AB Komisyonu Yunanistan'a yargi, medya ve STK'lere yönelik elestirilerde bulunduSelen Temizer

AB Komisyonu Yunanistan'a yargi, medya ve STK'lere yönelik elestirilerde bulunduSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskan Yardimcisi Vera Jourova, Yunanistan'i yargi, medya ve STK'lerin isleyislerindeki aksakliklarla ilgili elestirdi.

AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Jourova, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda Avrupa genelinde ve Yunanistan, Ispanya ile Malta'da hukukun üstünlügü durumunun görüsüldügü oturumda konustu.

AB Komisyonunun 2022 Hukukun Üstünlügü raporuna deginen Jourova, raporun üye ülkeleri adalet sistemlerinin bagimsizligi ve etkinligi, yolsuzlukla mücadele, medya özgürlügü, çogulculuk, medyanin özgürlügü ve Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM) kararlarinin uygulanmasi gibi konulari kriter alarak degerlendirdigini söyledi.

Jourova, Yunanistan'la ilgili degerlendirmesinde, adli islemlerin uzunlugu bakimindan zorluklarin devam ettigini belirterek adli atamalarda AB standartlarinin dikkate alinmasi çagrisinda bulundu.

Ayrica STK'lerin Yunanistan'da faaliyet gösterme ve mali destek almalarinda görülen zorluklari elestiren Jourova, AB Komisyonunun bu konudaki endiselerinin artmaya devam ettigini aktardi.

Jourova, medya sektöründe mülkiyetin seffafligi, gazetecilere yönelik tehditler ve saldirilarla ilgili zorluklara deginerek medya düzenleyicisi kurumlara ayrilan kaynaklarin yetersizliginin de endise verici olmaya devam ettigini bildirdi.

AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Jourova, 2022 Hukukun Üstünlügü raporunun Yunanistan'a gazetecilerin korunmasiyla ilgili kosullari iyilestirmesi tavsiyesinde bulundugunu kaydetti.

Malta ve Ispanya'daki duruma da deginen Jourova, bazi iyilestirmelerin mevcut oldugunu belirterek yargi sistemlerinin etkinligi, süreçlerin uzunlugu gibi konularda elestirilerde bulundu.