KEIPA Genel Sekreteri Hajiyev, Asamble'nin Parlamento Baskanlari Zirvesi'nin açilisinda konustu:Muhammet Tarhan,Mehmet Sah Yilmaz- "Bugün Karadeniz bölgesi, dünya politikasi için önemli bir bölge. Çünkü Asya ve Avrupa arasina bir köprü, ayni zamanda bir kesisim noktasi, özellikle temel ulasim yollari açisindan"

KEIPA Genel Sekreteri Hajiyev, Asamble'nin Parlamento Baskanlari Zirvesi'nin açilisinda konustu:Muhammet Tarhan,Mehmet Sah Yilmaz- "Bugün Karadeniz bölgesi, dünya politikasi için önemli bir bölge. Çünkü Asya ve Avrupa arasina bir köprü, ayni zamanda bir kesisim noktasi, özellikle temel ulasim yollari açisindan"

ANKARA (AA) - Karadeniz Ekonomik Isbirligi Parlamenter Asamblesi (KEIPA) Genel Sekreteri Asaf Hajiyev, bugün Karadeniz bölgesinin dünya politikasi için önemine isaret ederek Asya ve Avrupa arasinda köprü ve kesisim noktasi oldugunu söyledi.

Hajiyev, Ankara'da bir otelde düzenlenen "KEIPA'nin 30. yil dönümü Parlamento Baskanlari Zirvesi'nin" açilis konusmasini yapti.

TBMM Baskani Mustafa Sentop'a Genel Kurul ve Zirve için tesekkür eden Hajiyev, bu etkinligin Kovid-19 salginindan sonraki ikinci fiziki toplanti oldugunu belirtti.

Hajiyev, 9 yil önce Istanbul'da 9 Karadeniz ülkesinin meclis baskaninin deklarasyon imzaladigini animsatarak "Bu, KEIPA'nin dogum günü olmus oldu. O günden bu yana çok uzun yol aldik ve su anda KEIPA, çok iyi bilinen bir parlamenter meclis." dedi.

KEIPA'nin birçok parlamenter mecliste de "gözlemci" statüsü aldigini aktaran Hajiyev, bunlarin AGITPA, Asya Parlamenter Asamblesi, NATO Parlamenter Asamblesi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi oldugunu dile getirdi.

Hajiyev, uluslararasi iliskileri gelistirdiklerine isaret ederek "Bugün Karadeniz bölgesi, dünya politikasi için önemli bir bölge. Çünkü Asya ve Avrupa arasinda bir köprü ve bir kesisim noktasi, özellikle temel ulasim yollari açisindan. Mesela dogudan batiya giden Ipek Yolu gibi ve kuzeyden güneye giden yol gibi." degerlendirmesinde bulundu.

Bölgenin enerji açisindan da çok zengin oldugunu vurgulayan Hajiyev, Hazar Denizi'nde dünya ve Avrupa pazarlarina açilan dogal gaz, petrol ve enerji kaynaklarinin oldugunu söyledi.

Hajiyev, 30 yil boyunca özellikle enerji alaninda çok büyük projeler uygulandigini belirterek bunlarin Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hatti, TürkAkim dogal gaz boru hatti, Trans Anadolu Dogal Gaz Boru Hatti ve Trans-Adriyatik Dogalgaz Boru Hatti (TAP) oldugunu vurguladi.

KEIPA Genel Sekreteri, bölgenin dünya için oldukça ilgi çekici hale gelmeye basladiginin altini çizdi.

Hajiyev, birçok çatismayla da karsi karsiya kalindigina dikkati çekerek bölgenin sadece enerji kaynaklari ya da cografi konum açisindan önemli olmadigini; temel degerinin, burada yasayan insanlarin oldugunu vurguladi.

Kültürler arasi bir bölgede yasadiklarini belirten Hajiyev, farkli milletlerin, farkli gelenek, kültür ve dinleriyle bir arada oldugunu söyledi.

Hajiyev, yükümlülüklerinin bu bölgeye baris, güvenlik ve refah getirmek olduguna isaret ederek "Bu bizim borcumuz, genç nüfusumuza borcumuz. Umuyoruz ki, bu çatisma, BM ve diger saygideger uluslararasi kuruluslarin kararlariyla çok kisa sürede çözülecektir." degerlendirmesinde bulundu.

Organizasyonlarinin sloganinin "baris", "uzlasi" ve "isbirligi" oldugunu belirten Hajiyev, problemlerin birlikte çözülebilecegini kaydetti.