Putin, Si’nin Moskova ziyareti öncesi Çin gazetesine makale yazdi:Ali Cura- "Rusya-Çin iliskileri tarihinin en yüksek seviyesine ulasti ve güçlenmeye devam ediyor" - "Omuz omuza durarak dis politika pozisyonlarimizi etkin bir sekilde koordine ediyoruz, ortak tehditlerle mücadele ediyoruz" - "(Ukrayna ile) baris sürecinin gelecegi, hakim jeopolitik gerçeklerin dikkate alinarak ciddi bir müzakereye hazir olunmasina baglidir"
MOSKOVA (AA) – Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, hegemonya iddiasinda bulunan ve dünya ahengini bozan bazi ülkelerin aksine Rusya ve Çin’in omuz omuza durarak ortak tehditlerle mücadele ettigini kaydetti.
Kremlin’den yapilan açiklamaya göre, Putin, Çin Devlet Baskani Si Cinping’in Moskova ziyareti öncesi Çin’in önde gelen gazetelerinden ve Çin Komünist Partisinin yayin organi “Halkin Günlügü” gazetesi için makale kaleme aldi.
Rusya-Çin ortakliginin karsilikli güven, birbirinin egemenligine ve çikarlarina saygi üzerine insa edildigini makalesinde vurgulayan Putin, Si ile yapacagi görüsmenin ikili isbirligine yeni ve güçlü bir ivme kazandiracagina süphesi olmadigini dile getirdi.
Si ile tanismasini ve dostlugunu anlatan Putin, “Çin'in dostluga ve insan iliskilerine çok önem verdigini biliyorum. Bilge Konfüçyüs'ün söyle demesi tesadüf degil: ‘Uzaktan bir arkadas geldiginde bu sevinç degil mi?’ Biz Rusya'da da bu nitelikleri çok takdir ediyoruz, bizim için gerçek bir arkadas, kardes gibidir.” ifadelerini kullandi.
- “Rusya-Çin iliskileri tarihin en yüksek seviyesine ulasti”
Son 10 yil boyunca dünyada çok sey degisirken Rusya-Çin dostlugunun degismeden kaldigina isaret eden Putin, “Rusya-Çin iliskileri tarihinin en yüksek seviyesine ulasti ve güçlenmeye devam ediyor.” degerlendirmesinde bulundu.
Siyasi diyalogun son derece güven verici hale geldigini, stratejik etkilesimde kapsamli ve yeni bir döneme girildigini vurgulayan Putin, Si ile bugüne kadar 40 civarinda görüsme yaptiklarini animsatti.
Rusya ile Çin arasinda geçen yilin sonunda ticaret hacminin iki kat artarak 185 milyar dolara rekor düzeye ulastigina dikkati çeken Putin, 200 milyar dolar çitasinin bu yil asilacagina iliskin de pek çok neden oldugunu aktardi.
Putin, “Ayni zamanda, karsilikli ticarette ulusal para birimi kullanimi payinin artmasi ve iliskilerimizin daha da egemen hale gelmesi önemlidir.” ifadelerini kullandi.
Sibirya’nin Gücü dogal gaz boru hatti ile yapilan sevkiyat anlasmasinin yüzyilin anlasmasi haline geldigini bildiren Putin, Rusya’dan Çin’e basta petrol ve kömür sevkiyatlarinin artmasi, nükleer güç ile uzay ve tarim teknolojilerindeki isbirliklerinden bahsetti.
- “Çin ile ortak tehditlerle mücadele ediyoruz”
Rus lider Putin, hegemonya iddiasinda bulunan ve dünya ahengini bozan bazi ülkelerin aksine Rusya ve Çin’in gerçek ve mecazi anlamda köprüler kurdugunu söyleyerek, “Gezegendeki ‘dalgalar ve rüzgarlar’ arasinda, uluslararasi iliskilerde yakin isbirligi yapiyoruz ve ‘çalkantili bir akintinin ortasindaki bir kaya gibi’ omuz omuza durarak dis politika pozisyonlarimizi etkin bir sekilde koordine ediyoruz, ortak tehditlerle mücadele ediyoruz ve modern zorluklara cevap, tepki gösteriyoruz.” degerlendirmesinde bulundu.
- “Kolektif Bati tüm devletlerin ve halklarin kaderini tehlikeye atiyor”
Rusya ve Çin’in benzer düsünen diger ülkelerle birlikte, uluslararasi hukuka dayali daha adil, çok kutuplu bir dünya düzeninin kurulmasini sürekli olarak savundugunu dile getiren Putin, Rusya'nin Çin Küresel Güvenlik Girisimi'nin yapici rolüne dikkati çekti.
Putin, dis jeopolitik manzaranin ciddi degisikliklerden geçtigine isaret ederek, sunlari kaydetti:
“Kolektif Bati, tüm devletlerin ve halklarin kaderini tehlikeye atarak, arkaik dogmalara, hizla yitirdigi hakimiyetine daha umutsuzca tutunuyor. ABD’nin, Rusya ve Çin'in yani sira Amerikan diktasina boyun egmeyen herkesi çevreleme politikasi, daha keskin ve iddiali hale geliyor. Uluslararasi güvenlik ve isbirligi mimarisi parçalaniyor. Rusya ‘dogrudan tehdit’ ve Çin ‘stratejik rakip’ olarak ilan edildi.”
- “Çin’in Ukrayna’da krizin çözümünde yapici rol oynama isteginden memnunuz”
Ukrayna’da meydana gelen olaylarla baglantili olarak Çin’in dengeli çizgisi nedeniyle, olaylarin arka planini ve gerçek nedenlerini anladigi için minnettar olduklarini kaydeden Putin söyle devam etti:
“Çin’in krizin çözümünde yapici bir rol oynama istekliligini memnuniyetle karsiliyoruz. Çinli dostlarimiz gibi biz de Birlesmis Milletler tüzügüne kati bir sekilde uyulmasindan ve insancil hukuk da dahil olmak üzere uluslararasi hukuk normlarina saygi gösterilmesinden yanayiz. NATO bloku tarafindan kabaca ihlal edilen güvenligin bölünmezligi ilkesine bagliyiz. Küresel nükleer güvenligi baltalayabilecek sorumsuz ve basitçe tehlikeli eylemler konusunda derin endise duyuyoruz. Kaldirilmasi gereken gayrimesru tek tarafli yaptirimlar kabul edilemez.”
- “Rusya, Ukrayna’da siyasi ve diplomatik çözüme açik”
Rusya’nin Ukrayna krizinin siyasi ve diplomatik çözümüne açik oldugunun altini çizen Putin, Nisan 2022’de baris müzakerelerini kendilerinin sonlandirmadigini söyledi. Putin, “Baris sürecinin gelecegi, hakim jeopolitik gerçeklerin dikkate alinarak ciddi bir müzakereye hazir olunmasina baglidir.” açiklamasinda bulundu.
NATO'nun Asya-Pasifik bölgesine girmeyi amaçlayarak faaliyetlerine küresel bir boyut kazandirmaya çalistigini da dile getiren Putin, bazi güçlerin Avrasya alanini “özel kulüpler” ve askeri bloklar zincirine bölmeyi basaramayacagini ifade etti.