Avustralya'da, "Mecliste Yerli Sesi"ne karsi çikan ana muhalefette istifalar devam ediyorDilara Karatas

Avustralya'da, "Mecliste Yerli Sesi"ne karsi çikan ana muhalefette istifalar devam ediyorDilara Karatas

ANKARA (AA) - Avustralya'da ana muhalefet partisinin "Yerli Avustralya Haklari" sözcüsü ve üst düzey yetkilisi Julian Leeser, hükümetin yerli halkin anayasada taninmasi ve Parlamentoda daha çok söz sahibi olmasini amaçlayan "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina karsi çikan Liberal Partiden istifa etti.

Yerel basindaki haberlere göre, basin toplantisinda konusan Leeser, hükümeti referandum kampanyasinda destekleyecegini belirterek, partisinden istifa ettigini açikladi.

Kendisinin ve partisinin farkli görüslerde oldugunu dile getiren Leeser, "Partimdeki arkadaslarimin görüslerini dinledim. Karsilikli tartismalarda bulunduk ancak nihayetinde onlari ikna edemedim." ifadesini kullandi.

Ana muhalefetteki Liberal Parti Baskani Peter Dutton, "iyi bir arkadas" olarak nitelendirdigi Leeser'in görüslerinin "Liberal parti üyelerinin çogunluguyla çelistigini" belirtti.

Avustralya Basbakani Anthony Albanese ve Disisleri Bakani Penny Wong da "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasini destekledigi ve ilkelerini öne koydugu için Leeser'a tesekkür etti.

Ülkede, 6 Nisan'da, eski Yerli Isleri Bakani Ken Wyatt, hükümetin "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina itiraz eden Liberal Partiden istifa etmisti.

Avustralya hükümeti, 30 Mart'ta "Mecliste Yerli Sesi" referandumuna iliskin tasariyi parlamentonun alt kanadina sunmustu.

Ekim-aralik aylarinda yapilmasi planlanan referandumda tasari onaylanirsa Avustralya Anayasasi'nda yerli halklar lehine degisikliklere gidilecek.

"Mecliste Yerli Sesi" referandumu, Avustralya'daki yerli halklarin hayatlarini etkileyen yasalar ve politikalar hakkinda hükümetin her kademesine dogrudan tavsiyelerde bulunmalarinin yolu olarak görülüyor.

Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Parti, dün "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina karsi olduklarini açiklamisti.

Parti lideri Dutton, kendi milletvekillerinin, baskentte toplanacak "tek bir ses" yerine yerli halkin, "bölgesel ve yerel sesler" tarafindan temsil edilmesi gerektigini savunmustu.