IYI Parti Genel Baskani Aksener, canli yayinda sorulari yanitladi:Zafer Fatih Beyaz- "Cumhur Ittifaki, baktiginizda et ve tirnak gibi bir ve beraber olmus, birbirini masanin altinda tekmelemeyen bir sistemi var. Biz ise is birligi içinde rekabet dedigim bir kavram üzerinden yol yürünecekti biz de onu basaramadik" - "(IYI Parti'nin yerel seçimlere kendi adaylariyla girme karari) Öncelikle sunu söyleyeyim blöf yapmiyoruz. Bu netlikte söyleyeyim. Biz kurulus ayarlarimiza dönüyoruz"

IYI Parti Genel Baskani Aksener, canli yayinda sorulari yanitladi:Zafer Fatih Beyaz- "Cumhur Ittifaki, baktiginizda et ve tirnak gibi bir ve beraber olmus, birbirini masanin altinda tekmelemeyen bir sistemi var. Biz ise is birligi içinde rekabet dedigim bir kavram üzerinden yol yürünecekti biz de onu basaramadik"
- "(IYI Parti'nin yerel seçimlere kendi adaylariyla girme karari) Öncelikle sunu söyleyeyim blöf yapmiyoruz. Bu netlikte söyleyeyim. Biz kurulus ayarlarimiza dönüyoruz"

ANKARA (AA) - IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, "Cumhur Ittifaki, baktiginizda et ve tirnak gibi bir ve beraber olmus, birbirini masanin altinda tekmelemeyen bir sistemi var. Biz ise is birligi içinde rekabet dedigim bir kavram üzerinden yol yürünecekti biz de onu basaramadik." dedi.

Aksener, FOX TV canli yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Millet Ittifaki bilesenlerinin ortak amacinin 2023 seçimlerini kazanmak oldugunu ancak bunu basaramadiklarini söyleyen Aksener, "Maalesef 'kazanacak aday' dedigim ama bunun üzerine büyük bir linç yedigim bir sistemi basaramadik. Yani kazanacak aday meselesini basaramadik. Kutuplastirma sisteminin insanlari getirdigi noktada igrenç bir durum olusmus. Bütün propagandalar, degerler üzerinden yapiliyor. Oculuk buculuk üzerinden yapiliyor. Milletimizin dertlerini nasil çözecegiz üzerinden hiçbir planin, projenin tartisilmadigi ve 'Partili Cumhurbaskanligi Sistemini degistirecegiz' üzerinden yol yürünmedigi... IYI Parti olarak elbette biz de bunun sorumlusuyuz." ifadelerini kullandi.

Cumhur Ittifaki ve Millet Ittifaki'ni karsilastiran Aksener, "Cumhur Ittifaki, baktiginizda et ve tirnak gibi bir ve beraber olmus, birbirini masanin altinda tekmelemeyen bir sistemi var. Biz ise is birligi içinde rekabet dedigim bir kavram üzerinden yol yürünecekti biz de onu basaramadik." degerlendirmesini yapti.

Aksener, 2023 seçim sonuçlarina iliskin, "Kalbim agriyor. Biz bunu kazanmaliydik. Yani iste bunlar belliydi, böyle olacagi belliydi. Bu, sistemle alakali bir sey." diye konustu.

Yerel seçimlere kendi adaylariyla gireceklerine yönelik açiklamanin blöf olup olmadigi sorusuna Aksener, "Blöf yapmiyoruz, her seçimden sonra oldugu gibi 2023 seçimlerinden sonra oturduk hem milletimizle hem de partililerimizle konustuk. Aldigimiz tepkiler isiginda Genel Idare Kurulumuzdan bir karar çikti, 81 ilde ve ilçelerde kendi adaylarimizla seçime girmek." yanitini verdi.

Partisinin 2018'de seçime katilip katilamayacagina iliskin tartismalar sirasinda CHP'den 15 milletvekilinin IYI Partiye geçmesine yönelik kullandigi "En büyük pismanligim" sözleri sorulan Aksener, sunlari söyledi:

"Geldigimiz noktada seçime ortak girdik çünkü bizi seçime sokmamak üzere bir karar vardi. Öyle bildirilmisti YSK'den, zaten tuhaf bir yönetim anlayisi vardi. Gittim Sayin (Kemal) Kiliçdaroglu'ndan 15 milletvekili istedim, 15 milletvekili arkadas seçime girebilelim diye geçici geldiler bize. Sonra o seçime girmek için biz hem teskilatlarimizi tamamlamisiz hem grup kurmusuz diye YSK seçime girme karari verdi. Normal sartlarda harika bir seydi, demokrasiye dair çok önemli bir tutumdu. O önemli tutum bizim ayrica da kurulus ayarlarimizdan, kurulus sebebimizden kurulma amacimizdan bu tarafa dogru kaymamiza da sebep oldu. 2018 seçimlerine yalniz girecektik ama bu 15 milletvekili vesilesiyle ittifak içerisine girmis olduk.

Simdi böyle bir çerçevede yola çikildi ama bütün bir süreç, bunu 'Ne kadar güzel bir is yaptik.' diye anlatmak yerine her kafasi kizanin, 'Biz olmasaydik IYI Parti olmazdi.' diline çevrildi. O kadar basimiza kakildi ki televizyonlara her çikan arkadas, röportaj verenler zaman zaman bize kizdikça Ömer Seyfettin'in 'Diyet' hikayesine döndü bu is ve gelinen noktada demokrasiye dair alinan tutum gitti. Bunu yöneticilerin bir kismi dahil CHP'nin mensuplari yapti. Sonuç itibariyla bunu bir demokrasi eylemi olarak ortaya koyamadik. Sonuç itibariyla benim ve arkadaslarimin bakis açisi da su; bu demokrasi eyleminin neticesinde ne oldu, herkes kazandi. Biz seçime girdik dogrudur. Belki sokmayacaklardi, dogrudur. Bana göre mücadele etmeliydik. Bu da dogrudur ama böyle bir yol tercih ettik."

- "Anayasayi degistirecek bir sonuç elde etme imkanlari vardi"

Aksener, 2018 seçimleri neticesinde Millet Ittifaki'nin ekstra milletvekili çikardigini söyleyerek "Biz seçime giremiyor olsaydik, acaba Saadet Partisi o asamada, o sistemde olur muydu? CHP nasil bir sistem içine gidecekti? Seçim sonuçlari olarak acaba AK Parti ve Cumhur Ittifaki ne kazanacakti? Bütün hesaplara göre 400'ü bulacaklari söyleniyor. Yani Anayasayi degistirecek bir sonuç elde etme imkanlari vardi. Yani bu karsilikli bir Türkiye'ye iyilik. Türkiye'ye iyilik yerine IYI Partiye iyilik seklinde konusuldukça vatandas nezdinde yapilan bu güzel tutumun karsiligi gitti. Onun için de pismanim." diye konustu.

"Kazanacak aday dediginiz Mansur Yavas ve Ekrem Imamoglu'nun karsisina aday çikartacak misiniz, yoksa bir blöf mü?" sorusu üzerine Aksener, "Çok ayip seyler söyleniyor ama alistik. Bakin bu linçlenmeden aydinlandik. Millet Ittifaki'ni en fazla savunan liderlerden birisi benim. O Millet Ittifaki içinde kisisel ve partisel talebi en düsük liderlerden birisi benim. Bu netlikte söyleyeyim, benim ve partililerimin tek bir hedefi vardi; 2023'te tek adam sistemini degistirebilmek ve tekrar hukukun üstünlügünü, adaleti, demokrasiyi, ekonomide esitligi, sosyal adaleti, sosyal devleti yeniden insa edebilmek, kayirmayi ortadan kaldirmakti. Bunu basaramadik. Basaramama sebeplerimizden biri seçime girmekle ilgili durumumuz. Öncelikle sunu söyleyeyim blöf yapmiyoruz. Bu netlikte söyleyeyim. Biz kurulus ayarlarimiza dönüyoruz." yanitini verdi.

Yerel seçimlerde partisinin basarili olacagina inandigini söyleyen Aksener, "Diyelim ki olmadi, çünkü biz milletimize anlatacagiz, milletimiz de uygun görmedi. Asla tartismayacagiz ama bir basarisizlik olma halinde bütün sorumluluk bana aittir. Ben de geregini yapacagim." dedi.

CHP Genel Baskanligina adayligini açiklayan CHP Grup Baskani Özgür Özel'in "Ne biz ne IYI Parti ne diger demokratlar Izmir, Istanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya ve diger büyüksehirlerin göz göre göre Millet Ittifaki'nin elinden gitmesine izin vermez." sözlerinin hatirlatilmasi üzerine Aksener, "Millet Ittifaki diye bir kavram yok su anda. 2023 seçimleri sonrasi yaptigimiz çalismalarda, is birligi kavrami içinde kurulan bu sistemlerin bir tarafin patronajina girme psikolojisini gördüm. Sayin Özel'in açiklamasinin içinde bir de Manisa'nin 2019'da bize verilmesi sebebiyle günlerce, sabaha kadar aglamis. Keske beni arayip söyleseydi. Dolayisiyla aglayarak IYI Partiyle is birligi yapmis bu arkadaslar. Asil mesele bu. Zaten aglayarak mecburiyetten yapmislar. Bu mecburiyete ihtiyaç yok. Zaten yerel seçimlerde iyi hizmet eden zaten kazanir." ifadelerini kullandi.

Partisinin 2024 yerel seçimlerine yönelik Ankara ve Istanbul adaylariyla ilgili çalisma baslattigini bildiren Aksener, "Kahramanmaras ve Izmir'i açikladik. Ankara ve Istanbul'la ilgili görüsmeler sürüyor, en sona birakmayacagiz. 6 ay var daha biz simdiden aday açikliyoruz. Düzce, Eskisehir adaylarimizi açiklayacagiz, Aydin ve Balikesir'de bir noktaya geldik." ifadelerini kullandi.

Istanbul Besiktas'ta sarkici Mustafa Sandal'in isminin geçtiginin ifade edilmesi üzerine Aksener, "Mustafa Sandal Bey'le zaman içerisinde bir dostlugumuz olustu. Zaman zaman görüsüyoruz. Kendisinden istedim ama henüz bir sey yapmadik. Herhangi bir anlasma veya resmi bir sey konusmadik. Partiyi ziyaret ettiginde bu sekilde konusmadik çünkü baska bir konu için gelmisti. Bir telefon konusmasinda nabiz yoklama amaçli söyledim. Çok nazik, zarif bir arkadasimiz keske adim atsa daha çökmedik üzerine. Gerçek bir Besiktaslidir. Çok isterim ama resmi bir teklif götüremedik." diye konustu.