Dogan Trend Otomotiv CEO'su Dagtekin, Türkiye'deki elektrikli araç ilgisini degerlendirdi:Abdulselam Durdak-"Türkiye'deki elektrikli araç ilgisi, özellikle yerli otomobilin 4 sene önceki gösteriminden sonra tabana yayildi. Aslinda elektrikli araca ilgi, vergisel avantajlari oldugu için biraz daha üst segmentte vardi. Togg ile beraber tabana yayilmaya basladi"- "Kovid-19, birçok sikinti yaratti ama elektrikli araçlardaki ivmelenmeyi artirdi, hizlandirdi"

Dogan Trend Otomotiv CEO'su Dagtekin, Türkiye'deki elektrikli araç ilgisini degerlendirdi:Abdulselam Durdak-"Türkiye'deki elektrikli araç ilgisi, özellikle yerli otomobilin 4 sene önceki gösteriminden sonra tabana yayildi. Aslinda elektrikli araca ilgi, vergisel avantajlari oldugu için biraz daha üst segmentte vardi. Togg ile beraber tabana yayilmaya basladi"- "Kovid-19, birçok sikinti yaratti ama elektrikli araçlardaki ivmelenmeyi artirdi, hizlandirdi"

ANTALYA (AA) - Dogan Trend Otomotiv Üst Yöneticisi (CEO) Kaan Dagtekin, "Türkiye'deki elektrikli araç ilgisi, özellikle yerli otomobilin 4 sene önceki gösteriminden sonra tabana yayildi. Aslinda elektrikli araca ilgi, vergisel avantajlari oldugu için biraz daha üst segmentte vardi. Togg ile beraber tabana yayilmaya basladi." dedi.

Dagtekin, MG'nin elektrikli yeni modeli MG4 Electric'in Antalya'da düzenlenen tanitim toplantisinda, Türkiye'de elektrikli araç pazarinin gelisimi ve gelecegine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Yeni teknolojiler ve agirlikli olarak pil teknolojisinin gelismesiyle elektrikli araçlarin dünya geneline yayildigini ifade eden Dagtekin, sunlari kaydetti:

"Kovid-19, birçok sikinti yaratti ama elektrikli araçlardaki ivmelenmeyi artirdi, hizlandirdi. Biz bu sayede olgunlasmis bir pazarda elektrikli araçlara dönüsen markalarin arasinda kendimize bir yol bulmaya ve burada hizli olmaya çalistik. Isin sonunda nereye gidecegini hiçbirimiz tam göremiyoruz ama elektrikliler, hidrojenli araçlar, sentetikler, hepsi bir pay alacak ama gemiyi tam olarak nereye yanastiracagimizi bilmemekle beraber sunu biliyoruz ki dönüsüm çok hizli, çok da kuvvetli olacak. Hizli olup buna adapte olmayan firmalarin pek yasama sansi kalmayacak."

- "TV reklamimizin da etkisiyle elektrikli araçlar daha çok konusulmaya baslandi"

Türkiye'deki elektrikli araç ilgisinin özellikle yerli otomobilin 4 sene önceki gösteriminden sonra tabana yayildigini belirten Dagtekin, "Elektrikli araca ilgi, vergisel avantajlari oldugu için biraz daha üst segmentte vardi. Togg ile beraber tabana yayilmaya basladi. Zaten Tesla'nin Almanya fabrikasi kurulduktan sonra da Tesla yüksek tempoyu tutturmaya baslayinca 'Türkiye'ye geldi, gelecek' derken biz de 2021'de ilk elektrikli aracimizi getirdik. Pazarda ufak otomobillerle o süper lüks arabalarin arasinda tam normal aile arabalari, hepimizin kullanacagi elektrikli ilk otomobil oldu. Türkiye'de elektrikli araçlarda televizyon reklamini ilk kez biz yaptik ve kazanmadan harcadik. Yani yatirim yaptik, yatirim olarak gördük. Onun da etkisiyle elektrikli araçlar daha çok konusulmaya baslandi." diye konustu.

Türkiye'de elektrikli otomobillere iliskin vergi mevzuatinin bütün üreticileri çok ciddi zorladigina dikkati çeken Dagtekin, "Ayni otomobili Avrupa'da ya da herhangi bir ülkedeki pazarda daha pahaliya satabilecekleri için Türkiye'ye hep kapasite fazlasi varsa, hani birazcik rica, minnet bir nevi araç istiyoruz. Simdi bu yeni dönemde tüm dünyada elektrikli araçlar çok daha fazla destekleniyor. Yani ciddi destek aliyorlar, parasal destek aliyorlar. Bizde de vergiden kisintiyla bir avantaj saglaniyor, görece avantaj ama ulasmak kolay degil." ifadelerini kullandi.

- "Pazarin yil sonunda 750 bin ile 800 bin arasinda kapanmasini bekliyoruz"

Kaan Dagtekin, Türkiye otomotiv pazarina iliskin de öngörülerini paylasti.

Pazari ve seçim sonrasi pazarla ilgili senaryolari sektör temsilcileriyle konustuklarini aktaran Dagtekin, "ODMD'de, yönetim kurulunda bir sürü senaryolari hep konusuyoruz. Hepimizin beklentisi seçime kadar temponun yüksek olacagi, seçimden sonra ise belirsizlik olacagi yönünde. Daha düsük tempo olacagi degil, belirsizlik olacagi yönündeydi. Pazarin yil sonunda 750 bin ila 800 bin arasinda kapanmasini bekliyoruz. Araç bulunabilirse 900 binler seviyesine gidebilir." diye konustu.

Dogan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardimcisi Tibet Soysal da bu yil Türkiye otomotiv pazarinda yaklasik 30 bin elektrikli otomobil satisi beklediklerini, 2023 için 5 bin civarinda satis yapmayi öngördüklerini ancak satis hedeflerini 7 bin adet olarak güncellediklerini bildirdi.

MG'nin Türkiye'deki büyümesinin diger pazarlara kiyasla öne çiktigini belirten Soysal, MG'nin global yönetiminin en son gelismelerden sonra Türkiye'deki performanslarini çok yakindan takip ettigini ve MG'nin bagli oldugu SAIC'in satis fiyatlari konusunda kendilerine destek verdigini söyledi.