Çanakkale'deki Gelibolu-Eceabat devlet yolu yarin açilacakDeniz Çiçek Palabiyik- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: ??????- "Yolun, 'bölünmüs yol' standardina yükseltilmesiyle seyahat süresi 20 dakika kisalacak"

Çanakkale'deki Gelibolu-Eceabat devlet yolu yarin açilacakDeniz Çiçek Palabiyik- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu:
??????- "Yolun, 'bölünmüs yol' standardina yükseltilmesiyle seyahat süresi 20 dakika kisalacak"

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Çanakkale'deki Gelibolu-Eceabat devlet yolunun yarin açilacagini ve yolun, "bölünmüs yol" standardina yükseltilmesiyle seyahat süresinin de 20 dakika kisalacagini ifade etti.

Karaismailoglu, yaptigi yazili açiklamada, sanli Türk tarihinde yerini alan Çanakkale'nin, Asya ile Avrupa kitalarini birbirine, Karadeniz ve Marmara denizlerini dünyaya baglamasi bakimindan önemli bir geçis noktasinda bulundugunu bildirdi.

Çanakkale'nin ulasim standardini yükseltecek kara yolu yatirimlari kapsaminda, Avrupa yakasinda tarihi yarimadada ulasimi saglayan Gelibolu-Eceabat devlet yolunun, bitümlü sicak karisim kaplamali bölünmüs yol standardinda projelendirildigine isaret eden Karaismailoglu, "Projenin 32 kilometresini yarin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in tesrifleriyle vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz. Tamamlanan kesimde tek tüplü insa edilen 2 bin 560 metrelik T-1 Tüneli, 644 metrelik T-1A Tüneli, 1355 metrelik T-2 Tüneli ve 792 metrelik T-3 Tüneli olmak üzere 5 bin 351 metre uzunlugunda 4 tünel yer aliyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Yillik 161 milyon lira tasarruf edilecek"

Karaismailoglu, proje ile daha önce tek yol olarak hizmet veren yolun, bölünmüs yol standardina yükseltildigini ve Havsa-Uzunköprü-Kesan-Gelibolu-Eceabat-Çanakkale koridorunun tamamlanmasinin amaçlandigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Gelibolu-Eceabat yolu ile 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ve bünyesinde her biri ayri bir kahramanlik örnegini yansitan çok sayida sehitlik, anit, yazit, siper bulunan, ülkemizin ve milli benligimizin dünya kamuoyuna tanitimi açisindan önem arz eden Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alani'na hizli, güvenli ve konforlu baglanti saglandi. Proje kapsaminda insa edilen tünellerle dogal, tarihi ve arkeolojik sit alanlari ile bölgenin dokusunun korunmasi saglandi. Proje ile mevcut güzergah 900 metre kisalirken, seyahat süresi 45 dakikadan 25 dakikaya düstü. Yolun bölünmüs yol standardina yükseltilmesiyle seyahat süresi 20 dakika kisalacak. Gelibolu-Eceabat yolu ile zamandan 126 milyon lira, akaryakittan 35 milyon lira olmak üzere yillik 161 milyon lira tasarruf edilecek. Karbon emisyonu ise 4 bin 432 ton azaltilacaktir."