Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayimladiMümin Altas- Bültende, "Iskenderun'da kurulan sahra hastanesi çökmüs durumda, bölgede çadir yok", "Hazine ve Maliye Bakanligi ek bütçe ihtimalini gündemine aldi" ve "1999 sonrasi deprem zarari için ayrilan 31 milyon lira ortada yok" iddialarinin gerçegi yansitmadigi ifade edildi

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayimladiMümin Altas- Bültende, "Iskenderun'da kurulan sahra hastanesi çökmüs durumda, bölgede çadir yok", "Hazine ve Maliye Bakanligi ek bütçe ihtimalini gündemine aldi" ve "1999 sonrasi deprem zarari için ayrilan 31 milyon lira ortada yok" iddialarinin gerçegi yansitmadigi ifade edildi

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nce, Kahramanmaras merkezli depremlerle ilgili 7-8 Mart Dezenformasyon Bülteni yayimlandi.

Bültende, bazi sosyal medya hesaplarindan "Iskenderun'da kurulan sahra hastanesi çökmüs durumda, bölgede çadir yok." ifadeleriyle paylasilan görüntülere iliskin iddialarin gerçegi yansitmadigi, hastanede hasar tespit çalismalari yapilana kadar sahra hastanesi olarak konteynerlerin kullanildigi, görüntülerde, meteorolojiden yapilan siddetli rüzgar uyarisi nedeniyle toplanan UMKE personelinin barinma çadirinin yer aldigi belirtildi.

Halihazirda hastanenin saglam bloklarinin hizmete açik oldugu, bugüne kadar Hatay'da 107 bin 959 çadir, 4 bin 115 konteyner kuruldugu anlatildi.

"GBT'sine bakilan depremzede aile yurda alinmadi." iddiasinin da dogru olmadigina, haberde ismi geçen M.Ç. isimli sahsin ailesiyle diger tüm depremzedeler gibi barinma, konaklama müracaatlarinin alindigi Nigde Gençlik ve Spor Il Müdürlügüne bagli Sultan 1. Kiliçarslan Yurdu'ndaki KYK görevlilerine 24 Subat 2023'te müracaatta bulunduguna isaret edildi.

Müracaatin hemen akabinde diger depremzede vatandaslarin da konakladigi Ertugrul Gazi KYK Yurdu'na yönlendirilerek ayni gün kayitlarinin yapildigi ancak M.Ç. isimli sahsin, söz konusu yurda kayit yaptiktan sonra herhangi bir neden belirtmeksizin konaklamadan ayrildigi tespit edildigi kaydedildi.

- "Iddia edildigi gibi kaybolan bir para bulunmamaktadir"

Bültende, bazi basin yayin organlarinda yer alan "1999 sonrasi deprem zarari için ayrilan 31 milyon lira ortada yok." iddialarinin gerçegi yansitmadigi belirtilerek su degerlendirme yapildi:

"1 milyon 628 bin 337 dolar, 17 Agustos 1999 Marmara depreminden sonra zarar gören altyapinin onarilmasi için dis proje kredilerinden ilgili kuruluslarca kullanilmis, ancak 2003 yilinda yürürlüge giren yönetmelik kapsaminda gerekli formlar, Hazine ve Maliye Bakanligina ulastirilmamistir. Bu nedenle muhasebe kayitlarinda 'Teyitsiz Dogrudan Dis Proje Kredi Kullanimlari Hesabi'nda izlenen 1 milyon 628 bin 337 dolar, Sayistay'in önerisi dogrultusunda Karayollari Genel Müdürlügü tarafindan yapilan arsiv çalismasi sonucunda 2019 yilinda teyit edilmis ve hesaplardan çikarilmistir. Bahse konu haberlerde iddia edildigi gibi kaybolan bir para bulunmamaktadir."

- "Bakanlik, gündeminde ek bütçe konusunun yer almadigini açikladi"

Bültende, bazi basin yayin organlarinda yayinlanan "Sanliurfa'da hasarli binalar için tedbir uyarisi yapan 2 kisi hakkinda sorusturma baslatildi." iddiasinin gerçegi yansitmadigi bildirildi.

Depremler sonrasi bosaltilan ve etrafinda güvenlik tedbirleri alinan Stat Apartmani'nin kendiliginden çökmesinin ardindan sosyal medya hesabindan "Enkaz altinda 15-16 kisi var, tedbir almayan yetkililer bu vebal sizin boynunuzdadir." ifadelerini paylasan 2 kisinin Sanliurfa Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan ifadeye çagrildigi vurgulandi.

"Hazine ve Maliye Bakanligi ek bütçe ihtimalini gündemine aldi" iddiasinin dogru olmadigina, Bakanligin gündeminde ek bütçe konusunun yer almadigini açikladigina dikkat çekildi.

- EYT ile ilgili iddialar

Bültende bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan "e-Devlet Kapisi çalismadigi için EYT basvurularinin fiziksel yapilmasi gerektigi" iddialarinin da gerçegi yansitmadigi ifade edilerek sunlar kaydedildi:

"Emeklilik hakki kazanan vatandaslar, basvurularini e-Devlet Kapisi üzerinden sunulan Gelir, Aylik Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi dijital hizmeti üzerinden yapabilmektedir. Bahse konu hizmette zaman zaman yogunluk yasansa da çalismamasi gibi bir durum söz konusu degildir. Fiziksel basvurularda olusabilecek uzun bekleme sürelerini önlemek amaciyla, tüm basvuru süreci hiçbir evrak talep edilmeden e-Devlet Kapisi üzerinden yürütülmektedir."

"Bazi memur, esnaf ve çiftçiler EYT'de 3 yil kesintisiz sigorta sartina takildi." iddiasinin dogru olmadiginin belirtildigi bültende, su degerlendirmelere yer verildi:

"3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 (dahil) tarihinden önce çalismaya baslayanlardan prim gün ve çalisma süresini dolduranlar, yas sarti aranmaksizin emekli olma hakkina sahiptir. Emekli Sandigina bagli çalisanlarin 23 Mayis 2002'den önce, Bag-Kurlularin ise 1 Haziran 2002'den önce 3 yil kesintisiz sigortali çalismis olmasi sartinin getirildigi iddiasi gerçegi yansitmamakta olup, bu sarti saglamayan vatandaslar da EYT düzenlemesi kapsamindadir."

- "Paylasimlar dolandiricilik amaçli"

Bültende, bazi haberlesme uygulamalarindaki "Türk Hava Yollari Kadinlar Günü Hediyesi" basligiyla yapilan paylasimlarin dolandiricilik amaçli oldugu, dolandiricilarin para ödülü gibi vaatler ve inandiriciligi artirmak amaciyla kadinlar günü gibi özel günler belirterek dikkat çekmeye çalistigi, iddiaya konu paylasim ve internet sitelerinin Türk Hava Yollari ve istirak sirketleriyle ilgisinin bulunmadigi anlatildi.

Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan "Tepki göstermek için seçim pusulasinda oy vermediginiz adaya çarpi koyun." paylasimlarinin da oy pusulasini geçersiz hale getirmek için yapilan kasitli manipülasyonlar olduguna isaret edilerek, Yüksek Seçim Kurulu tarafindan yayimlanan 135 Sayili Genelge'nin 42'nci maddesi uyarinca üzerinde yer alan matbu yazilar ve sekiller disinda yazilar, harfler, sayilar veya sekiller çizilmis olan birlesik oy pusulalarinin geçerli olmayacagina dikkat çekildi.