Cumhurbaskani Seçimi ikinci tura kaldiMehmet Tosun,Ismet Karakas- YSK Baskani Yener: - "Seçilme yeterliligini hiçbir adayin kazanamadigi görülmüs ve daha önceden ilan edilen Seçim Takvimi'ne göre, 28 Mayis 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapilmasina Kurulumuzca karar verilmistir" - "Su anda kesin olmayan geçici sonuçlara göre, Sayin Recep Tayyip Erdogan'in yüzde 49,51, Sayin Kemal Kiliçdaroglu'nun yüzde 44,88, Sayin Sinan Ogan'in yüzde 5,17 ve Sayin Muharrem Ince'nin yüzde 0,44 oy aldigi

Cumhurbaskani Seçimi ikinci tura kaldiMehmet Tosun,Ismet Karakas- YSK Baskani Yener:
- "Seçilme yeterliligini hiçbir adayin kazanamadigi görülmüs ve daha önceden ilan edilen Seçim Takvimi'ne göre, 28 Mayis 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapilmasina Kurulumuzca karar verilmistir"
- "Su anda kesin olmayan geçici sonuçlara göre, Sayin Recep Tayyip Erdogan'in yüzde 49,51, Sayin Kemal Kiliçdaroglu'nun yüzde 44,88, Sayin Sinan Ogan'in yüzde 5,17 ve Sayin Muharrem Ince'nin yüzde 0,44 oy aldigi

ANKARA (AA) - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Baskani Ahmet Yener, dün yapilan Cumhurbaskani Seçimi'nde, hiçbir adayin seçilme yeterliligini kazanamadigini, daha önceden ilan edilen Seçim Takvimi'ne göre, 28 Mayis 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapilmasina karar verildigini bildirdi.

Yener, Kurul üyeleriyle düzenledigi basin toplantisinda, dünkü Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne iliskin açiklama yapti.

Baskan Yener, oy verme sirasinda saglik sorunlari nedeniyle hayatini kaybeden sandik görevlisi ile 2 seçmen için bassagligi dileginde bulundu.

Seçim sürecinde zorlu bir çalisma dönemi geçiren tüm personel ve sandiklarda görev alan kamu görevlilerine tesekkür eden Yener, süreçte olgunlukla sonuçlari bekleyen seçmenlere, çalismalarina destek saglayan tüm kamu kurumlari ve çalisanlarina tesekkürlerini iletti.

YSK'ya gelen verileri açiklayan Yener, saat 15.15 itibariyla yurt içi sandiklarinin yüzde 100 oraninda açildigini, yurt içi katilim oraninin 88,92 oldugunu bildirdi.

Yurt disinda ise 52,69 oraninda bir katilim gerçeklestigini aktaran Yener, yurt disinda veri girisi devam eden 35 bin 874 oy bulundugunu söyledi.

Ahmet Yener, seçimin kesin olmayan sonuçlarina iliskin su bilgileri verdi:

"Su anda kesin olmayan geçici sonuçlara göre, Sayin Recep Tayyip Erdogan'in yüzde 49,51, Sayin Kemal Kiliçdaroglu'nun yüzde 44,88, Sayin Sinan Ogan'in yüzde 5,17 ve Sayin Muharrem Ince'nin yüzde 0,44 oy aldigi görülmüstür.

Saat 15.15 itibariyla sisteme girilmesi devam eden 35 bin 874 oyun tamaminin ilk iki sirada yer alan adaylarimizdan Sayin Recep Tayyip Erdogan'a verilmis oldugunu kabul etmemiz halinde, Sayin Recep Tayyip Erdogan'in oy oraninin yüzde 49,54 oldugu görülmüs, ayni sekilde 35 bin 874 oyun tamaminin Sayin Kemal Kiliçdaroglu'na verildigini kabul etmemiz halinde de yüzde 44,85 oraninda oy aldigi görülmüs.

Böylece 6271 sayili Yasa'nin 4. maddesinde öngörülen seçilme yeterliligini hiçbir adayin kazanamadigi görülmüs ve daha önceden ilan edilen Seçim Takvimi'ne göre, 28 Mayis 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapilmasina Kurulumuzca karar verilmistir."

Baskan Yener, ikinci tur oylamanin Türk milletine, cumhurbaskani adaylarina ve siyasi partilere hayirli olmasini diledi.

- "Kesin sonuçlar 19 Mayis'ta ilan edilecek"

Türkiye'de ilk defa gerçeklesecek ikinci tur seçimleri hakkinda bilgi veren Yener, geçici aday listesinin ilan edilmesinden sonra 6271 sayili Cumhurbaskani Seçimi Kanunu uyarinca geçici aday ikamesine iliskin sürecin belirlenecegini kaydetti.

Yener, YSK'nin, son ikiye kalan adaylardan herhangi birisinin adayliktan çekilmesi halinde, yerine gelecek adayin müracaat etmesi için daha önce ilan edilen seçim takvimindeki sürenin saat 17.00'den 20.00'ye çekilmesine karar verdigini belirtti.

Oy pusulalarinda siralamada herhangi bir degisikligin olmayacagini ifade eden Yener, pusulada Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in birinci, Millet Ittifaki'nin Cumhurbaskani adayi Kemal Kiliçdaroglu'nun ise ikinci sirada yer alacagini söyledi.

Yener, 6271 sayili Kanun geregince propaganda döneminin basladigini dile getirerek, 298 sayili yasa uyarinca il ve ilçe seçim kurullarina yapilan itirazlarin, YSK'ca kesin karara baglanma tarihinin ise 18 Mayis oldugunu, bunun ardindan 19 Mayis'ta kesin sonuçlarin ilan edilecegini bildirdi.

Kesin sonuçlarin ilanindan sonra yurt disinda oy verme islemlerinin 20 Mayis'ta baslayacagini kaydeden Yener, "Yurt içinde ise 28 Mayis Pazar günü gerçeklesecek. Bu dönemde de birinci tur oylamada oldugu gibi cumhurbaskani adaylarinin radyo ve televizyondaki konusmalari için kura çekimi ve konusmalari gerçeklestirilecektir. 28 Mayis'ta yapilacak cumhurbaskanligi ikinci oylamasinin Türk milletine, Türk demokrasisine, cumhurbaskani adaylarimiza ve siyasi partilerimize hayirli olmasini dileriz." diye konustu.