EVSID, 52 ülkeden 100 aliciyi Istanbul'a getirdiYunus Türk- EVSID Baskani Talha Özger:- "Gerçeklestirdigimiz UR-GE çalismalariyla beraber markalasmaya, ambalaj tasarima ve endüstriyel tasarima önem verip buradaki kilogram basi ihracat degerine katki saglamayi hedefliyoruz"

EVSID, 52 ülkeden 100 aliciyi Istanbul'a getirdiYunus Türk- EVSID Baskani Talha Özger:- "Gerçeklestirdigimiz UR-GE çalismalariyla beraber markalasmaya, ambalaj tasarima ve endüstriyel tasarima önem verip buradaki kilogram basi ihracat degerine katki saglamayi hedefliyoruz"

ISTANBUL (AA) - Ev ve Mutfak Esyalari Sanayicileri ve Ihracatçilari Dernegi (EVSID) tarafindan bu yil 6'ncisi düzenlenen "Turkish Houseware by Invitation Only" etkinligi kapsaminda 60 üretici firma, 52 ülkeden 100'ün üzerinde aliciyla bulustu.

EVSID açiklamasina göre, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen organizasyona Avrupa, Güney Amerika basta olmak üzere Danimarka, El Salvador, Brezilya, Fas, Finlandiya, Güney Kore, Güney Afrika, Hindistan gibi 52 ülkeden 100'ün üzerinde satin almaci geldi.

Ticaret Bakanligi, Istanbul Ticaret Odasi (ITO) destegi ve Istanbul Demir ve Demir Disi Metaller Ihracatçilari Birligi (IDDMIB), Istanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IKMIB) is birligiyle organize edilen etkinlige, 60 üretici firma katildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen EVSID Baskani Talha Özger, etkinlikle amaçlarinin ilk etapta ticaret yapmaktan ziyade Türkiye'yi ve Istanbul'u tanitmak, iliski gelistirmek oldugunu ifade etti.

Özger, "Istanbul'un çesitli lokasyonlarinda gerçeklestirdigimiz organizasyonlarimizla gelen yabancilara ülkemizin ve Istanbul'un güzelliklerini tanitmak ve Türk mutfak esyalari sektörünün gücünü hissettirmek istiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Özger, ihracatin o kadar kolay bir is olmadigini, süreklilik ve iliskilerin çok önemli oldugunu aktararak, en önem verdikleri konunun birim kilogram basi ihracat degerini yukari çikarmak oldugunu, bunu da söylemlerle degil, aksiyonlarla yapmak istediklerini vurguladi.

Markalasma konusuna çok önem verdiklerini, ülke markasinin daha iyi konumlandirilmasi gerektigini ifade eden Özger, sunlari kaydetti:

"Bugün 'Made in Türkiye' dedigimizde akla mutfak esyalari gelsin istiyoruz. Bununla ilgili de sadece kamu kuruluslarindan ya da farkli kisilerden bir sey beklemek dogru degil. Sanayiciler olarak bu algiya katki saglamak istiyoruz. Geçmis dönemlere baktigimizda da gerçekten güzel sonuçlar aldigimizi söyleyebilirim."

Bu dönemde bu kadar satin almaciyi Istanbul'a getirmenin büyük bir basari oldugunu aktaran Özger, 2016'da bu organizasyona 38 firma katilimi ile basladiklarini ve yaklasik 45 satin almaciyi getirdiklerini belirtti.

Özger, "Ilk gelen satin almacilardan aldigimiz geri dönüslerle bu isin dogru olduguna inandik ve yolumuza durmadan devam ettik." ifadelerini kullandi.

- "Ev ve mutfak esyalarinda rota Latin Amerika"

Uzak ülkeler stratejisi kapsaminda ev ve mutfak esyalari sektörü olarak rotayi Latin Amerika'ya çevirdiklerine isaret eden Talha Özger, "Oradan gelen satin almacilarla daha farkli iliskiler kurduk. Latin Amerika'da her sene organizasyon düzenleyerek oradaki iliskilerimizi de taze tutmaya çalisiyoruz. Latin Amerika'ya son 7 senelik performansimiza baktigimizda yüzde 100'ün üstünde bir artisimiz var." yorumunda bulundu.

Sektörün kilogram birim fiyatinin geçen yil 3,6 dolar, bu yil 3,9 seviyelerinde oldugunun bilgisini paylasan Özger, su bilgileri verdi:

"Simdi biraz daha yukariya dogru ivme gösteriyor. Fakat bu yeterli degil. Rakip ülkelere baktigimizda bizim kilogram basi ihracat degerimiz düsük kaliyor. Bunun baslica sebebi marka algisiyla alakali. Yani ülke marka algisini yukari çikartirsak sonrasinda bizim kendi markalarimiz da hak ettigi yere gelecektir. Gerçeklestirdigimiz UR-GE çalismalariyla beraber markalasmaya, ambalaj tasarima ve endüstriyel tasarima önem verip buradaki kilogram basi ihracat degerine katki saglamayi hedefliyoruz."

Özger, sektör olarak Rusya pazarinda artis kaydettiklerini ifade ederek, "Rusya'nin dinamiklerine baktigimizda oradaki kurlarin artisi, rublenin degisiklik göstermesinin bizi de olumsuz sekilde etkiledigini söyleyebiliriz. Ev ve mutfak esyalarina baktigimizda Rusya pazarinda bilinirligimiz artti. Sikistiklarinda ürünlerini Türkiye'den alabileceklerini gördüler. Iste o pazarlarda kalici hale gelmek gerekiyor bu dönemlerde. Rusya pazarinda orta ve uzun vadede kalici hale gelecek enstrümanlari kullanmamiz gerekiyor." açiklamasini yapti.

- "Pandemi sürecinden itibaren Türkiye'yi alternatif ülke olarak benimsediler"

EVSID Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Oguzhan Durmus da nakliyenin çok önemli oldugunu belirterek, salgindan sonra önceligin degistigine dikkati çekti.

Nakliye fiyatlarinin bazen cazip hale gelirken, bazen de pahali olabildigine isaret eden Durmus, su degerlendirmeyi yapti:

"Dolayisiyla fiyatlarin kalici olmadigini, 3 ay sonra degisebildigini gördükleri için bazi müsterilerimiz bu konuya çok takilmiyor. Çünkü fiyatlarin anlik degistigini biliyorlar. Pandemi sürecinden itibaren Türkiye'yi alternatif ülke olarak benimsediler. Bu da çok önemli bir avantaj. Su anda arkamizdan esen en büyük rüzgar hala bu konumda görülmemiz. Bir de bu kura ragmen çok gerileme kaydetmedik. Su anki kurla bizim döviz bazinda yüzde 10-15 fiyat artirmamiz gerekiyor. Bu süreçte üreticiler dogru bir politika sergiliyor."