Yazar Dursun Gürlek, Istanbul Sohbetleri'nde tarih meraklilariyla bulustuAhmet Esad Sani

Yazar Dursun Gürlek, Istanbul Sohbetleri'nde tarih meraklilariyla bulustuAhmet Esad Sani

ISTANBUL (AA) - Balaban Tekkesi Kültür Evi'nde gerçeklestirilen "Istanbul Sohbetleri"nde sehrin tarih, edebiyat ve kültürü ele alindi.

Kültür tarihçisi ve yazar Dursun Gürlek, "Maziye Bir Bakiver" adli kitabindan ve çesitli Osmanlica eserlerden seçtigi metinlerden yola çikarak yaptigi konusmasinda, Istanbul'un Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra en mübarek Islam sehirlerinden biri oldugunu söyledi.

Sehrin tarihi, maneviyati, ilmi hayati, edebi hayatiyla ilgili güzel Türkçe ve güzel bir üslupla yapilan konusmalarin önemli oldugunu dile getiren Gürlek, "Istanbul'un tarihine, edebiyatina, maneviyatina, tasavvufuna, siirine, camisine, çesmesine, mektebine, medresesine ait bilebildigim kadariyla bu sohbetleri yillardir devam ettiriyoruz." dedi.

- "Fatih Camisi Istanbul'un en ruhaniyetli camilerinden biridir"

Kentteki tarihi yapilara ve selatin camilerine iliskin bilgiler veren Gürlek, Osmanli tarihindeki ilk büyük selatin camilerinden Fatih Camisi'ne iliskin sunlari kaydetti:

"Bundan önce de camiler yapildi ama selatin camisi olarak Fatih Camisi'nin maddeten büyük bir önemi var. Manevi önemi de Istanbul'un Eyüp Sultan Camisi'nden sonra en ruhaniyetli ve cemaati en fazla olan camisi olmasidir. Kethüdazade Mehmed Arif Efendi'nin kitabinda okumustum, söyle yaziyordu; 'Biliyorsunuz yüz yilda bir Istanbul'da büyük depremler oluyor. Iste bu büyük depremlerden biri olan 1766 depremi yaklastigi sirada, caminin içi kalabalikken birden ana kapidan camiye nurani yüzlü, beyaz sakalli yasli bir zat girdi ve yüksek sesle bagirdi içeridekilere. 'Yahu ne duruyorsunuz burada? Fatih Sultan Mehmed, türbesinden kalkmis burada dolasiyormus.' Bütün cemaat hemen çikiyor ve o anda kubbe depremden dolayi çöküyor.' aynen böyle yaziyor."

Ragip Akyavas'in kitaplarinda ve bazi yazili kaynaklarda okuduklarini aktaran Gürlek, "Fatih Camisi'nde 'Makam-i Hizir' vardir derler. Fatih'in oglu Bayezid-i Veli olarak da bilinen 2. Bayezid'in camisi için de ayni durum söz konusudur. Bunlar baba ogul ayni yolda gitmislerdir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Veciz konusmak için çok kitap okumaya ihtiyaç var"

Dursun Gürlek, etkinlige katilan gençlere tavsiyelerde bulunarak, "Veciz cümleler söylemek için çok kitap okumaya, çok kitabi da çok okumaya ihtiyaç var. Bir kere okumak yetmez. Kitabina göre degisir, ben de bazi kitaplari 3-4 defa okuyorum. Söyle bir bakip karistirilacak kitaplar vardir ama esas olan ciddi ve dikkatli okumaktir." seklinde konustu.

Ord. Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver'in kitap okumaya iliskin görüsünü de paylasan Gürlek, Ünver'in "Evladim kitap sayisi çok, ömür kisa. Hepsini okumaya vakit yok. En iyi is kitap karistirmaktir. Hangi konunun hangi kitapta oldugunu bilirsen iste bu kültürdür." dedigini ifade etti.

Gürlek, bu sözün ilk önce kafasini karistirdigini fakat daha sonra kendisi de kitap karistirmaya basladiginda Ünver'in çok dogru söyledigine kanaat getirdigini belirtti.

Üsküdar Belediyesinin kültür sanat etkinlikleri kapsaminda gerçeklestirilen "Istanbul Sohbetleri" her pazar Balaban Tekkesi Kültür Evi'nde akademisyen, ögrenci ve tarih meraklilarinin katilimiyla yapiliyor.