Hirvatistan'daki 9 uluslararasi havalimaninda Sengen'e uygun olarak sinir kontrolleri kaldirildiLejla Biogradlija

Hirvatistan'daki 9 uluslararasi havalimaninda Sengen'e uygun olarak sinir kontrolleri kaldirildiLejla Biogradlija

ZAGREB (AA) - Avrupa Birligi (AB) ülkesi Hirvatistan, Sengen bölgesi kurallarina uygun olarak ülkedeki 9 uluslararasi havalimaninda sinir kontrollerinin kaldirildigini açikladi.

Içisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, 1 Ocak itibariyla Sengen bölgesine dahil olan Hirvatistan'in kara, demir ve deniz ulasiminin ardindan hava ulasiminin da Sengen kurallarina uygun hale getirildigi bildirildi.

9 uluslararasi havalimanindaki sinir kontrollerinin kaldirildigina isaret edilen açiklamada, öncelikle baskent Zagreb'de baslatilan uygulamaya Dubrovnik, Split, Zadar, Pula, Rijeka, Osijek, Malo Losinje ve Brac'taki uluslararasi havalimanlarinin da dahil oldugu belirtildi.

Açiklamada, hava ulasiminin da Sengen bölgesine uygun hale getirilmesinin büyük önem tasidigi vurgulanarak, Hirvatistan'a hava yoluyla gelen yolcularin yüzde 70'inin Sengen bölgesinden oldugu bilgisi paylasildi.

Havalimanlarindaki sinir kontrollerinin kaldirilmasiyla yolcularin daha hizli seyahat edebilecegi belirtilen açiklamada, sinir polislerinin sorumluluklarinin da azaldigi bildirildi.

Açiklamada, Hirvatistan'in bu uygulamayla Sengen'e giris sürecini tamamladigi kaydedildi.

AB'ye 2013'te üye olan Hirvatistan, 1 Ocak'ta Sengen bölgesinin 27'nci üyesi haline gelmis, resmi para birimini kunadan avroya çevirmisti.