GRAFIKLI - UEFA Sampiyonlar Ligi'nde Istanbul için geri sayim basliyorYunus Kaymaz- Son sekize kalan takimlarin Avrupa futbolunun en büyügü olabilmek için çikacagi 60 günlük nefes kesecek maraton, 10 Haziran'da Istanbul'daki final maçiyla sona erecek - 12 yildir Sampiyonlar Ligi'ni kazanamayan Pep Guardiola, hem takiminin hem kendisinin uzun bekleyisine son vermek için önce eski takimi Bayern Münih'i elemek zorunda - 3 Italyan, 1 Portekiz takiminin yer aldigi kuranin diger yarisi, 2017'den bu ya

GRAFIKLI - UEFA Sampiyonlar Ligi'nde Istanbul için geri sayim basliyorYunus Kaymaz- Son sekize kalan takimlarin Avrupa futbolunun en büyügü olabilmek için çikacagi 60 günlük nefes kesecek maraton, 10 Haziran'da Istanbul'daki final maçiyla sona erecek
- 12 yildir Sampiyonlar Ligi'ni kazanamayan Pep Guardiola, hem takiminin hem kendisinin uzun bekleyisine son vermek için önce eski takimi Bayern Münih'i elemek zorunda
- 3 Italyan, 1 Portekiz takiminin yer aldigi kuranin diger yarisi, 2017'den bu ya

ISTANBUL (AA) - YUNUS KAYMAZ - UEFA Sampiyonlar Ligi'nde son sekize kalan takimlarin Avrupa futbolunun en büyügü olabilmek için çikacagi 60 günlük nefes kesecek maraton yarin basliyor.

2004-05 sezonu. Istanbul Atatürk Olimpiyat Stadi, "Devler Ligi"nin en unutulmaz finallerinden birine ev sahipligi yapti ve Liverpool, 3-0 geriden gelerek futbol sölenine dönüstürdügü tarihi maçi Milan karsisinda penaltilarla 3-2 kazandi.

Sonrasinda silinmez izler birakacaklari Avrupa futbol sahnesine o yillarda yavas yavas çikmaya baslayan 17 yasindaki Messi ile 20 yasindaki Ronaldo, Barcelona'nin Chelsea'ye, Manchester United'in da Milan'a son 16 turunda elenmesiyle çeyrek finali göremedi.

Devler Ligi'nde final 18 yil sonra yine Istanbul'da. Eski takimi Manchester United'da umdugunu bulamayan ve sürpriz bir sekilde Suudi Arabistan'a giden Ronaldo ile Bayern Münih engelini asamayan Paris Saint-Germainli Messi, Sampiyonlar Ligi çeyrek finalinde 2005'ten bu yana üçüncü kez sahne almayacak.

Bu senaryo futbolseverlere yine unutulmaz bir final vaat eder mi bilinmez ama takimlara bakildiginda son yillarin en çekismeli tur mücadeleleri futbolseverlere göz kirpiyor.


- Ancelotti ve Chelsea, Istanbul'da ikinci finalin pesinde

Kupanin son sampiyonu Real Madrid'in Chelsea ile eslesmesi, Ispanyol ekibinin toplamda 5-4 kazanmak için uzatmalara ihtiyaç duydugu geçen yilki çeyrek finalin tekrari niteliginde.

Turnuvayi oyuncu olarak iki, teknik adam olarak da dört kez kazanan Italyan Carlo Ancelotti yönetimindeki Real Madrid, ilk maçta çarsamba günü Chelsea'yi agirlayacak. 18 Nisan Sali günü oynanacak rövansta ise Alman stoper Antonio Rüdiger, Londra ekibinden ayrildiktan sonra ilk kez Stamford Bridge'e dönecek.

Sezon basinda Sampiyonlar Ligi'ni kazanan teknik direktörü Thomas Tuchel'i kovan Chelsea, proje takimi olma iddiasiyla 5 yillik imza attirdigi Ingiliz Graham Potter'in da 7 ay sonra isine son vererek eski futbolcusu ve teknik direktörü Frank Lampard'i sezon sonuna kadar göreve getirdi.

Iki takimdan biri finale kadar gitmesi durumunda Chelsea ve Ancelotti, Istanbul'da ikinci kez kupa heyecani yasayacak. Chelsea, 2019'da UEFA Süper Kupa, Ancelotti de Milan'in basinda Sampiyonlar Ligi finalini Istanbul'da oynamis, iki maçi da penaltilarla Liverpool kazanmisti.


- Guardiola için uzun bekleyise son vermek kolay olmayacak

2011'de Barcelona ile ikinci kez kazandigi Sampiyonlar Ligi sampiyonlugundan bu yana kupayi kaldiramayan Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, hem takiminin hem kendisinin uzun bekleyisine son vermek için önce eski takimi Bayern Münih'i elemek zorunda.

52 yasindaki Guardiola, Münih'te geçirdigi üç yil boyunca (2013-2016) 3 Bundesliga, 2 Almanya Kupasi, birer kez Dünya Kulüpler Kupasi ve UEFA Süper Kupasi'ni kazandi.

2020'de UEFA Sampiyonlar Ligi'ni kazanan Bayern Münih'le ayrilisinin ardindan ilk kez karsilasacak Guardiola, yari final biletini alirsa Lampard yönetimindeki Chelsea ya da kupayi 14 kez müzesine götüren Real Madrid ile eslesecek.

Manchester City ve Real Madrid geçen yil yari finalde eslesmis, Ispanyol ekibi uzatmalarda attigi golle finale çikmisti.

Bayern Münih, Chelsea gibi çeyrek final öncesi teknik direktör degisikligine giden iki takimdan biri. Takimin performansindan memnun olmayan ve Julian Nagelsmann ile yollarini ayiran Bavyera temsilcisi, sezon basinda Chelsea'den kovulan Thomas Tuchel ile anlasti.

2020'de Paris Saint-Germain'le Sampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih'e kaybeden Tuchel, bir yil sonra Chelsea ile kupayi kaldirmayi basarmisti.

Bu eslesmeyle Manchester City'den Bayern Münih'e transfer olan Leroy Sane ile kiralanan Joao Cancelo, yarinki maçta Etihad Stadi'na dönecek.


- 3 Italyan takimina karsi Portekiz'den Benfica

Kura, finalde Juventus'un Real Madrid'e yenildigi 2017'den bu yana ilk kez bir Italyan kulübünün ya da Jose Mourinho yönetimindeki Porto'nun Monaco'yu yendigi 2004'ten bu yana ilk kez bir Portekiz takiminin yer alabilecegi anlamina geliyor. Serie A'nin açik ara lideri Napoli ile Milan, Inter ile de Benfica yari finale çikmak için tur arayacak.

Avrupa'nin önde gelen bes liginde maç basina en yüksek puan oranina sahip Napoli, Victor Osimhen, Giovanni Simeone, Khvicha Kvaratskhelia ve Piotr Zielinski gibi gol ayaklariyla rakiplerini korkuturken, bu futbolcularin dördünün de 4'er gol atarak tehdidi yaymasi Italyan ekibini daha da tehlikeli hale getiriyor.

Milan, son sekize kalan takimlar arasinda en az pas deneyen ve paslarinin büyük bölümünü uzun oynayan bir takim. Iki takimin ligde nisan basinda oynadigi maçi deplasmanda 4-0 kazanan Milan, eslesmenin zorlu geçeceginin sinyallerini verdi.

Ligde 10 maçlik galibiyet serisi Porto maglubiyetiyle bozulan Benfica, Sampiyonlar Ligi'nin en skorer ikinci takimi.

Portekiz temsilcisinin yarin sahasinda agirlayacagi Inter, deplasman performansi en zayif takim olarak dikkat çekerken, son sekizdeki ekipler arasinda bu tura kadar en düsük (+4) gol averajini elde etti. Buna karsin kaleci Andre Onana'nin yüzde 80'e yakin kurtaris yüzdesiyle formda bir sezon geçirmesi Inter için avantaj.


- Istanbul'da yeni sampiyon çikabilir

Istanbul, UEFA Sampiyonlar Ligi'nde 23. farkli sampiyonu çikarabilir. En son Chelsea'nin 2012 yilinda turnuvanin yeni sampiyonu oldugu turnuvada Napoli ve Manchester City, tarihlerinin ilk kupasini kovaliyor.

Son sekize kalan takimlardan Real Madrid 14, Milan 7, Bayern Münih 6, Inter 3, Benfica ve Chelsea 2'ser kez sampiyon oldu.


- Çeyrek finalin "en"leri

Çeyrek finalde en fazla forma giyen oyuncu: 23 maç, Lionel Messi

Çeyrek finallerde en fazla gol atan futbolcu: 25 gol, Cristiano Ronaldo (Manchester United, Real Madrid, Juventus)

Bir çeyrek final maçinda en fazla gol atan futbolcu: 4 gol, Lionel Messi (Barcelona-Arsenal, 2010)

Bir çeyrek final eslesmesinde en fazla gol atan futbolcu: 5 gol, Cristiano Ronaldo (Real Madrid-Bayern Münih, 2016/17)

En çok hangi kulüp çeyrek finale ulasti: 38 kez, Real Madrid

En çok hangi kulüp art arda çeyrek finale kaldi: 13 kez Barcelona (2007/08–2019/20)

En çok hangi kulüp çeyrek final eslesmelerinden turla ayrildi: 31 kez, Real Madrid

Çeyrek finalde en çok hangi kulüp gol atti: 146 gol, Real Madrid

En farkli çeyrek final galibiyeti: 8-0, Real Madrid-Sevilla (1957/58)

Çeyrek finalde gol atan en genç futbolcu: 17 yas 217 gün, Bojan Krkic (Schalke 0-1 Barcelona)

En çok hangi ülkenin takimlari çeyrek finalde oynadi: Ispanya (Real Madrid 38, Barcelona 22, Atletico 11, Valencia 4, Deportivo 3, Villarreal 3, Sevilla 2, Athletic Club 1, Malaga 1, Real Sociedad 1).