Depremden etkilenen tarihi Antakya evlerindeki nitelikli eserler kurtariliyorLale Köklü Karagöz,Salim Tas- Hatay'da bulunan Afet Bölgesi Kazi Baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan: - "Amacimiz diger anitsal eserlerde oldugu gibi geleneksel sivil mimarlik örneklerinde de nitelikli malzemeyi kurtarmak" - "Yaptigimiz çalismalarla bu konutlar, geleneksel dokusuyla birlikte insallah eski günlerine bir an önce dönmüs olacak"

Depremden etkilenen tarihi Antakya evlerindeki nitelikli eserler kurtariliyorLale Köklü Karagöz,Salim Tas- Hatay'da bulunan Afet Bölgesi Kazi Baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan:
- "Amacimiz diger anitsal eserlerde oldugu gibi geleneksel sivil mimarlik örneklerinde de nitelikli malzemeyi kurtarmak"
- "Yaptigimiz çalismalarla bu konutlar, geleneksel dokusuyla birlikte insallah eski günlerine bir an önce dönmüs olacak"

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ/SALIM TAS - Kahramanmaras merkezli depremlerde zarar gören tarihi Antakya evlerinin yikintilarindaki kentin geleneksel dokusunu yansitan nitelikli eserlerin kurtarilmasi için çalisma baslatildi.

Hatay'da, dar sokaklar içerisinde mimari özelliklerinin yani sira avlulariyla dikkati çeken eski Antakya evleri de 6 Subat depremlerinden büyük oranda etkilendi.

Dünyanin aydinlatilan ilk caddesi olarak bilinen Kurtulus Caddesi'nin etrafinda yer alan ve restorasyon çalismalariyla ev olarak kullanilmasinin yani sira pansiyon ve kafeye dönüstürülen çok sayida yapida büyük hasar olustu.

Kültür ve Turizm Bakanligi bünyesinde kurulan Afet Bölgesi Kazi Baskanligina bagli ekipler, Antakya evlerinin geleneksel dokusundaki pencere, cephe düzeni, çesme ve kitabe gibi çok sayida nitelikli eserlerin kurtarilmasi için çalisma gerçeklestiriyor.

Çalisma kapsaminda nitelikli eserler, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan baskanligindaki 37 kisilik ekip tarafindan titizlikle toplaniyor.

Fotograflanan ve kayit altina alinan nitelikli eserler daha sonra yine Antakya evlerinin yapiminda kullanilmak üzere kaldiriliyor.

- Tescilli-tescilsiz yapi ayrimi olmadan çalisiliyor

Afet Bölgesi Kazi Baskani Doç. Dr. Arslan, AA muhabirine, Hatay'in çok kültürlü bir kent oldugunu hatirlatti.

Kentin kültürel dokusunun en canli yasandigi yerlerin ise Antakya'nin daracik sokaklari ve oradaki yapilarin oldugunu aktaran Arslan, söyle dedi:

"Buralar sosyal hayatin tüm canliligiyla yasandigi mekanlardi. Ancak maalesef 6 Subat günü yasadigimiz depremler her yeri oldugu gibi Antakya'nin özellikle geleneksel konutlarinin yogun olarak yasandigi bu bölgeyi de büyük ölçüde hasara ugratti. Özellikle Antakya'nin kentsel sit alaninda veyahut birinci derece arkeolojik sit alaninda yer almasi sebebiyle bu konutlar ayrica bir önem tasimakta. Bizim amacimiz diger anitsal eserlerde oldugu gibi geleneksel sivil mimarlik örneklerinde de nitelikli malzemeyi kurtarmak. Tabii bunu yaparken tescilli olan eserlerimiz var, bunun yani sira da tescili olmayan ancak dokulariyla geleneksel mimariyi ve kültürü devam ettiren eserlerimiz de mevcut."

Arslan, tescilli-tescilsiz ayrimi yapmadan, her esere tescilliymis gibi davranip bu yönde müdahaleler gerçeklestirdiklerini belirtti.

- Antakya evleri geleneksel dokusuyla eski günlerine dönecek

Arslan, Antakya evleri yeniden insa edilirken çikarilan tüm geleneksel dokunun yeniden özgün yerlerine konulacagini söyleyerek, "Eski Antakya'nin kültürel hafizasini devam ettirebilmesi, bu eserlerin yeniden ayaga kaldirilmasiyla mümkün olacak. Yaptigimiz çalismalarla bu konutlar, geleneksel dokusuyla birlikte insallah eski günlerine bir an önce dönmüs olacak." diye konustu.