Eski CHP Milletvekili Sener, cumhurbaskani seçimlerine iliskin sorulari yanitladi:Baris Gündogan- "CHP'nin çok düsük oy oranina sahip oldugu özellikle HDP'nin seçmen oraninin yüksek oldugu illerin tamaminda Kemal Kiliçdaroglu'nun oy orani Tayyip Erdogan'in oy oranini geçmistir. Yani bu CHP'nin oyu olmadigina göre elbette bir taraftan HDP'nin, diger taraftan Kandil'den açiklamalarin etkilenerek yönlendirdigi oylar oldugu açiktir"- "Meclis çogunlugu Cumhur Ittifaki'ndayken, Kemal Bey'in seçimi ka

Eski CHP Milletvekili Sener, cumhurbaskani seçimlerine iliskin sorulari yanitladi:Baris Gündogan- "CHP'nin çok düsük oy oranina sahip oldugu özellikle HDP'nin seçmen oraninin yüksek oldugu illerin tamaminda Kemal Kiliçdaroglu'nun oy orani Tayyip Erdogan'in oy oranini geçmistir. Yani bu CHP'nin oyu olmadigina göre elbette bir taraftan HDP'nin, diger taraftan Kandil'den açiklamalarin etkilenerek yönlendirdigi oylar oldugu açiktir"- "Meclis çogunlugu Cumhur Ittifaki'ndayken, Kemal Bey'in seçimi ka

ANKARA (AA) - Eski CHP Milletvekili Abdüllatif Sener, "CHP'nin çok düsük oy oranina sahip oldugu özellikle HDP'nin seçmen oraninin yüksek oldugu illerin tamaminda Kemal Kiliçdaroglu'nun oy orani Tayyip Erdogan'in oy oranini geçmistir. Yani bu CHP'nin oyu olmadigina göre elbette bir taraftan HDP'nin, diger taraftan Kandil'den açiklamalarin etkilenerek yönlendirdigi oylar oldugu açiktir." dedi.

Sener, NTV canli yayininda sorulari yanitladi, seçimlere iliskin degerlendirmelerde bulundu.

"Ikinci tura giderken mevcut tabloyu nasil degerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Sener, 14 Mayis seçimlerinde vatandaslarin huzur içerisinde sandik basina gittiklerini, çok önemli bir olumsuzlugun da ortaya çikmadigini söyledi.

Sener, "Seçimlerin genel olarak düzgün bir sekilde yapildigi ve yönetildigi kanaati vardir. Ben bunu da son derece önemli görüyorum. Elbette bazi sandiklara yapilan itirazlar, yasal prosedürler içerisinde ortaya çikan hadiselerdir. Bunu bir olumsuzluk diye nitelemek de mümkün degildir." ifadelerini kullandi.

Seçimlerde hile yapildigiyla ilgili bazi iddialar ortaya atildigini aktaran Sener, söyle konustu:

"Dogrusu böyle bir noktada ben sorumlulugun muhalefette oldugunu düsünürüm. Çünkü, Millet Ittifaki partileri ve yöneticileri, genel baskanlari iki yildir seçim güvenligiyle ilgili her türlü önlemi aldiklarini, bütün sandiklara ve sürece hakim olduklarini ve asla hiçbir oyu zayi etmeyeceklerini seçmene taahhüt etmislerdir. Bunu defalarca konusmuslardir. Her sandikta bu partilerin temsilcileri vardir. Il ve ilçe seçim kurullarinda bu partilerin temsilcileri vardir. Bütün sandiklardaki islak imzali tutanaklar ilçe seçim kurulunda liste haline getirir. Ilçelerdekileri, il seçim kurulunda liste haline getirilir. Hatta il, ilçe seçim kurulunda halka statüsünde partilerin temsilcileri vardir. Sonra Yüksek Seçim Kurulu'na gider."

Sener, seçim sürecinin en basindan itibaren Cumhur Ittifaki tarafindan hem Kiliçdaroglu'na hem Millet Ittifaki'na yöneltilen en büyük elestirinin "FETÖ ve PKK terör örgütleriyle baglanti, iltisak oldugu" yönünde yapildigi hatirlatilarak, "Hatta HDP'nin, Yesil Sol Parti'nin içinde bulundugu ittifak tarafindan Kiliçdaroglu'na yönelik destek açiklamasi da bunun bir delili olarak ortaya konuldu. Sizce bu FETÖ ve PKK suçlamasi sonuca etkili oldu mu?" sorusunu söyle yanitladi:

"Seçimin akisini izledigimiz zaman ilk turda ve ilk tur öncesindeki kampanya sürecinde su tabii bütün seçmenin dikkatini çekmistir. Nedir o? Kandil'den çok sik açiklamalar yapiliyordu. Yani Kemal Bey'i desteklediklerine dair iste Tayyip Erdogan ve Cumhur Ittifaki'na bitireceklerine dair açiklamalar yapiliyordu. Defalarca yapilmistir. HDP'de daha dogrusu Yesil Sol Parti yeni ismiyle o da ayni sekilde destek açiklamasi yapmistir."

Her parti, her vatandas, legal veya illegal her örgütün birtakim açiklamalar yapabilecegini, destekte bulunabilecegini aktaran Sener, söyle devam etti:

"Bunu demokrasinin isleyisi içerisinde dogal karsilamak lazim. Ama bu seçmen algisini nasil etkiler, o önemli. Fakat su var, bu açiklamalarin sadece sözden ibaret olmadigi anlasilmistir. Su bakimdan anlasilmistir, CHP'nin çok düsük oy oranina sahip oldugu özellikle HDP'nin seçmen oraninin yüksek oldugu illerin tamaminda Kemal Kiliçdaroglu'nun oy orani Tayyip Erdogan'in oy oranini geçmistir. Yani bu CHP'nin oyu olmadigina göre elbette bir taraftan HDP'nin diger taraftan Kandil'den açiklamalarin etkilenerek yönlendirdigi oylar oldugu açiktir. Ama bu tek tarafli bir iliski midir? Çift tarafli bir iliski midir? O ayri bir konu. Bu görüntü, Türkiye'de ilk turda milliyetçi ve devletçi seçmen kitlesini ürkütmüs ülkenin bütünlügüyle ilgili, güvenlikle ilgili algilarini bozmustur."

Ikinci tura giderken Kemal Kiliçdaroglu'nun söylemlerindeki milliyetçi degisimin sorulmasi üzerine Sener, "Siyasette hep su kurali göz önünde bulundurmak lazim. Artilarinizi saymayacaksiniz. Eksilerinizi sayacaksiniz. Eksileri saymadan yoluna devam eden bir siyasetçi kendisini ne kadar basarili görürse görsün sonunda kaybeder." ifadesini kullandi.

Abdüllatif Sener, bir soru üzerine hem AK Parti'nin hem de CHP'nin seçimlerin ikinci tura kalacagini bildigini dile getirdi.

Mecliste Cumhur Ittifaki'nin çogunluk kazandigi hatirlatilarak, "Bu ikinci seçim sonucunu Sayin Erdogan ve Sayin Kiliçdaroglu açisindan degerlendirirsek nasil etkiler?" sorusu üzerine Sener, "TBMM bugünkü sistemimizde önemlidir, etkindir. Burada milletvekillerinin çogunlugu Cumhur Ittifaki tarafindan çikarilmistir. Toplam AK Parti, MHP ve Yeniden Refah'in milletvekili sayisi 323 civarindadir. Bu Millet Ittifaki'nin çikardigi milletvekili sayisindan 111 daha fazladir. Büyük bir fark var arada." cevabini verdi.

HDP'nin destek vermesi halinde bile Cumhur Ittifaki'nin sayisina ulasilamadigini belirten Sener, yine Cumhur Ittifaki'nin Mecliste tek basina kanun çikarma yetkisine sahip oldugunu ve her konuda Meclisten istedigi kanunu çikaracak vaziyette oldugunu dile getirdi.

"Cumhurbaskaniyla, Meclis ikisi ayni partide olursa yönetimde istikrar saglaniyor." diyen Abdüllatif Sener, konusmasini söyle tamamladi:

"Ama Cumhurbaskani bir partide, Meclis çogunlugu bir partide olursa bu sefer ortaya ne çikiyor? Denge denetim mekanizmasi kurulmus oluyor. Fakat bu sefer de yönetimde ve ülkede istikrar kalmiyor. Dolayisiyla Meclis çogunlugu Cumhur Ittifaki'ndayken açikça sunu söyleyeyim, Kemal Bey'in seçimi kazanmasiyla birlikte cumhurbaskanligi da bir baska partiye gittiginde bir kere verdigi sözlerden hiçbirini gerçeklestiremez. Meclisten hiçbir kanun geçiremez. Millet Ittifaki'nin en büyük iddiasi olan 6 partiyi bir araya getiren güçlendirilmis parlamenter demokrasi artik hayal olur. Bunu gerçeklestiremezler. Maliye, ekonomik politikalar uygulayamazlar. Neden? Vergi çikaramazlar. Bütçe çikaramazlar. Bakin bütçe çikaramadiklari için AK Parti iktidarinin yapmis oldugu bütçenin arttirilmasi yoluyla uygulamaya baslarlar. Bütçe politikalari olmaz. Mali politika olmaz. Hatta bürokrat atamasi yapamazlar."