Dogansehir'de 4 bin 600 agir hasarli bina bayramdan sonra yikilacakAbdullah Özkul,Göksel Cüneyt Igde- Ilçede koordinatör olarak görevlendirilen Sivas Valisi Yilmaz Simsek: - "Ilçemizde yaklasik 14 bin yapi stoku vardi ve bunlardan 4 bin 600'ü agir hasarli duruma geldi" - "Agir hasarli binalar için bayramdan sonra ayri bir ihale yapilacak ve ihaleyi alan firmalar binalarin yikimina baslayacak"

Dogansehir'de 4 bin 600 agir hasarli bina bayramdan sonra yikilacakAbdullah Özkul,Göksel Cüneyt Igde- Ilçede koordinatör olarak görevlendirilen Sivas Valisi Yilmaz Simsek:
- "Ilçemizde yaklasik 14 bin yapi stoku vardi ve bunlardan 4 bin 600'ü agir hasarli duruma geldi"
- "Agir hasarli binalar için bayramdan sonra ayri bir ihale yapilacak ve ihaleyi alan firmalar binalarin yikimina baslayacak"

MALATYA (AA) - GÖKSEL CÜNEYT IGDE / ABDULLAH ÖZKUL - Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerin büyük yikima neden oldugu Malatya'nin Dogansehir ilçesinde, 4 bin 600 agir hasarli binanin yikimina bayramdan sonra baslanacak.

Dogansehir ilçesinde altyapidan egitime, yardimlardan enkaz kaldirma ve yikim çalismalarina kadar birçok hizmet, Sivas Valiligi koordinasyonunda yürütülüyor.

"Asrin felaketi" olarak nitelenen depremlerden sonra ilçeye koordinatör olarak atanan Sivas Valisi Yilmaz Simsek öncülügünde, ilçedeki çalismalar sürüyor.

Vali Simsek, AA muhabirine, ilk depremin hemen ardindan 500 ekiple ilçeye geldiklerini, ikinci depreme Dogansehir'de yakalandiklarini söyledi.

Personel sayisinin zamanla 2 bine ulastigini, ilk olarak vatandaslarin temel ihtiyaçlarini karsilamaya yönelik çalismalar baslattiklarini belirten Simsek, "Hemen çadir dagitimina basladik. Daha sonra ilçede bir firin Sivas jandarmasi tarafindan faaliyete geçirildi ve günde yaklasik 10 bin ekmek çikarildi. Bunun disinda 12 noktada da sicak yemek çikarmaya basladik ve bunlari çadirlara ve çesitli noktalara servis ettik." dedi.

Simsek, ilçedeki çalismalari depremlerde az hasar gören devlet hastanesinde kurduklari kriz merkezinden yönettiklerini anlatti.

- Ilk hafta altyapi sorunlari çözüldü

Depremden sonraki altyapi sorunlarini çözmek için ugrastiklarini aktaran Simsek, dogal gaz, elektrik ve su gibi sorunlari, ilk hafta çözdüklerini vurguladi.

Simsek, hayirseverlerin katkilariyla Dogansehir'e yaklasik 300 tir yardim malzemesi geldigine dikkati çekerek, bunlari, olusturduklari sosyal markette depremzedelere ulastirdiklarina isaret etti.

Ilçede 7 bin 500 çadir dagittiklarini dile getiren Simsek, "Ilçe nüfusunun 38 bin, ilçedeki konut sayisinin 14 bin oldugu düsünülürse bu da çok iyi bir rakam. Ancak önceligimiz vatandaslarimiza konteyner temin etmek. Konteyner kentlerimizi de olusturuyoruz. 13 konteyner kent planlamis durumdayiz ve altyapilari tamamlandi." ifadelerini kullandi.

- "Enkazin yüzde 75'i kaldirildi"

Simsek, ilçedeki yapilarin büyük oranda hasar gördügüne deginerek, sunlari kaydetti:

"Ilçemizde yaklasik 14 bin yapi stoku vardi ve bunlardan 4 bin 600'ü agir hasarli duruma geldi. 1766'si da yikik veya acil yikilacak durumda. Acil yikilacak ve yikilan binalarin enkaz kaldirma ihalesi yapildi. Kamu sektörünün destegiyle, Sivas Belediyemiz, Özel Idaremiz ve Sivas'taki tüm belediyelerin is makineleriyle enkaz kaldirma çalismalari 250 araçla ve günde 1250 seferle devam ediyor. Çok sükür enkazin yüzde 75'i kaldirildi. Insallah bayrama kadar da acil yikilacak ve yikik olan binalarin enkazi sehirden ve ilçenin köylerinden tamamen kaldirilmis olacak. Agir hasarli binalar için bayramdan sonra ayri bir ihale yapilacak ve ihaleyi alan firmalar binalarin yikimina baslayacak."

- 24 Nisan'dan itibaren egitime baslayan ögrenci sayisi 2 bin 626'yi bulacak

Hayatin normallesmesi için egitim faaliyetlerine önem verdiklerinin altini çizen Simsek, mart ayinin basinda çadirlarda ve konteynerlerde açtiklari destekleme ve yetistirme kurslarinda 286 ögrencinin egitim görmeye basladigini bildirdi.

Simsek, su anda 720 ögrencinin saglam okullarda egitimlerini sürdürdügünü dile getirerek, "Insallah 24 Nisan'da hasarli okullarimizin bahçesine konteyner kurmak suretiyle bu okullarimizda da egitime baslayacagiz ve böylece ilçedeki tüm ögrencilerimiz egitim faaliyetlerine katilmis olacak. Tüm bunlarla 2 bin 626 ögrencimiz, ilçe genelinde egitime baslamis olacak." diye konustu.