Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, görevi Vedat Bilgin'den devraldiYesim Sert Karaaslan- Bakan Isikhan:- "Türkiye Yüzyili'na yakisacak bir çalisma hayatini, sosyal güvenlik sistemini ve yeni hizmet modellerini hayata geçirmek için gayret edecegiz"- "Türkiye Yüzyili'na yakisacak sekilde memurlarimizi, isçilerimizi, emeklilerimizi, isverenlerimizi, tüm çalisanlarimizi koruyacak bir anlayisla süreci yönetmek arzusundayiz"

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, görevi Vedat Bilgin'den devraldiYesim Sert Karaaslan- Bakan Isikhan:- "Türkiye Yüzyili'na yakisacak bir çalisma hayatini, sosyal güvenlik sistemini ve yeni hizmet modellerini hayata geçirmek için gayret edecegiz"- "Türkiye Yüzyili'na yakisacak sekilde memurlarimizi, isçilerimizi, emeklilerimizi, isverenlerimizi, tüm çalisanlarimizi koruyacak bir anlayisla süreci yönetmek arzusundayiz"

ANKARA (AA) - Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi görevini Vedat Bilgin'den devralan Vedat Isikhan, "Türkiye Yüzyili'na yakisacak bir çalisma hayatini, sosyal güvenlik sistemini ve yeni hizmet modellerini hayata geçirmek için gayret edecegiz." dedi.

Bakanliktaki devir teslim töreni bürokratlar ve Bakanlik çalisanlarinin katilimiyla yapildi.

Isikhan, törende yaptigi konusmada, nöbet degisimi için bir arada bulunduklarini belirterek, "Her seyden önce bana, aziz milletimize ve devletimize hizmet etme firsati verdigi için Allah'a sonsuz hamd ediyorum. Böyle mühim bir görevi sahsima tevdi ettigi için Cumhurbaskani'miz Recep Tayyip Erdogan Beyefendiye sükranlarimi sunuyorum." dedi.

Vedat Bilgin'in bu göreve geldigi günden itibaren çok önemli islere imza attigini vurgulayan Isikhan, millete dogrudan dokunan, milletin beklenti içinde oldugu birçok konuda basarili adimlari attigini söyledi.

Isikhan, gerek asgari ücret düzenlemesi gerek toplu sözlesmeler gerekse EYT gibi hayati konularda milletin beklentilerini karsilayacak çözümlere Cumhurbaskani Erdogan'in iradesi ve Bakan Bilgin'in gayretleriyle ulasildigini dile getirerek, Vedat Bilgin'e tesekkür etti. Isikhan, "Bundan sonra kendisinden devraldigimiz bayrakla, Cumhurbaskani'mizin öncülügünde Türkiye Yüzyili vizyonuyla 21 yildir oldugu gibi insallah ülkemize ve milletimize hizmet etmeyi sürdürecegiz." ifadelerini kullandi.

- "Çalisanlarin yasam kalitesini artirmak en önemli görevimizdir"

Bakan Vedat Isikhan "Cumhurbaskani Tayyip Erdogan'in ve Cumhur Ittifaki'nin zaferiyle sonuçlanan kritik seçim sürecini geride biraktiklarini, Türkiye Yüzyili vizyonunun milletten onay aldigini belirterek, söyle devam etti:

"Bizler de Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi olarak atacagimiz adimlarla, Sayin Cumhurbaskani'mizin öncülügünde Türkiye'yi dünyada hak ettigi konuma ulastiracak çalismalari ortaya koymaya devam edecegiz.

Tüm çalisanlarimizin yasam kalitesini ve refahlarini artirmak en önemli görevimizdir. Sayin Bakanimizin biraktigi yerden projeleri ve programlari devam ettirerek, üstüne yeni proje programlar ekleyerek insallah yolumuza devam edecegiz. Çalismalarimizi hem Cumhurbaskani'mizin talimatlari dogrultusunda hem de kabine üyelerimizin, milletvekillerimizin, üniversitelerimizin, sendikalarimizin, sivil toplum kuruluslarimizin ve diger ilgili paydaslarimizin katkilariyla, isbirligiyle sürdürecegiz. Insallah, ülkemizi ve milletimizi hep birlikte daha iyiye daha ileriye tasiyacagiz. Türkiye Yüzyili'na yakisacak bir çalisma hayatini, sosyal güvenlik sistemini ve yeni hizmet modellerini hayata geçirmek için gayret edecegiz."

- "Aktif istihdam politikalarini sürdürmeye gayret edecegiz"

Çalisma hayatinda koruyucu ve önleyici hizmet ve politikalara daha çok yer vereceklerini belirten Isikhan, is kazalari ve meslek hastaliklari, is sagligi ve güvenligi, çalisan haklari gibi konularda aktif çalismalar yapilacagini söyledi.

Isikhan, çalisanlarin haklarini korumaya devam edeceklerini, engellilerin, gençlerin ve kadinlarin çalisma hayatinda daha fazla yer almalari için aktif istihdam politikalarini sürdürmeye gayret edeceklerini anlatti. Isikhan, "Özetle, Türkiye Yüzyili'na yakisacak sekilde memurlarimizi, isçilerimizi, emeklilerimizi, isverenlerimizi, tüm çalisanlarimizi koruyacak bir anlayisla süreci yönetmek arzusundayiz." dedi.

Sendikalar, isçiler, emekliler, is verenlerle birlikte her kesimin memnuniyeti için azami hassasiyet göstererek, bu süreçleri basariyla neticelendireceklerini ifade eden Isikhan, sunlari kaydetti:

"Bir yandan ülkemizin istihdamina ve büyümesine katki saglamak, diger yandan isçi, memur, emeklilerimizin gelir seviyesini korumak ve artirmak için optimum noktayi yakalayabilmek için gereken ne varsa yapacagiz. Isimizi yaparken yegane rehberimiz, elbette ki Sayin Cumhurbaskani'mizdir. Onun çizdigi ekonomik model olan üretim, istihdam ve ihracat ve büyüme hedeflerine adim adim yaklasiyoruz. Bu vesileyle bir kez daha Sayin Bakanimiza, milletimize ve devletimize yaptigi önemli hizmetlerden dolayi gönülden tesekkür ediyorum. Rabb'im, kendilerinin de bizlerin de yar ve yardimcisi olsun.

Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'a da sahsima olan güveni ve teveccühü için tekrar sükranlarimi sunuyorum. Insallah süreç hayirli olur, Vedat hocamdan Sosyal Politikalar Kurulu'nda çalisirken çok seyler ögrendik. Kendilerini tesekkür ediyorum, emekleri için de saygilarimi sunuyorum."

- "Türkiye, büyük bir ülkenin adidir ve büyüyerek yoluna devam edecektir"

Bakanlik görevini devreden Vedat Bilgin de Isikhan ile yaklasik 3,5 yil Sosyal Politikalar Kurulu'nda birlikte çalistiklarini belirterek, bu dönemde çok önemli isler yaptiklarini anlatti.

Çalisma hayatinin çok kapsamli sorunlari oldugunun altini çizen Bilgin, bu sorunlarin bir kisminin yapisal bir kisminin ise aktüel oldugunu belirtti. Bilgin, aktüel sorunlarin hiç bitmeyecegini ifade ederek, "Bu aktüel sorunlar çalisma hayatinin da gündelik siyasetin de bir parçasi. Çünkü sorunlar çözüldükçe yeni sorunlar üst üste geliyor." diye konustu.

Birlikte çalistigi herkese tesekkür eden Bilgin, sunlari söyledi:

"Çok büyük sorunlarin üstesinden geldik. Ben ögrenciydim, bir atölyenin duvarina 'Asgari ücretten vergi alinmasin' yazisi yazmistim. Bunu, rahmetli Basbakan Ecevit parti ve hükümet programina koydu ama bu sorunu çözmek bize nasip oldu. Sadece asgari ücret vergi disi birakilmadi, ayni zamanda bütün ücretlilerin asgari ücret düzeyindeki gelirleri vergi disi birakildi. Bunu gerçeklestirdik, bunun için çok mutluyum.

Bir EYT meselesi vardi, nereye gitsek bununla karsilasiyorduk. Çalisma arkadaslarimizla çalistik, araya pandemi girdi. Sayin Cumhurbaskani'miza pandemiden sonra raporu ilettim. Bakan olunca da meseleyi önümüzde bulduk. Dolayisiyla onu da çözme firsati bulduk. Maliyeti çok yüksekti. Asgari ücretin vergi disi birakilmasinin maliyeti o günkü rakamlarla 90 milyardi, EYT'nin maliyeti ise yaklasik 120 milyardi, büyük rakamlar bunlar. Türkiye'nin ekonomik bakimdan en zor oldugu dönemde bu tür sosyal meseleleri çözmek çok kolay bir is degildir. Burada ekonomik ve sosyal meseleler arasindaki iliskiyi kurmak açisindan Sayin Cumhurbaskani'mizin verdigi destek ve ortaya koydugu siyasal yaklasim bizim çalismalarimizi kolaylastirdi ve mümkün hale getirdi. 3600 meselesi var, kamu çalisanlarinin ek göstergesi 5 milyonu askin insani kapsayacak sekilde genisletme firsatini bulduk, geçici isçileri geçici isçi olmaktan çikardik, sözlesmeli personele kadro tahsisi yaptik."

- "Sorunlara güçlü sekilde cevap verecegine inaniyoruz"

Bilgin, daha çözülecek birçok sorun olduguna isaret ederek, "Vedat hocamizin önüne de birçok sorun gelecek. Inaniyoruz ki o da ayni sekilde güçlü bir sekilde bunlara cevap verecek." dedi.

Son açiklanan rakamlara göre Türkiye'nin yüzde 4 büyüdügünü vurgulayan Bilgin, bunun Türkiye'nin gücünü gösterdigini bildirdi. Bilgin, "Cumhuriyet'imizin 100. yilinda Türkiye Yüzyili'ni yaratmak ve insa etmek için büyümenin devam etmesi lazim. Bu büyüme devam ederken, emekçilerin, çalisanlarin bu büyümeden pay almasi önemli. Yüzde 4'lük büyüme açiklandiginda, emekçilerin milli gelirden aldigi pay ilk defa yüzde 38'e çikti. Türkiye, büyük bir ülkenin adidir ve büyüyerek yoluna devam edecektir." ifadelerini kullandi.

Yaklasik 1,5 milyon kisiyi EYT üzerinden emekli ettiklerini anlatan Bilgin, çok az kisinin kaldigini, onlarin da dosyalarinin birlestirildigini, bunun da çözümlenecegini söyledi.

Bugün Bakanlik görevini Isikhan'a devrettigini ifade eden Bilgin, sunlari kaydetti:

"Bu benim için çok mutlu bir devir, çünkü güvendigimiz, tanidigimiz ve hem çaliskanligina hem bilimsel kapasitesine tanik oldugumuz ve güvendigimiz bir arkadasimiz, kardesimiz. Sayin Cumhurbaskani'miz bana bu görevi verdigi zaman 'Vedat Bey, bu ülkenin bir kurusuna, 1 dolarina sahip çikacaksin.' dedi. Biz, bu sorumlulukla göreve basladik, bu sorumlulukla bu görevi simdi ayni bilince sahip olan bir arkadasimiza, kardesimize, Sayin Bakanimiza devretmenin huzuru içindeyim."