DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: "Saglik çalisani eksikligi küresel bir sorundur"Muhammet Ikbal Arslan- DSÖ, küresel olarak 2030'a kadar saglik sektöründeki personel eksikliginin 10 milyon kisiye ulasacagini tahmin ediyor

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: "Saglik çalisani eksikligi küresel bir sorundur"Muhammet Ikbal Arslan- DSÖ, küresel olarak 2030'a kadar saglik sektöründeki personel eksikliginin 10 milyon kisiye ulasacagini tahmin ediyor

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, saglik çalisani eksikliginin küresel bir sorun oldugunu belirtti.

DSÖ tarafindan gerçeklestirilen 5'inci Saglik Için Insan Kaynaklari Küresel Forumu, Cenevre'de basladi.

Ghebreyesus, açilista yaptigi konusmada, forumda 140'in üzerinde ülkeden 3 binden fazla delegenin yer aldigini ve ilk kez bu kadar yüksek katilimin oldugunu söyledi.

Forumun, Dünya Saglik Çalisanlari Haftasi ve DSÖ'nün 75'inci kurulus yil dönümünün kutlanacagi haftaya denk geldigini belirten Ghebreyesus, 7 Nisan 1948'de yürürlüge giren DSÖ Anayasasi'nin, sagligi tüm insanlar için temel bir insan hakki olarak onayladigini vurguladi.

Ghebreyesus, Kovid-19 sürecinin saglik çalisanlarinin önemini küresel manada bir kez daha ortaya koydugunu kaydetti.

Bu süreçte saglik çalisanlari ve saglik sistemlerine asiri yüklenildigini ifade eden Ghebreyesus, "Kovid-19 sürecinde milyonlarca saglik ve bakim çalisani enfekte oldu, binlercesi hayatini kaybetti ve birçogu asiri çalismaktan yorgun düstü." dedi.

Ghebreyesus, saglik sistemlerindeki aksamalarin birçok ülkede çok sayida ölümlere yol açtiginin altini çizerek, "Salgin sirasinda saglik hizmetlerinin aksamasindaki en büyük neden saglik çalisani eksikligi oldu. Saglik çalisani eksikligi küresel bir sorundur." diye konustu.

- "160'tan fazla ülkede çalisma kosullarindan memnuniyetsizlikler bildiriliyor"

Yoksul ülkelerin yani sira varlikli ülkelerin de saglik çalisani sayisindaki eksiklikle mücadele ettiginin altini çizen Ghebreyesus, küresel olarak 2030'a kadar saglik sektöründeki personel eksikliginin 10 milyon kisiye ulasacaginin tahmin edildigine dikkati çekti.

Kovid-19 salgininin baslangicindan bu yana her üç saglik çalisanindan birinin anksiyete ve depresyon gibi saglik sorunlariyla karsilastigina dikkati çeken Ghebreyesus, saglikçilarin yarisinin ise psikolojik açidan yiprandigini söyledi.

Ghebreyesus, saglik çalisanlarinin mücadelesinin sürdügünü belirterek, "Grevler ve endüstriyel eylemler rekor düzeyde. 160'tan fazla ülkede çalisma kosullarindan memnuniyetsizlikler bildiriliyor. Büyük yanit bekleyen zorluklarla karsi karsiyayiz." ifadelerini kullandi.

Bu hafta saglik çalisanlarinin haklarinin korunmasi ve çalisma sartlarinin iyilestirilmesi, ülkelerin saglik alanindaki yatirimlarinin artirilmasi ve bu konularda birlikte hareket edilmesine yogunlasacaklarini kaydeden Ghebreyesus, sözlerini söyle tamamladi:

"Saglik ve bakim çalisanlarini korumak ve onlara yatirim yapmak, sadece saglik bakanliklarinin isi degildir. Bu, siyasi liderlik, egitim, istihdam, toplumsal cinsiyet ve finans sektörlerinde koordinasyonun yani sira hükümetlerin meslek odalari, isçi sendikalari, sivil toplum ve özel sektörle isbirligini gerektiren bir istir. Bu konuda hepimizin sorumluluklari var."

Alaninda uzman kisilerin saglik sistemleri ve çalisanlariyla ilgili sorunlari ve yapilmasi gerekenleri tartisacagi 5'inci Saglik Için Insan Kaynaklari Küresel Forumu, 5 Nisan'da sona erecek.