Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, Eskisehir'de muhtarlarla bir araya geldi:Deniz Açik,Yavuz Emrah Sever- "(Konutlara bedava dogal gaz verilmesi) Uygulamaya da hemen basladik. Insallah ilk faturalarinizda bunlari da hissedeceksiniz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, Eskisehir'de muhtarlarla bir araya geldi:Deniz Açik,Yavuz Emrah Sever- "(Konutlara bedava dogal gaz verilmesi) Uygulamaya da hemen basladik. Insallah ilk faturalarinizda bunlari da hissedeceksiniz"

ESKISEHIR (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, konutlara bedava dogal gaz verilmesine iliskin, "Uygulamaya da hemen basladik. Insallah ilk faturalarinizda bunlari da hissedeceksiniz." dedi.

Eskisehir'in Saricakaya ilçesine bagli mahallelerin muhtarlariyla Ilçe Milli Egitim Müdürlügü Konferans Salonu'nda bir araya gelen Dönmez, Saricakaya'ya yaptiklari yatirimlar hakkinda bilgi verdi.

Yörelerin, ilçelerin, köylerin yasam standartlarini artirarak gençleri buralarda tutup nüfusu artiracaklarini belirten Dönmez, söyle konustu:

"Gida güvenligi tüm dünyada en kritik konularin basinda geliyor. Ardindan enerji güvenligi geliyor. Gida güvenliginde de en kritik konu çiftçiniz olmazsa istediginiz kadar topraginiz, suyunuz, havaniz olsun bir ise yaramiyor. Onu ekecek, büyütecek, gelistirecek, biçecek insana ihtiyacimiz var. 20, 30, 50 sene öncesinin artik tarim tekniklerini yapmamiz halinde de rekabet edemiyoruz. Daha modern ve iyi tarim yapmamiz lazim. Pazarin taleplerine uygun bir sekilde bunlari yapmak gerekiyor. Çünkü buradan gönderdiginiz ürünü pazarlarda iyi tanitamazsaniz bir sey elde etme imkaniniz da olmuyor. Eski klasik yöntemlerini yenilememiz ve gelistirmemiz gerekiyor."

- "Aracilarin üretici kadar kazanmasini adil bulmuyoruz"

Bakan Dönmez, Türkiye'de hükümet olarak birçok sosyal kesime destek verdiklerini, tarima ve çiftçiye sagladiklari desteklerin bunun ilk sirasinda yer aldigini dile getirdi.

Tarimsal amaçli su kullanim hizmet bedellerinin yüzde 50 devlet tarafindan desteklenecegini animsatan Dönmez, söyle devam etti:

"Cumhurbaskanimiz tarafindan daha iki gün önce sulama birlikleri üzerinden sulama yapan çiftçilerimize yüzde 50 suda indirim destegi açiklandi. Niçin bu? Çiftçimizin girdilerini mümkün oldugu kadar azaltalim, maliyetleri düsürelim. Nihayetinde buradaki ürünlerimizi sehirdeki insanlarimiz sofralarinda tüketiyorlar. Biz sizin maliyetlerinizi, girdilerinizi ne kadar asagiya çekebilirsek, dogal olarak da pazardaki fiyatlar da o ölçüde asagiya inmis olacak. Üreticiden tüketiciye giden tedarik zincirinde elbette araci olacak. Ancak aracilarin da üretici kadar kazanmasini da adil bulmuyoruz. Birçok yeri geziyoruz. Tarlarda domates 5 lira, pazarda 15-20 lira. Bu dogru bir yaklasim degil. Elbette onun da maliyeti var. Toplayacak, tasiyacak, yerine göre firesi olacak. Saklamasi gerekiyorsa saklamasi olacak. Perakende ayaginda baska birtakim maliyetler de giriyor ama Türkiye'de özellikle son yillarda tartisilan konu nedir? Çiftçinin tarlasindaki ürünün fiyatiyla pazardaki ürün fiyati arasindaki fark. Bunun için de hükümetimiz bu Hal Yasasi basta olmak üzere birtakim yasal düzenlemelerin de epey üzerinde çalisti. Nasip olursa yeni dönemde Meclis'imizin önüne, gündemine gelecek konulardan biri de o olacak. Oradaki temel amacimizi hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak."

- "Biz milletimize verdikçe Rabbim de bize veriyor"

Dönmez, Saricakaya ilçesinde dogal gaz gitmeyen evin kalmayacagini vurguladi.

Simdi ellerinin daha rahat oldugunu kaydeden Dönmez, sözlerini söyle tamamladi:

"Artik kendi yerli gazimiz var. Televizyonlardan izlediniz, gazetelerden okudunuz. Karadeniz'de, Rabbim nasip etti, çok büyük bir kesif yaptik. 710 milyar metreküp... O miktar Türkiye'deki tüm konutlarin kullandigi gazi 35 yil süreyle saglayacak kapasiteye esit demektir. Basli basina büyük bir müjde, vatandasimizin sevincine sebep oldu. Sayin Cumhurbaskanimiz bununla da yetinmedi. Milletimiz hasretle bekledi. Biz hep 'Çiktiginda hem devletimiz hem milletimiz kazanacak' dedik. 'Simdi buna karsilik verme zamani geldi' dedi. 'Ilk ay faturalar bizden, bir yil süreyle de mutfakta kullandiginiz dogal gazi bedavaya verecegiz' dedi. Uygulamaya da hemen basladik. Insallah ilk faturalarinizda bunlari da hissedeceksiniz. Ben suna inaniyorum: Biz milletimize verdikçe Rabbim de bize veriyor. Bu müjdelerin arkasi gelecek. Bizi izlemeye devam edin. Yeter ki siz arkamizda durun, duanizi eksik etmeyin."

Toplantiya, Saricakaya Kaymakami Hasan Çakir, Belediye Baskani Hüseyin Çam ve AK Parti Eskisehir Il Baskani Süleyman Reyhan katildi.