Türkiye geneli için cumartesiden itibaren yagis ve firtina uyarisi yapildiYildiz Nevin Gündogmus- Balkanlar üzerinden gelecek yagislarin genellikle yagmur ve saganak, güney ve iç kesimlerde yer yer gök gürültülü saganak seklinde olmasi bekleniyor - Cumartesi aksam saatlerinden itibaren Güneydogu Anadolu Bölgesi ile Dogu Anadolu'nun güneyi ve dogusunda toz tasinimi bekleniyor

Türkiye geneli için cumartesiden itibaren yagis ve firtina uyarisi yapildiYildiz Nevin Gündogmus- Balkanlar üzerinden gelecek yagislarin genellikle yagmur ve saganak, güney ve iç kesimlerde yer yer gök gürültülü saganak seklinde olmasi bekleniyor
- Cumartesi aksam saatlerinden itibaren Güneydogu Anadolu Bölgesi ile Dogu Anadolu'nun güneyi ve dogusunda toz tasinimi bekleniyor

ANKARA (AA) - Türkiye'nin yarindan itibaren yagisli ve firtinali havanin etkisi altina girecegi tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlügünden yapilan uyariya göre, Balkanlar üzerinden gelecek yagislarin genellikle yagmur ve saganak, güney ve iç kesimlerde yer yer gök gürültülü saganak seklinde olmasi bekleniyor.

Cumartesi Marmara, Ege, Bati Akdeniz, Iç Anadolu'nun kuzeybatisi ve Bati Karadeniz'de, pazar Ege, Bati ve Orta Akdeniz, Iç Anadolu ve Bati ve Orta Karadeniz'de, pazartesi Akdeniz, Iç Anadolu, Bati ve Orta Karadeniz ve Güneydogu Anadolu ile Dogu Anadolu'nun batisinda beklenen yagislarin yer yer kuvvetli olacagi öngörülüyor.

- Toz tasinimi uyarisi

Rüzgarin, cumartesi yurt genelinde güney yönlerden lodos seklinde kuvvetli, Marmara, Ege, Akdeniz'in iç kesimleri, Iç Anadolu ve Karadeniz'de firtina, yer yer kisa süreli kuvvetli firtina, yüksek kesimlerde tam firtina, pazar günü ise Dogu Akdeniz, Iç Anadolu'nun dogusu, Orta ve Dogu Karadeniz ile Dogu Anadolu'da firtina, yer yer kisa süreli kuvvetli firtina seklinde esecegi tahmin ediliyor.

Cumartesi aksam saatlerinden itibaren Güneydogu Anadolu Bölgesi ile Dogu Anadolu'nun güneyi ve dogusunda toz tasinimi bekleniyor.

- Sicakliklar düsecek

Cumartesi yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde olmasi beklenen hava sicakliklarinin pazar gününden itibaren Marmara, Ege, Akdeniz, Iç Anadolu ve Karadeniz’de yagislarla beraber hissedilir derecede azalarak mevsim normalleri civarina düsmesi öngörülüyor.

Dogu ve Güneydogu Anadolu'da hava sicakliklarinda degisiklik beklenmiyor, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecegi tahmin ediliyor.

Dogu Karadeniz'in iç kesimleri ile Dogu Anadolu'nun dogusunda yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda ise çig tehlikesi bulunuyor.

- Deprem bölgesinde hava durumu

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerde ise pazar gününden itibaren 5 gün araliklarla saganak ve yer yer gök gürültülü saganak bekleniyor.

Yagislarin, deprem bölgesindeki tüm illerde pazartesi, sali ve çarsamba günleri yer yer kuvvetli olacagi tahmin ediliyor.

Rüzgarin cumartesiden itibaren Malatya, Elazig ve Kahramanmaras'ta, pazardan itibaren de Diyarbakir, Sanliurfa ve Adiyaman'da güney yönlerden kuvvetli yer yer firtina seklinde esecegi öngörülüyor.

Deprem bölgesindeki illerde 1 haftalik süreçte sicakligin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

Toz tasiniminin, deprem bölgesindeki illerde cumartesi aksam saatlerinden itibaren etkili olacagi, Sanliurfa, Mardin, Elazig, Malatya, Diyarbakir ve Adiyaman'da ise yer yer kuvvetli olacagi tahmin ediliyor.

Toz tasiniminin sebep olacagi toz firtinasi, çamur seklinde yagis, ulasimda aksamalar, hava kalitesinde düsme ve görüs mesafesinde azalma gibi olumsuzluklara karsi dikkatli ve tedbirli olunmasi gerekiyor.

Ayrica kuvvetli meteorolojik hadiselerle ilgili Meteoroloji Genel Müdürlügünün hazirlayacagi meteorolojik tahmin raporlarinin ve meteorolojik uyarilarin takip edilmesi gerekiyor.