AB, yesil göz boyamayla mücadele edecekAta Ufuk Seker

AB, yesil göz boyamayla mücadele edecekAta Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), sirketlerin çevresel sorumluluga sahip oldugu imajini vurgulamak için yesil olarak nitelendirdikleri ürünlere kati kurallar getirmeye hazirlaniyor.

AB Komisyonu, tüketicilerin korunmasi, sürdürülebilir tercihler yapilabilmesi ve yesil göz boyamaya son verilmesi için yeni kurallar içeren düzenleme teklifini açikladi.

Buna göre, "yesil göz boyama" olarak nitelendirilen ve bir sirketin çevresel sorumluluga sahip oldugu imajini vurgulamak amaciyla yaydigi yanlis bilgiler ve yaniltici çevresel iddialara karsi önlem alinacak.

Sirketlerin, ürünleri veya hizmetleri hakkinda yesil iddialarini bagimsiz kurumlar ve bilimsel çalismalarla dogrulamalari gerekecek. Bu sekilde ürünlerinin gerçek çevresel etkileri açiklik kazanacak.

Geri dönüstürülmüs plastik, karbon dengeli, deniz veya okyanus dostu gibi ifadeler kanitlanmadan kullanilamayacak.

Tüketiciler, bir ürünün yesil olup olmadigi hakkinda daha fazla netlige ve güvenceye sahip olacak. Böylece ürünlerinin çevresel sürdürülebilirligini gelistirmek için çaba gösteren isletmeler, daha kolay taninacak ve ayirt edilebilecek.

AB'nin yesil göz boyama konusunda yaptigi bir çalismada, üye ülkelerde çevresel iddialari incelenen ürünlerin yüzde 53'ünü muglak, yaniltici veya asilsiz oldugunu, ürünlerin yüzde 40'inin da dogrulanmamis oldugunu ortaya çikarmisti.

Söz konusu teklifin yürürlüge girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayi gerekiyor.