Cumhurbaskani Erdogan, Türk Devletleri Teskilati Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Mehmet Tosun,Yildiz Nevin Gündogmus- "Teskilat olarak Kibris Türk halkina güçlü ve kararli destegimizi somutlastirdik. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin taninmasi ve Kibris Türk'ü kardeslerimizin maruz kaldigi kisitlamalarin kaldirilmasi için verdigimiz mücadeleyi sürdürecegiz" - "Türk dünyasinin tek yürek, tek vücut oldugunu en üst düzeyde bir kez daha göstermis olacagiz" - "Türk Devletleri Teskilati olarak, bölgese

Cumhurbaskani Erdogan, Türk Devletleri Teskilati Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Mehmet Tosun,Yildiz Nevin Gündogmus- "Teskilat olarak Kibris Türk halkina güçlü ve kararli destegimizi somutlastirdik. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin taninmasi ve Kibris Türk'ü kardeslerimizin maruz kaldigi kisitlamalarin kaldirilmasi için verdigimiz mücadeleyi sürdürecegiz"
- "Türk dünyasinin tek yürek, tek vücut oldugunu en üst düzeyde bir kez daha göstermis olacagiz"
- "Türk Devletleri Teskilati olarak, bölgese

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türk Devletleri Teskilati olarak Kibris Türk halkina güçlü ve kararli destegi somutlastirdiklarini belirterek, "Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin taninmasi ve Kibris Türk'ü kardeslerimizin maruz kaldigi kisitlamalarin kaldirilmasi için verdigimiz mücadeleyi sürdürecegiz." dedi.

Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'nde konustu.

Konusmasina katilimcilari selamlayarak baslayan Erdogan, Aksakallar Konseyi Baskani Binali Yildirim'in dün hayatini kaybeden annesi Fahriye Yildirim'a Allah'tan rahmet, Yildirim'a ve kederli ailesine sabir ve bas sagligi diledi.

Türkiye'de 6 Subat'ta yasanan deprem felaketinin ardindan bugün, "Afet Acil Durum Yönetimi ve Insani Yardim" temali olaganüstü zirve vesilesiyle bir araya geldiklerini belirten Erdogan, "Zirvenin düzenlenmesi için çagrida bulunan can Azerbaycan'in Cumhurbaskani Sayin Ilham Aliyev'e sahsim, milletim adina sükranlarimi sunuyorum." dedi.

Bu toplantinin basarili sekilde icra edilmesi için gayretlerini esirgemeyen Dönem Baskani Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev ve katilimcilara tesekkür eden Erdogan, teskilatin gözlemci üyesi KKTC'nin Cumhurbaskani Ersin Tatar'in da aralarinda bulunmasindan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Erdogan, bugün liderleri misafir eden Ankara'nin, 31 yil önce Türk Dili Konusan Ülkeler Birinci Zirvesi'ne ev sahipligi yaptigini, teskilatin ilk tohumlarinin bu vesileyle atildigini hatirlatti.

- "Türk dünyasinin tek yürek oldugunu bir kez daha göstermis olacagiz"

Bugünkü zirveyle, Türk dünyasinin tek yürek, tek vücut oldugunu en üst düzeyde bir kez daha göstermis olacaklarini vurgulayan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ülkemizin güneyindeki 11 sehir, 6 Subat günü siddeti ve yikiciligi itibariyla dünyada esine az rastlanir bir tabii afetle sarsildi. Bu depremlerden yaklasik 14 milyon vatandasimiz dogrudan etkilenirken, 49 binden fazla insanimiz hayatini kaybetti, 115 binden fazlasi yaralandi. Kendi insanlarimizla birlikte, depremde vefat eden Türk Devletleri Teskilati üye ve gözlemci ülke vatandasi kardeslerimiz için de burada bas sagligi diliyorum."

Bu büyük felaketin yaralarini sarmak için tüm imkanlari seferber ettiklerini belirten Erdogan, arama kurtarma çalismalarini bitirdiklerini, enkaz kaldirma faaliyetlerini yürütürken ve geçici barinma bölgeleri kurarken süratle kalici konutlarin insasina da basladiklarini aktardi.

Erdogan, "Önümüzdeki bir yil içinde 319 bin, toplamda ise 650 bin konut yaparak hak sahiplerine teslim etmeyi planliyoruz. Dost ve kardes ülkelerin de destegiyle insallah deprem bölgemizi çok kisa sürede yeniden ayaga kaldiracagiz." diye konustu.

- "Milletimiz, desteginizi unutmayacaktir"

Türkiye, deprem felaketinin yaralarini sarmakla mesgulken, ayni bölgede bir de sel afetinin yasandigini animsatan Erdogan, esine rastlanmamis bir yagisin yol açtigi sellerde, Sanliurfa ve Adiyaman'da çok sayida vatandasin hayatini kaybettigini, yerlesim yerlerinde ciddi hasar olustugunu belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan, bu ölçekteki afetler karsisinda, eldeki imkanlarin yetersiz kaldigini kaydederek, sunlari söyledi:

"Biz de 6 Subat'ta yasadigimiz depremlerin siddeti ve yol açtigi yikimin büyüklügü üzerine, uluslararasi yardim çagrisinda bulunduk. Türk dünyasi, yardima ilk kosanlar arasinda yer aldi. 'Acilar paylasildikça azalir' anlayisiyla en zor animizda bizi yalniz birakmadiniz. Arama kurtarma ekipleriniz, birçok vatandasimizi yeniden hayata bagladi. Kurdugunuz sahra hastaneleriyle, yaralilarimizin tedavisine yardim ettiniz. Gönderdiginiz ata yadigarimiz çadirlar, vatandaslarimiza yuva oldu. Aziz milletimiz bu desteginizi hiçbir zaman unutmayacaktir. Birlesmis Milletler 16 Subat'ta Türkiye için acil yardim çagrisi yayinladi. Avrupa Birligi Komisyonu ve Dönem Baskani Isveç tarafindan 20 Mart'ta Uluslararasi Bagisçilar Konferansi düzenlenecek. Bu uluslararasi yardim faaliyetlerine de destek vereceginizden süphe duymuyorum."

Afetler ve etkileriyle mücadelede çok tarafli isbirliginin artirilmasi gerektigine isaret eden Erdogan, bu kapsamda, teskilatin bünyesinde bu yönde bazi adimlar attiklarini, aralik ayinda Içisleri Bakanliginin ev sahipliginde Ankara'da Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlar Toplantisi gerçeklestirildigini hatirlatti.

- "Bölge içi ticaret tesvik edilecek"

Teskilatin, sivil koruma mekanizmasi kurulmasiyla afet süreçlerini daha etkin planlama ve uygulama kabiliyetine kavusacagini belirten Erdogan, "Bildiri taslagimiza da yansitildigi üzere, Türkistan'da düzenleyecegimiz müteakip zirvemize kadar mekanizmanin tesisine iliskin anlasmanin imzalanmasi yönünde gereken talimatlari vereceginize inaniyorum." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, 2021 yilindaki Istanbul Zirvesi'nde mutabik kalinan "akilli sehirler ve yesil teknolojiler" kapsaminda, dayanikli ve sürdürülebilir kalkinma hedefleri dogrultusunda çalismalari sürdürdüklerini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Semerkant Zirvesi'nde ticaretimizi ve ekonomik bütünlesmemizi artiracak önemli adimlar attik. Kurulus anlasmasi bugün imzalanacak Türk Yatirim Fonu'nun olusturulmasi, bu adimlarin basinda geliyor. Fon sayesinde, KOBI'lere, kalkinma projelerine, ulastirma ve lojistik zincirlerine, altyapi projelerine, tarim ve turizm alanlarindaki yatirimlara ve yenilenebilir enerji çalismalarina destek saglanacak. Tüm bu alanlarda firmalarimizin finansmana erisimi kolaylasacak, bölge içi ticaret de tesvik edilecektir. Bu süreçteki kiymetli destekleriniz ve katkilarinizdan dolayi tesekkür ediyorum. Semerkant Zirvesi'nde ticaret ve ulastirmanin gelistirilmesi için imzalanan belgelerin de hizla hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Enerjinin sürdürülebilir bir sekilde tedariki ve enerji fiyatlarinin makul seviyelere çekilmesi, ekonomilerimiz için büyük önem arz ediyor."

Bugüne kadar Hazar Havzasi'nda, Türk dünyasi ülkeleri ile petrol, dogal gaz ve elektrik alanlarinda kapsamli projeleri basariyla hayata geçirdiklerini animsatan Erdogan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattinin, 16 senedir Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan petrolünü dünya piyasalarina kesintisiz biçimde tasidigini söyledi.

Bel kemigini TANAP'in olusturdugu Güney Gaz Koridoru sayesinde Türk devletlerinin, Avrupa'nin enerji güvenliginde anahtar konuma geldigini vurgulayan Erdogan, "Türk Devletleri Teskilati olarak, bölgesel ulastirma ve tedarik zincirlerinin gelistirilmesi yaninda, enerji güvenliginin saglanmasinda da stratejik rol üstlenecegimize inaniyoruz. Dogu-Bati arasindaki ticarette ortak çabalarimizla hayata geçirdigimiz Orta Koridor, artik güvenilir bir alternatif sunuyor. Önümüzdeki dönemde bu tür stratejik projelerin sayisi daha da artacaktir." ifadelerini kullandi.

- "KKTC ile aile meclisimiz daha da güçlendi"

Cumhurbaskani Erdogan, bugünkü zirveyi "birligimiz gücümüzdür" siariyla icra ettiklerini belirterek, "Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin de aramiza katilmasiyla aile meclisimiz artik daha da güçlendi. Teskilat olarak Kibris Türk halkina güçlü ve kararli destegimizi somutlastirdik. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin taninmasi ve Kibris Türk'ü kardeslerimizin maruz kaldigi kisitlamalarin kaldirilmasi için verdigimiz mücadeleyi sürdürecegiz." dedi.

Ukrayna'daki savasin bir an önce adil ve kalici bir barisla sonlandirilmasi için diplomatik girisimlerinin basindan beri sürdügüne isaret eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Rusya Devlet Baskani Sayin Putin ve Ukrayna Devlet Baskani Sayin Zelenskiy ile düzenli temas halindeyim. Aracilik ettigimiz Karadeniz Tahil Mutabakati ve kapsamli esir degisimi, taraflarin ortak zeminde bulusabileceklerini göstermistir. Taraflari müzakere masasina geri döndürme gayretlerimizi sonuna kadar sürdürecegiz."

Erdogan, Türk dünyasi kuruluslari arasindaki es güdüm ve isbirliginin de her geçen gün gelistigini görmekten duydugu memnuniyeti dile getirerek, dönem baskanligini yürüten Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev'in, sekreteryanin etkin ve uluslararasi iliskilerde agirligi olan bir yapiya dönüsmesi gerektigi görüsünü de paylasti.

- Hayatini kaybedenler için saygi durusu

Bir sonraki dönem baskani Kazakistan'in "manevi baskent" Türkistan sehrinde düzenleyecegi zirve için de çalismalari sürdüreceklerini vurgulayan Erdogan, "Yapacagimiz tüm çalismalarda Türk Dünyasi 2040 Vizyon Belgesi yol haritamiz, 2022-2026 strateji belgesi ise rehberimiz olacaktir." dedi.

Erdogan, önümüzdeki günlerde idrak edilecek Nevruz Bayrami'ni kutlayarak, Ramazan-i Serif'in ülkelere ve tüm Islam dünyasina hayirlar getirmesini diledi. Zirvenin hayirlara vesile olmasi temennisinde bulunan Erdogan, emegi geçen herkese tesekkür etti.

Cumhurbaskani Erdogan, deprem bölgesinde ebediyete ugurlanan 50 bine yakin vatandasa Allah'tan rahmet, yakinlarina da sabirlar diledi.

TDT üye ve gözlemcilerinin Türkiye'deki yardim faaliyetlerine iliskin video gösteriminin sunuldugu zirvede, deprem felaketinde hayatini kaybedenler için saygi durusunda bulunuldu.