ITO’nun son 4 baskani "Ticaretin Baskanlari" kitabi için bir araya geldiErgin Garip- ITO Baskani Sekib Avdagiç: - "Baskanlarimiz, üyelerimizi ve ülkemizi önce 19. yüzyilin sanayi devrimine, ardindan 20. yüzyilin uzay çagina ve nihayet 21. yüzyilin dijital devrimine hazirladi. ITO baskanlarimiz sayesinde biz, çagi yakalama çabasinda olan bir ülkenin ticaret odasi olmaktan çikip çagin önüne siçrama yapacak seviyeye ulasan bir ülkenin odasi olduk"

ITO’nun son 4 baskani "Ticaretin Baskanlari" kitabi için bir araya geldiErgin Garip-  ITO Baskani Sekib Avdagiç:
- "Baskanlarimiz, üyelerimizi ve ülkemizi önce 19. yüzyilin sanayi devrimine, ardindan 20. yüzyilin uzay çagina ve nihayet 21. yüzyilin dijital devrimine hazirladi. ITO baskanlarimiz sayesinde biz, çagi yakalama çabasinda olan bir ülkenin ticaret odasi olmaktan çikip çagin önüne siçrama yapacak seviyeye ulasan bir ülkenin odasi olduk"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, ITO'da görev alan baskanlarin üyeleri ve ülkeyi önce 19. yüzyilin sanayi devrimine, ardindan 20. yüzyilin uzay çagina ve nihayet 21. yüzyilin dijital devrimine hazirladigini belirterek, "ITO baskanlarimiz sayesinde biz, çagi yakalama çabasinda olan bir ülkenin ticaret odasi olmaktan çikip çagin önüne siçrama yapacak seviyeye ulasan bir ülkenin odasi olduk." dedi.

ITO, odanin 141 yillik tarihinde baskan olan 29 ismin Istanbul ekonomisine sunduklari katkilari içeren "Istanbul’da Ticaretin Baskanlari" kitabini ve belgeselini yayinladi.

Odanin Eminönü'ndeki merkez binasinda gerçeklestirilen tanitim toplantisinda, 700 binden fazla firmanin üye oldugu, Istanbul is dünyasinin en büyük meslek örgütü ITO’da 1995 yilindan bu yana baskanlik görevinde bulunan Sekib Avdagiç, Öztürk Oran, Murat Yalçintas ve Mehmet Yildirim bir araya geldi.

Burada konusan ITO Baskani Avdagiç, Türkiye’nin ekonomi ve ticarette gerçek anlamda Avrupa ile benzer yapilar kurmasinin temellerinin Dersaadet Ticaret Odasi, yani Istanbul Ticaret Odasi, ile atildigini söyledi.

ITO'nun ülkenin kalkinma hamlesine özel sektörü dahil etmek, yerli ve milli üretim yapacak bir mütesebbis kitle olusturmak için kuruldugunu hatirlatan Avdagiç, sunlari kaydetti:

"Günümüzde Türk özel sektöründen bahsedebiliyorsak, bunda odamizin ve baskanlarimizin izledigi politikanin büyük payi vardir. Odamiz ve baskanlarimiz, genis bir cografyanin ihyasi ve kalkinmasi için üstün gayret gösterdi. O yüzden Basra'dan Selanik'e, Beyrut'tan Ohri'ye kadar ve bilhassa Anadolu'nun her ili ve her önemli ilçesinde ticarete çagdas bir hüviyet kazandiracak odalarin kurulmasinda ITO baskanlarinin katkisi vardir. Onlar sayesinde üretim ve ticaret, ülkemizin 'çagini yakalayacagi bir vasitaya' dönüstü."

- "ITO ticaretin çok renkli, çok kimlikli merkezidir"

Sekib Avdagiç, ITO’nun ticaretin çok renkli, çok kimlikli merkezi oldugunu belirterek, "ITO, 141 yilda bu ülkeyi kendi vatani, bu devleti kendi devleti ve hâmisi bilen herkese kucak açti. Bu yüzden de küresel bir bakis açisina sahip. Bu topraklarin ve Istanbul’un ticari ve üretim birikimine sahip çikti. Dolayisiyla biz bu cografyanin tüm mensuplarinin temsil edildigi bir oda olduk." diye konustu.

Avdagiç, "Baskanlarimizi özetle söyle ifade edebiliriz: Üyelerimizi ve ülkemizi önce 19. yüzyilin sanayi devrimine, ardindan 20. yüzyilin uzay çagina ve nihayet 21. yüzyilin dijital devrimine hazirladilar. Ama hepsinden önemlisi; ITO baskanlarimiz sayesinde biz, çagi yakalama çabasinda olan bir ülkenin ticaret odasi olmaktan çikip çagin önüne siçrama yapacak seviyeye ulasan bir ülkenin odasi olduk." ifadelerini kullandi.

ITO baskanlarinin 141 yildir, kendiliginden ve nesilden nesile geçen is yapma gelenegini temsil ettigini belirten Avdagiç, söyle konustu:

"Kiymet bilme, vefa gösterme erdemini onlarda gördük. Kökenimiz ne olursa olsun, hangi siyasal görüse sahip olursak olalim; oda mensubu olarak yan yana durmayi, bir ailenin fertleri gibi ayni hedefe bakmayi da onlardan ögrendik. Onlar sayesinde; Istanbul Ticaret Odasi, bizi birlestiren oda oldu. Istanbul Ticaret Odasi, is dünyasini birlestiren oda oldu. Istanbul Ticaret Odasi, ülkemizle dünyayi birlestiren oda oldu."

- "ITO, Türk ticaret aklinin tekamül ettigi mekan"

ITO'nun eski baskanlarindan Murat Yalçintas da "141 yillik ITO’yu çikarirsaniz, Türk iktisat tarihinden geriye çok az sey, hatta hiçbir sey kalmaz." dedi.

ITO'nun Türk ticaret aklinin tekamül ettigi mekan oldugunu vurgulayan Yalçintas, odanin, 1882’den beri, ülkenin ekonomik ve ticari politikalarin özel sektör-kamu eliyle belirlendigi yer oldugunu belirtti.

Avdagiç'in ITO'da yepyeni bir yol açtigini dile getiren Yalçintas, "Sekib Bey, tabir yerindeyse, 'ticaretin sessiz devrimini' gerçeklestirmektir. Bana göre, ticaretin son baskani, ticaretin dijital alfabesini yol arkadaslariyla birlikte yaziyor." ifadelerini kullandi.

ITO'da 1995-2005 yillari arasinda baskanlik yapan Mehmet Yildirim ise kitabin önemli bir vefa göstergesi oldugunu ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Bu kitabin tarihi görüntüsü içerisinde, baskanlarin o dönemki yasam tarzlarina kadar deginildi. Bu açidan da kitap, dönemi yansitan çok önemli bir eser oldu. 140 yil içerisinde önemli kirilimlara sahit oldu odamiz, çok önemli gelismeler yasandi. Bu kadar kapsamli bir dönemde kitabin yazilmasi bu açidan da çok önemli. Kitabi okurken kendi dönemimi tekrar yasadim. Ben 9 hükümet 7 basbakanla çalistim. Siyasi istikrar günümüzdeki gibi degildi. Bunun zorluklarini yasadik. ITO bu dönemlerde de çok önemli isler yapti. Üyelerimizin odamizdan beklentileri vardi, odamiz o zor dönemlerde de bu ihtiyaca yanit verdi, üyelerimize öncülük etti."

Yildirim, Istanbul Ticaret Odasi'nin özellikle fuarciliga ve Istanbul Ticaret Üniversitesi'yle egitime çok önemli katkilar sundugunu anlatti.

ITO'nun eski baskanlarindan Öztürk Oran ise kitabin hazirlanmasinda emegi geçenlere tesekkür ederek, makamlarin gelip geçici oldugunu, asil olanin eserler oldugunu söyledi.

Oran, "Önemli olan bulundugunuz dönemde yaptiklarinizdir. Benim 6 aylik gibi kisa bir baskanlik dönemim vardi ama çok verimli geçti, önemli hizmetlere araci olduk. Odayi yönetirken Istanbullunun bize emaneti yaklasimiyla hareket ettik." diye konustu.

- "ITO köklü bir arsive sahip köklü bir kurumdur"

Kitabin yazari ve proje yönetmeni Mustafa Nadir Önay ise arsive sahip olan kurumlarin büyük kurumlar oldugunu belirterek, "ITO da köklü bir arsive sahip köklü bir kurumdur. Istanbul’da Ticaretin Baskanlari çalismasi da arsive dayali ama yeni bilgilerle zenginlestirilen, kurum tarihine katkilar sunan bir çalismadir. Bu çalisma ile ITO’ya hizmet etmis, baskanlik yapmis 29 sahsin hayat hikayelerini, ticari faaliyetlerini ve dönemlerinde ITO için yaptiklarini ögreniyoruz." seklinde konustu.

Istanbul’un Türkiye ekonomisindeki yeri dikkate alindiginda bu bilgilerin ayni zamanda Türkiye ekonomisi için de önemli oldugunun fark edildigine dikkati çeken Önay, "Yazili ve sözlü kaynaklarla birlikte yasayan baskan ve baskan yakinlarinin da katki verdigi kitap ve belgesel filmin, arastirmacilara ve ilgililere yararli olmasini umuyoruz." ifadesini kullandi.

- 29 baskanin 5’i Osmanli Imparatorlugu döneminde görev yapti

Verilen bilgiye göre, kitapta 141 yildir siyasi, ekonomik ve sosyal hayata sahitlik eden Istanbul Ticaret Odasi’nin tarihi birikimi, odanin kurucu baskani Azaryan Efendi’den baslayarak görev yapan 29 baskaninin gözünden anlatiliyor

Dersaadet Ticaret Odasi’nin kurucusu Azaryan Efendi ile baslayan ve mevcut baskan Sekib Avdagiç'e kadar süregelen tüm baskanlari irdeleyen kitap, baskanlarin yani sira görev yaptiklari dönemleri de mercek altina aldi.

Yazarligini ve proje yönetmenligini Mustafa Nadir Önay’in üstlendigi kitapta yer alan bilgiye göre, Azaryan Efendi, 15 yilla en uzun süre görevde kalan ITO baskani oldu. 29 baskanin 5’i Osmanli Imparatorlugu döneminde görev yapti. 24 baskan ise Cumhuriyet döneminde ITO'ya baskanlik etti.