Göçerler trafigi aksatmamak için sürülerini köylere gece yolculuguyla indiriyorSidar Can Eren- Tunceli'de yaylalardan inerken kara yollarinda olasi trafik kazalarina sebep olmamak ve koyunlarini sicaktan korumak için gece yolculuk yapan göçerler gündüzleri serin yerlerde mola veriyor - Göçer Ozan Dinçer: - "Ilkbaharda etkili olan yagislar yaylalara bereket katti. Geçmis yillara göre bu sene ürettigimiz peynirden daha yüksek verim ve kazanç sagladik"

Göçerler trafigi aksatmamak için sürülerini köylere gece yolculuguyla indiriyorSidar Can Eren- Tunceli'de yaylalardan inerken kara yollarinda olasi trafik kazalarina sebep olmamak ve koyunlarini sicaktan korumak için gece yolculuk yapan göçerler gündüzleri serin yerlerde mola veriyor
- Göçer Ozan Dinçer:
- "Ilkbaharda etkili olan yagislar yaylalara bereket katti. Geçmis yillara göre bu sene ürettigimiz peynirden daha yüksek verim ve kazanç sagladik"

TUNCELI (AA) - SIDAR CAN EREN - Tunceli'nin Ovacik ve Pülümür ilçelerinde yayla sezonunu tamamlayan göçerler, hayvanlarinin sicaktan etkilenmesini önlemek ve kara yollarinda ulasimi aksatmamak için köye dönüs yolculuklarini geceleri yapiyor.

Küçükbas hayvan yetistiriciligiyle geçimini saglayan Pertek ve Çemisgezek ilçesindeki göçer aileler, koyunlarindan daha iyi verim almak için her yil ilkbaharda 3 bin rakimli daglara çikiyor.

Yaz mevsimini genellikle Ovacik ve Pülümür'ün yaylalarinda geçirmeyi tercih eden göçerler, belirli noktalara kurduklari çadirlarda yasamlarini sürdürüp sürekli koyunlarinin bakimiyla ilgileniyor.

Sürülerini bitki çesitliginin fazla oldugu arazilerde otlatan göçerler, bu sayede koyunlarin süt veriminin artmasini ve ürettikleri peynirin daha lezzetli olmasini sagliyor.

Dag yollarinda yük tasimak için at, katir ve eseklerden faydalanan göçerler, mevsime bagli Ganigasik, Merg, Arpaçukuru, Sarigül, Deveçukuru, Katir Gölleri, Karagöl, Kizilçayir, Kalan ve Buyer yaylalarinda otlaklarin azalmasiyla da köylerine dogru dönüse basladi.

Gruplar halinde belirledikleri rotalarda yolculuk yapan göçerler, kara yollarinda olasi trafik kazalarina sebep olmamak ve koyunlari sicaktan korumak için gündüzleri serin yerlerde mola veriyor.

Gün batimiyla araç geçislerinin sakinlestigi yollarda tekrar harekete geçen göçerler, gece yolculuklari esnasinda ise zaman zaman bozayi, kurt ve çakal saldirilariyla karsi karsiya kaliyor.

Hayvanlarini "Kangal" köpeklerinin yardimiyla yirticilardan koruyan göçerler, yaklasik iki hafta süren zorlu göçün sonunda köylerine ulasmayi basariyor.

Göçerlerden Ozan Dinçer, AA muhabirine, babasindan devraldigi meslegini yillardir severek yaptigini söyledi.

- "Ilkbaharda etkili olan yagislar yaylalara bereket katti"

Hayvanlarla iç içe yasamanin kendisini mutlu ettigini dile getiren Dinçer, "Ilkbaharda etkili olan yagislar yaylalara bereket katti. Geçmis yillara göre bu sene ürettigimiz peynirden daha yüksek verim ve kazanç sagladik. Yaklasik 4 aydir Pülümür'deki Kalan Yaylasi'nda hayvanlarimizin bakimini yapiyorduk ve sezonu kapattigimiz için köyümüze dönüse geçtik. Bir haftadir yoldayiz ve Ovacik'ta mola verdikten sonra Çemisgezek'e dogru tekrar 5-6 gün yol yürüyecegiz." dedi.

Dinçer, yayla dönüsünün zorluklarla dolu oldugunu belirterek, "Gece yolculugu yapmak çok zor oluyor. Ormanlik alanlardan geçtigimiz için bozayi, kurt ve domuzlarla çok karsilasiyoruz. Sürülerimizi kisa sürede köyümüze ulastirmaya çalistigimiz için çok uykusuz kaliyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Gündüzleri yollarda araç geçisi yogun oldugu için sikinti yasiyoruz"

Göçer Sercan Dinçer de ailesiyle küçükbas hayvancilikla ilgilenerek geçimini sagladigini anlatti.

Her yil koyunlarini 3 bin rakimli yaylalara çikardigini vurgulayan Dinçer, "Gündüzleri yollarda araç geçisi yogun oldugu için sikinti yasiyoruz. Bu nedenle de hayvanlarimizi belirli alanlarda bekletip dinlendiriyoruz. Bir de koyunlar gece otlamayi ve hareket etmeyi daha çok seviyor. Biz de bu sebeplerden dolayi gece saatlerinde yolculuk yapmayi tercih ediyoruz." diye konustu.