ICYF Baskani Ayhan: "Islamofobi ile mücadele için toplumlar arasi diyalog kurulmali"Ruslan Rehimov

ICYF Baskani Ayhan: "Islamofobi ile mücadele için toplumlar arasi diyalog kurulmali"Ruslan Rehimov

BAKÜ (AA) - Islam Isbirligi Gençlik Forumu (ICYF) Baskani Taha Ayhan, dünyada, özellikle de Avrupa'da Müslüman karsitligi (Islamofobi) ve irkçilik dalgasinin yükseldigine dikkati çekerek "Islamofobi ile mücadele için toplumlar arasi diyalog kurulmalidir." dedi.

Ayhan, "15 Mart Islamofobi ile Mücadele Uluslararasi Günü" dolayisiyla Azerbaycan'in baskenti Bakü'de, Uluslararasi Multikültüralizm Merkezi, Azerbaycan Uluslararasi Iliskilerin Analizi Merkezi ve G20 Dinlerarasi Forumu tarafindan düzenlenen "Spesifik Bir Irkçilik ve Ayrimcilik Biçimi Olarak Islamofobi" baslikli uluslararasi konferansta konusma yapti.

Dünyada, özellikle de Avrupa'da Müslüman karsitligi ve irkçilik dalgasinin yükseldigini söyleyen Ayhan, "Batili ülkelerde yükselen Islamofobi zemininde, son dönemde Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiligi önünde asiri sagci aktivistler tarafindan hükûmetin rizasiyla yakilan korkunç Kur'an-i Kerim eylemini, bazi Batili devletler tarafindan periyodik ve kasitli olarak tesvik edilen Islamofobi'nin bir baska tezahürü olarak kiniyoruz." diye konustu.

ICYF'in 2020'de Müslüman karsitligiyla mücadele eden veya bununla ilgilenen Avrupali ??Müslüman azinlik topluluklarindan gençler için "Yüksek Islamofobi'ye Dikkat" programini baslattigini belirten Ayhan, özellikle Islam Isbirligi Teskilati üyesi olmayan ülkelerdeki büyük Müslüman genç nüfusun yasadigi travma ve kaygidan kurtulmalari için çalismalar yürüttüklerini bildirdi.

Ayhan, "Islamofobi ile mücadele için toplumlar arasi diyalog kurulmalidir. Insanlar Islamofobi'nin bir tür yabanci düsmanligi oldugunu ve yabanci düsmanliginin büyük bir insanlik suçu oldugunu anlamalidir. Islamofobi ile mücadelede devletlerin yani sira uluslararasi kuruluslarin da destek vermesi gerektigini düsünüyorum. Umuyorum ki bir arada yapacagimiz mücadelede basarili olacagiz ve Islamofobi'yi yenecegiz." ifadesini kullandi.