Içisleri Bakani Süleyman Soylu Diyarbakir'da "Kökünü Kurutma Operasyonu"na iliskin konustu: (2)Aziz Aslan,Ömer Yasin Ergin- "Uyusturucuyla mücadelede özellikle metruk binalarla ilgili ortaya koydugumuz çalisma sürüyor. Bu metruk binalarin yaklasik 124 bin 500'ünden bugüne kadar 90 binini yiktik. Yaklasik 15 bin 500'ünü de rehabilite ettik. Geri kalan 14 bin civarinda da yikim ve rehabilite islemlerimiz devam etmektedir"

Içisleri Bakani Süleyman Soylu Diyarbakir'da "Kökünü Kurutma Operasyonu"na iliskin konustu: (2)Aziz Aslan,Ömer Yasin Ergin- "Uyusturucuyla mücadelede özellikle metruk binalarla ilgili ortaya koydugumuz çalisma sürüyor. Bu metruk binalarin yaklasik 124 bin 500'ünden bugüne kadar 90 binini yiktik. Yaklasik 15 bin 500'ünü de rehabilite ettik. Geri kalan 14 bin civarinda da yikim ve rehabilite islemlerimiz devam etmektedir"

DIYARBAKIR (AA) - Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Uyusturucuyla mücadelede özellikle metruk binalarla ilgili ortaya koydugumuz çalisma sürüyor. Bu metruk binalarin yaklasik 124 bin 500'ünden bugüne kadar 90 binini yiktik. Yaklasik 15 bin 500'ünü de rehabilite ettik. Geri kalan 14 bin civarinda da yikim ve rehabilite islemlerimiz devam etmektedir." dedi.

Bakan Soylu, Diyarbakir Emniyet Müdürlügünde beraberinde Diyarbakir Valisi Ali Ihsan Su, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktas ve Il Emniyet Müdürü Fatih Kaya ile düzenledigi basin toplantisinda, Kökünü Kurutma Operasyonu'na iliskin bilgiler paylasti.

Uyusturucunun da terör ve diger saldirilar gibi ülkenin birligini, beraberligini ve aile yapisini hedef aldigini anlatan Soylu, uyusturucuya çocuk ve gençleri teslim etmeyeceklerini, onun için bu mücadelenin ayni inanç ve kararlilikla devam ettigini belirtti.

Bugün cezaevlerinde 126 bin uyusturucu ticareti, saticisi ve imalatçisindan hükümlü veya tutuklu bulundugunu kaydeden Soylu, "Uyusturucuyla mücadelede özellikle metruk binalarla ilgili ortaya koydugumuz çalisma sürüyor. Bu metruk binalarin yaklasik 124 bin 500'ünden bugüne kadar 90 binini yiktik. Yaklasik 15 bin 500'ünü de rehabilite ettik. Geri kalan 14 bin civarinda da yikim ve rehabilite islemlerimiz devam etmektedir." diye konustu.

Geçen seneye göre operasyon ve gözalti sayilarinin artmasina ragmen özellikle kullanicilik suçundan gözaltina aldiklarinin sayisinin yüzde 8 azaldigina dikkati çeken Soylu, bunun geçen yillardan itibaren sahada ortaya koyduklari baskinin bir neticesi oldugunu vurguladi.

Bu operasyonlarin artarak devam edecegini ifade eden Soylu, söyle devam etti:

"5 Nisan'da kiymetli Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in da imzaladigi TBMM'den çikan kanunla uyusturucuyla mücadelede özellikle baska bir safhaya geçilmistir. Sentetik uyusturucularla, imal ve ticaretinden taban ceza 10 yildan 15 yila çikarilmistir. Yani ceza alt siniri 10 yildan 15 yila çikarilmistir. Yine ayni düzenlemeyle uyusturucu veya uyarici madde bulundurma veya kullanmak suçundan haklarinda kamu davasinin ertelenmesi veya denetimli serbestlik karari verilenlere ilave yükümlülükler yüklenecektir. Ehliyetine el koymak gibi tanimlanmis, eger bu konuda sürpriz olabilecek bir takim denetimlerde farkli seylere rastlanirsa daha farkli ilave yükümlülükler kanun çerçevesinde getirilebilecektir. Erteleme süreci içerisinde uyusturucu kullanip kullanmadigi önceden haber vermeden ani testlerle sürekli devam edecektir. Bu suçtan cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülere ki hem Adalet Bakanligiyla, Içisleri Bakanligi çok uzun zaman bu düzenleme için çalismakta, önerilerini de TBMM'ye iletmekteydi. Bu çikan kanunla birlikte artik cezaevlerinde uyusturucu kullanan, satan her birine yönelik tedavi ve rehabilitasyon imkanlari artirilacak. Yine Adalet Bakanligimizin ortaya koymus oldugu bir teklifle birlikte de yeni cezaevleri olusturulacaktir."

- "Diyarbakir'da suç ve suçlu ile mücadelede çok önemli yakalamalar gerçeklesmistir"

Uyusturucu ile mücadelede en önemli adimlardan birinin özellikle uyusturucu kullananlarin ailelerinin talep ettigi ve uzun zamandan beri dile getirdigi resen tedavi ve rehabilitasyon oldugunu aktaran Soylu, hakim karariyla 48 saat içerisinde resen tedavi ve rehabilitasyon imkaninin baslayabilecegini bildirdi.

Bu kanunla uyusturucu ve uyarici madde ticaretinden elde edilen suç gelirlerini ve bu suçtan saglanan mal varligi degerlerini ihbar edenlerin kimliklerinin gizli tutulacagini dile getiren Soylu, ele geçirilen uyusturucunun imha sürecinin kisaltildigini, imha sürecinin mahkeme karariyla operasyonlardan hemen sonra yapilabilmesi konusunda yeni bir düzenleme getirildigini kaydetti.

Bu düzenlemelerle uyusturucuyla mücadele konusundaki adimlarinin daha israrli ve güçlü olacagina isaret eden Soylu, söyle devam etti:

"Son bir haftada Diyarbakir'da suç ve suçlu ile mücadelede çok önemli yakalamalar gerçeklesmistir. Nitelikli dolandiricilik suçundan bu hafta içerisinde 3 süpheli adli kontrol sartiyla birakilmis, 21 süpheli ise tutuklanmistir. Yine 10 Nisan'da bir organize suç örgütüne yapilan operasyon neticesinde Diyarbakir'da, 'suç islemek amaciyla silahli suç örgütü kurmak ve yönetmek veya üye olmak' suçlarinda yapilan planli operasyonda 8 süpheli adli kontrol karariyla serbest birakilmis, 15 süpheli ise tutuklanmistir. Siber Suçlarla Mücadele Diyarbakir Sube Müdürlügümüz kisisel verileri hukuka aykiri olarak verme ve ele geçirme suçundan yapilan operasyonda 8 süpheli tutuklanmis, 2 süpheli de adli kontrol ile serbest birakilmistir."

Suç ve suçun her türlüsüyle mücadeleyi devam ettiklerini belirten Soylu, terörle mücadeleden asayis, organize suçlar ve siber suçlarla mücadeleye kadar vatandasin canini yakan suçlulari adalete teslim etmenin hem millete hem de devlete olan sorumluluklari oldugunu sözlerine ekledi.

(Bitti)