletmelerin 1 yil süreyle ikinci el tasit ticareti yapmalarinin engellendigi kaydedildi.
- "Ticaret Bakanligimiz teyakkuz halindedir"
Bu çerçevede, otomotiv sektöründe ortaya çikan üretim, tedarik ve lojistik alanindaki sorunlar ile bu sorunlarin sebep oldugu arz ve talep dengesizligini firsata çevirmeye çalisanlara karsi Bakanlik tarafindan gerçeklestirilen yogun denetimlerin araliksiz sürdürüldügü vurgulandi.
Denetimlerde Bakanlik tarafindan yapilan düzenlemelere uygun hareket etmeyen otomobil yetkili bayilerinin tespitinin devam ettigi belirtilen açiklamada, "Bu bayiler hakkinda agir idari para cezalari ve gerekli müeyyideler uygulanacaktir. Bunun yaninda, otomotiv piyasasindaki gelismeler Bakanligimizca yakindan takip edilmekte olup, tüketicilerin araca erisiminin kolaylastirilmasi amaciyla söz konusu sektördeki arz ve talep sartlarina bagli olarak alternatif politika araçlarinin veya düzenlemelerin uygulamaya alinmasi konusunda gerekli tüm adimlar atilacaktir. Vatandaslarimizi rahatsiz eden uygulamalara karsi, Ticaret Bakanligimiz teyakkuz halindedir. Adil, hakli ve istikrarli isleyen piyasa sartlarini olusturmak öncelikli görevimizdir." ifadeleri kullanildi.